Αν θυμηθήκαμε ένα πράγμα στη χθεσινή συνεδρίαση της Wall είναι ότι οι αγορές είναι προεξοφλητικοί μηχανισμοί.
Πράγματι, παρά το γεγονός ότι ο Πάουελ επιβεβαίωσε τα πιο απαισιόδοξα σενάρια για αύξηση επιτοκίων 75 μονάδες βάσης τον Ιούνιο και ισχυρή πιθανότητα για άλλη μια αύξηση αυτού του επιπέδου τον Ιούλιο, εντούτοις η Wall έδειξε εντυπωσιακή ψυχραιμία και σημείωσε άνοδο, μιας και είχε προλάβει να «εμπεδώσει» την είδηση.
Βλέπετε, οι Κεντρικοί Τραπεζίτες έχουν μάθει το μάθημα τους και φροντίζουν όχι μόνο να μην αιφνιδιάζουν δυσάρεστα τις αγορές, αλλά αντίθετα να τις προετοιμάζουν επαρκώς για τις όποιες αποφάσεις νομισματικής πολιτικής.
Ακόμα λοιπόν και αν η χτεσινή απόφαση αφορά τη μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίου αναφοράς των τελευταίων 28 ετών - η τελευταία φορά που η Fed αύξησε τα επιτόκιά της κατά 75 μονάδες βάσης ήταν τον Νοέμβριο του 1994- οι αγορές ήταν απόλυτα προετοιμασμένες και ως εκ τούτου υποδέχθηκαν την απόφαση με ήπιους τόνους.
Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς, ο πρόεδρος της Fed παραδέχθηκε ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Ενδεικτικό του μεγάλου προβληματισμού για τον πληθωρισμό είναι το γεγονός ότι στην ανακοίνωση της Fed έχει αφαιρεθεί η γνωστή φράση ότι η FOMC «αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο στόχο του 2% και η αγορά εργασίας θα παραμείνει ισχυρή». Πλέον η δήλωση αναφέρει απλώς ότι η Fed «είναι σθεναρά αφοσιωμένη» στον στόχο. Αυτή η λιτή φράση είναι κάτι παραπάνω από εκκωφαντική όσον αφορά τις προσδοκίες αλλά και τους φόβους των μελών του διοικητικού συμβουλίου της Fed.
Όπως εκκωφαντικό ήταν το γεγονός ότι η απόφαση για μια τόσο μεγάλη αύξηση επιτοκίων ήταν σχεδόν ομόφωνη με μόνο τον πρόεδρο της Fed του το Κάνσας να έχει ψηφίσει υπέρ μικρότερης αύξησης κατά μισή μονάδα.
Είναι προφανές ότι οι καιροί που διανύουμε επιβάλλουν δράση και όχι απλά «ωραία λόγια» και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο ο Πάουελ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο η Fed να ανεβάσει άλλες 75 μονάδες βάσης τα επιτόκια και τον Ιούλιο, αν τα στοιχεία του πληθωρισμού συνεχίσουν να απογοητεύουν.
Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Από τη σκοπιά του σήμερα, είτε μια αύξηση 50 μονάδων βάσης είτε μια αύξηση 75 μονάδων βάσης φαίνεται πιθανότατα στην επόμενη συνάντησή μας....Αναμένουμε ότι οι συνεχιζόμενες αυξήσεις επιτοκίων θα είναι κατάλληλες...Ο ρυθμός αυτών των αλλαγών θα συνεχίσει να εξαρτάται από τα εισερχόμενα δεδομένα και τις εξελισσόμενες προοπτικές για την οικονομία....Σαφώς, η σημερινή αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης είναι ασυνήθιστα μεγάλη και δεν αναμένω ότι οι κινήσεις αυτού του μεγέθους θα παγιωθούν….Θα λαμβάνουμε τις αποφάσεις μας συνάντηση με τη συνάντηση και θα συνεχίσουμε να επικοινωνούμε τη σκέψη μας όσο πιο ξεκάθαρα μπορούμε».
Εν ολίγοις ο πρόεδρος της Fed μας ενημέρωσε ότι είναι «μακρύς ο δρόμος» της αύξησης των επιτοκίων και ότι η Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να επικοινωνεί την όποια πολιτική της έγκαιρα και επαρκώς, ώστε οι επενδυτές να ξέρουν τι να περιμένουν και πού βαδίζουν.
Ήδη άλλωστε χθες ο Πάουελ εμμέσως πλην σαφώς μας προετοίμασε ότι το εύρος του επιτοκίου διατραπεζικής αγοράς για πράξεις μίας ημέρας, το οποίο χθες αυξήθηκε κατά 75 μονάδες βάσης, στο εύρος του 1,50%-1,75% από 0,75%-1,00% προηγουμένως, μέχρι το τέλος της χρονιάς θα προσεγγίσει τα νούμερα στα οποία ήδη κινείται η αγορά, τουτέστιν θα βρίσκεται ελαφρώς πάνω του 3%.
Πιο συγκεκριμένα, οι αξιωματούχοι της Κεντρικής τράπεζας προβλέπουν ότι τα επιτόκια θα ανέλθουν στο 3,4% έως το τέλος του τρέχοντος και στο 3,8% το 2023, μια εκτίμηση δραματικά διαφοροποιημένη από αυτήν του Μαρτίου, όταν έκαναν λόγο για επιτόκια πέριξ του 1,9% φέτος.
