Αυτή τη στιγμή την Κίνα γίνονται τεκτονικές αλλαγές με πολλά ανταλλακτήρια και σημαντικούς παίκτες στην αγορά να σπεύδουν να σταματήσουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους. Το Alibaba ανακοίνωσε πως θα σταματήσει τις πωλήσεις εξοπλισμού mining κρυπτονομισμάτων στην πλατφόρμα του. Η Alibaba είπε επίσης ότι θα κλείσει δύο κατηγορίες πωλήσεων που σχετίζονται με την εξόρυξη.
Η δεξαμενή εξόρυξης BeePool για το Ethereum με έδρα την Κίνα, η οποία είναι σήμερα η τέταρτη μεγαλύτερη σε όρους hashrate, ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα κλείσει στις 15 Οκτωβρίου.
Η ανακοίνωσή του έρχεται μια μέρα αφότου η δεξαμενή mining Sparkpool με έδρα το Χανγκζού, η δεύτερη μεγαλύτερη μεγαλύτερη αναφορικά με το mining του Ethereum, δήλωσε ότι θα κλείσει πλήρως μέχρι το τέλος αυτού του μήνα.
Τρεις πιο δημοφιλείς ιστότοποι δεδομένων αναφορικά με την διαπραγμάτευση των κρυπτονομισμάτων, πλέον δεν είναι προσβάσιμοι για πολίτες με έδρα στην ηπειρωτική Κίνα.
Το CoinGecko, το CoinMarketCap και το TradingView είναι πλέον απροσπέλαστα, έχοντας μπλοκαριστεί από το τείχος προστασίας της Κίνας. Τα αποτελέσματα αναζήτησης στο Greatfire.org, ένα διαδικτυακό εργαλείο για τον έλεγχο ιστότοπων που λογοκρίνονται από το Great Firewall της Κίνας, δείχνουν επίσης ότι οι τρεις ιστότοποι είναι 100% αποκλεισμένοι από την ώρα του τύπου.
Αυτό αναδεικνύει μια εξαιρετική ευκαιρία για την Ευρώπη, με πιο φιλελεύθερες πολιτικές - τόσο από την ολική απαγόρευση της Κίνας, αλλά και τις οικονομικές συνέπειες.
Αυτό αποδεικνύεται και από το τελευταίο report που δημοσίευσε η Chainalysis, που επιβεβαιώνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αποκτήσει ισχυρή τα ηνία των αγορών κρυπτονομισμάτων.
Η Κεντρική, Βόρεια και Δυτική Ευρώπη έχει αναπτύξει την μεγαλύτερη οικονομία κρυπτονομισμάτων στον κόσμο, που υπολογίζεται σε άνω του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων τον τελευταίο χρόνο, δηλαδή αντιπροσωπευτικό του 25% της παγκόσμιας δραστηριότητας.
Η μείωση δραστηριότητας από την Ανατολική Ασία εκτόξευσε την περιοχή πλέον στην πρώτη παγκόσμια κατάταξη κατοχής κρυπτονομισμάτων.
Βλέποντας σε ένα breakdown της δραστηριότητας βλέπουμε την διανομή μεταξύ των ιδιωτών και θεσμικών επενδυτών. Ως θεσμικοί επενδυτές θεωρούνται όσοι συναλλάσσονται με συναλλαγές μεγαλύτερες των 10 εκατομμυρίων δολαρίων.
Η αξία συναλλαγών της κατηγορίας Large Institutional αυξήθηκε από 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια τον Ιούλιο του 2020 σε 46,3 δισεκατομμύρια δολάρια τον Ιούνιο του 2021.
Αυτό που προκαλεί έκπληξη είναι ότι αυτές οι συναλλαγές δεν είδαν την οδό των κεντροποιημένων ανταλλακτηρίων κρυπτονομισμάτων, αλλά αντίθετα βρήκαν διέξοδο σε εφαρμογές της αποκεντρωμένης οικονομίας. Η πλειοψηφία των συναλλαγών αυτών αφορούσαν το $ETH.
Μεταξύ αυτών το dYdX, Uniswap & Instadapp ήταν οι πιο δημοφιλείς αποκεντρωμένες εφαρμογές, ενώ το Binance & Coinbase τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων που διευκόλυναν τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών.
Μεγαλύτερο εμπορικός εταίρος αποτελεί η Βόρεια Αμερική, ακολουθούμενη από την Ανατολική Ασία, την Κεντρική και Νότια Ασία και την Ανατολική Ευρώπη.
Η Ελλάδα βρίσκεται στην 17η θέση με βάση τον όγκο συναλλαγών. Το Ηνωμένο Βασίλειο προηγείται με μεγάλο περιθώριο στα 170 δισεκατομμύρια δολάρια, το 49% των οποίων προέρχεται από την αξία που αποστέλλεται στα πρωτόκολλα DeFi. Η Γαλλία, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Ελβετία ολοκληρώνουν την πρώτη πεντάδα. Το μερίδιο του DeFi σε όλες τις δραστηριότητες είναι σχετικά ομοιόμορφο σε όλες τις χώρες του CNWE, αν και βλέπουμε κάποιες ακραίες τιμές όπως την Μάλτα και την Αλβανία.
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το breakdown των Ελλήνων επενδυτών, με το μεγαλύτερο ποσοστό να επικρατεί τοποθετήσεις σε ETH, να ακολουθούν οι αποταμιεύσεις σε stablecoins, η κατοχή BTC, και ένα μικρό μέρος να αποτελούν οι επενδύσεις σε άλλα ψηφιακά νομίσματα (altcoins).