Δραματικά διαφοροποιημένες ήταν και οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη αλλά όπως αναλύσαμε και χθες, οι θεσμικοί φορείς αλλάζουν πλέον τις εκτιμήσεις τους σαν τα πουκάμισα και αυτό θα πρέπει να αρχίσουμε να το συνηθίζουμε.
H Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ λοιπόν αναθεώρησε και αυτή προς τα κάτω τις εκτιμήσεις της για τον ρυθμό επέκτασης της αμερικανικής οικονομίας, προβλέποντας αύξηση κατά 1,7% το 2022, ποσοστό σημαντικά μειωμένο από το 2,8% που έδινε τον Μάρτιο.
Την ίδια στιγμή, αύξησε την πρόβλεψή της για το ποσοστό της ανεργίας, το οποίο τοποθέτησε πλέον στο 3,7% για το 2022 με τάση ανόδου στο 4,1% έως το 2024.
Όσον αφορά τον πληθωρισμό οι προβλέψεις αναθεωρήθηκαν ανοδικά. Πλέον η Fed εκτιμά επίπεδα πέριξ του 5,2% για το τρέχον έτος από 4,3% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη, ενώ ο δομικός πληθωρισμός - άνευ τιμών τροφίμων και ενέργειας - αναμένεται να διαμορφωθεί πέριξ του 4,3%.
Για το 2023 ο πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει αισθητά στο 2,6% και στο 2,7% ο δομικός, προβλέψεις σχεδόν αμετάβλητες σε σχέση με τον Μάρτιο, αλλά όπως γίνεται κατανοητό, εξαρτάται από την εξέλιξη του ρωσοουκρανικού πολέμου και της πανδημίας το αν θα αναθεωρηθούν κάποια στιγμή ανοδικά ή καθοδικά.
Τελειώσαμε με τη διόρθωση;
Πριν δύο ημέρες δώσαμε την απάντηση σε αυτό το ερώτημα εξηγώντας γιατί οι «αρκούδες» θα μας συνοδέψουν για λίγο καιρό ακόμα στον κόσμο των αγορών.(περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ).
Στο ερώτημα ποιοι είναι οι επόμενοι σταθμοί στο πλαγιοκαθοδικό κανάλι της «μητέρας των αγορών», το παρακάτω εβδομαδιαίο διάγραμμα είναι αφοπλιστικά αποκαλυπτικό.
Όσον αφορά τώρα το ερώτημα μέχρι που θα μπορούσε να φτάσει η ανοδική αντίδραση που ξεκίνησε χθες, μας απαντά το ημερήσιο διάγραμμα του S&P500.
Οι 4020-4030 μονάδες και οι 4150-4160 μονάδες σε ένα πιο αισιόδοξο τεχνικό σενάριο, είναι δύο πιθανοί σταθμοί, χωρίς να σημαίνει απαρραίτητα ότι υπάρχει μια τέτοια δυναμική.
Η μόνη είδηση στην παρούσα φάση που θα μπορούσε να κάνει πιο σταθερή την όποια ανοδική αντίδραση και να της προσδώσει ακόμα και την προοπτική μιας μετάλλαξης σε τάση, θα ήταν εκείνη για τη λήξη του ρωσοουκρανικού πολέμου και την έναρξη του διπλωματικού διαλόγου για άμεση ακύρωση των εκατέρωθεν κυρώσεων.
Προς το παρόν όμως ο πόλεμος συνεχίζεται και μαζί του συνεχίζονται οι ανησυχίες για το πόσο δύσκολος θα αποδειχθεί ο φετινός χειμώνας από άποψη ενεργειακής επάρκειας στην Ευρώπη.
Για παράδειγμα είναι ενδεικτική η ανησυχία για την παρατεταμένη διακοπή λειτουργίας της μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου της Freeport –προκειται για έναν από τους μεγαλύτερους διαχειριστές τερματικών σταθμών εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου στις ΗΠΑ, γεγονός που θα αφαιρέσει 40 φορτία- και ο περιορισμός κατά 40% των προμηθειών μέσω του ρωσικού αγωγού Nord Stream 1, καθώς σύμφωνα με ανακοίνωση της Gazprom μια τουρμπίνα για έναν σταθμό συμπίεσης, η οποία είχε σταλεί στον Καναδά για να υποβληθεί σε συντήρηση, δεν έχει ακόμη επιστραφεί λόγω των κυρώσεων.
Το αποτέλεσμα; Οι νέες υψηλές πτήσεις των συμβολαίων του φυσικού αερίου στο ολλανδικό χρηματιστήριο, οι οποίες συμπαρασύρουν ανοδικά και τις διεθνείς τιμές.
Υπόψιν ότι οι μονάδες αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν φτάσει πλήρωση κατά 52,63%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Gas Infrastructure Europe.
Όσο διαβάζουμε ειδήσεις τέτοιου περιεχομένου, σημαίνει ότι το πλαγιοκαθοδικό κανάλι των αγορών είναι σε πλήρη ισχύ.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.