Δύο χθεσινά ρεπορτάζ, από τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων Bloomberg και Reuters μας ενημερώνουν για την προσπάθεια του υπουργείο Γεωργίας της Κίνας να μειώσει τη ζήτηση για καλαμπόκι και σόγια. Η ζήτηση είναι τόσο μεγάλη που δεν μπορεί να ικανοποιηθεί από την εγχώρια παραγωγή, αυξάνοντας τις ανάγκες για μαζικές εισαγωγές των δύο πολύ σημαντικών αγροτικών προϊόντων. Αυτό με τη σειρά του απειλεί τη διατροφική ασφάλεια της Κίνας, πράγμα που βεβαίως ανησυχεί τις αρχές της χώρας.
Σύμφωνα με τα δύο πρακτορεία, το υπουργείο έστειλε στους παραγωγούς ζωοτροφών και σε διάφορες κυβερνητικές υπηρεσίες ένα σχέδιο, βάσει του οποίου ειδικοί διατροφικοί επιστήμονες θα ετοιμάσουν, μέχρι το τέλος του μήνα, οδηγίες προς τη βιομηχανία ζωοτροφών. Με βάση αυτές τις οδηγίες, οι παραγωγοί ζωοτροφών θα πρέπει να προσπαθήσουν να μειώσουν την περιεκτικότητα των ζωοτροφών σε καλαμπόκι και σόγια, υποκαθιστώντας τα με ρύζι, πατάτες, σιτάρι και άλλα φυτικά έλαια. Δεν ξέρουμε πόσο εύκολη θα είναι η εφαρμογή αυτού του σχεδίου, κυρίως για τεχνικούς λόγους αλλά και διότι, σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες, αυτές οι οδηγίες δεν αναμένεται να έχουν χαρακτήρα διαταγής.
Γιατί άραγε έχει ανέβει τόσο πολύ η ζήτηση; Η απάντηση είναι πολύ απλή. Η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας, που ξεπέρασε πολύ γρήγορα την περσινή (για την Κίνα) περιπέτεια της πανδημίας, έχει δώσει τη δυνατότητα στους κατοίκους της χώρας να εκδηλώσουν την προτίμησή τους στην πλούσια σε πρωτεΐνες διατροφή. Με λίγα λόγια, οι Κινέζοι θέλουν περισσότερο κρέας και αυτό σημαίνει πως οι κτηνοτρόφοι της χώρας θα πρέπει να εκθρέψουν περισσότερα ζώα, κυρίως χοιρινά.
Η ανάκαμψη του πληθυσμού των εκτρεφομένων χοιρινών, μετά την καταπολέμηση της αφρικανικής πανώλης που τα αποδεκάτισε πριν δύο χρόνια, σημαίνει πως η ζήτηση για ζωοτροφές αυξήθηκε κατακόρυφα. Η τοπική γεωργική παραγωγή δεν μπορεί να ικανοποιήσει αυτή τη ζήτηση και αυτός είναι ο λόγος που από το περσινό καλοκαίρι έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι εισαγωγές καλαμποκιού και σόγιας, των δύο βασικότερων συστατικών των περισσότερων ζωοτροφών.
Είναι χαρακτηριστικό πως από τον Αύγουστο του 2020 και μετά οι μηνιαίες εισαγωγές αμερικανικού καλαμποκιού από την Κίνα ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο τόνους για όλους τους μήνες εκτός από τον Σεπτέμβριο, επίδοση που δεν είχε επιτευχθεί ποτέ μέχρι τότε. Οι εισαγωγές καλαμποκιού (ανεξαρτήτως προελεύσεως) για τον Ιανουάριο ήταν 356% πάνω από την αντίστοιχη περίοδο του 2020, ενώ για τον Φεβρουάριο ή αύξηση ήταν 556%.
Από τις παραγγελίες που έχουν ήδη γίνει γνωστές, φαίνεται πως οι αμερικανικές εξαγωγές καλαμποκιού θα συνεχίσουν τα ρεκόρ, αφού για να μπορέσουν να εκτελεστούν θα απαιτηθούν μηνιαίες αποστολές πάνω από 2,5 εκατομμυρίων μέχρι τον ερχόμενο Αύγουστο. Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στην αγορά σόγιας, μόνο που στα ρεκόρ, πέρα από τις Η.Π.Α., συμμετέχουν και η Βραζιλία με την Αργεντινή.
Εκρηκτική άνοδος τιμών
Λαμβάνοντας υπόψη μας τη μεγάλη αύξηση της ζήτησης από την Κίνα, δεν μας εκπλήσσει η μεγάλη αύξηση της τιμής και των δύο σημαντικών αγροτικών προϊόντων στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές εμπορευμάτων. Το καλαμπόκι ανέβηκε από τα 3,2 δολάρια/bushel τον περασμένο Σεπτέμβριο στα 5,6 στις αρχές του Φεβρουαρίου, ενώ τα φασόλια σόγιας από τα 9 δολάρια/bushel τον Σεπτέμβριο ξεπέρασαν τα 14 στα μέσα Ιανουαρίου.
Παρά τη συνεχή αύξηση των κινεζικών εισαγωγών και για τα δύο προϊόντα, οι τιμές τους έχουν σταθεροποιηθεί κοντά στα ψηλά τους χωρίς μεγάλες διακυμάνσεις. Είναι φανερό πως οι επενδυτές είχαν προεξοφλήσει τις εξελίξεις και οι μεγάλες επιδόσεις των τελευταίων εβδομάδων δεν τους εξέπληξαν. Δεν είναι πολύ εύκολο να προβλέψουμε τη συνέχεια.
Οι χθεσινές ειδήσεις από την Κίνα μας δείχνουν πως οι αρχές εκτιμούν πως η ανάγκη για μεγάλες εισαγωγές θα συνεχίσει να υπάρχει για αρκετό καιρό ακόμα. Το ίδιο υποδεικνύουν και οι μελέτες του υπουργείου Γεωργίας των Η.Π.Α., σύμφωνα με τις οποίες η ζήτηση από την Κίνα για καλαμπόκι και σόγια όχι μόνο δεν θα μειωθεί αλλά θα αυξηθεί κατά τι τα επόμενα χρόνια. Αν λοιπόν δούμε αύξηση της ζήτησης για κάποιον άλλο λόγο, όπως π.χ. από αύξηση της χρήσης καλαμποκιού για παραγωγή αιθανόλης στις Η.Π.Α., ή μείωση της παραγωγής εξ’ αιτίας κακών καιρικών συνθηκών (πράγμα καθόλου σπάνιο τώρα τελευταία), τότε δεν θα πρέπει να εκπλαγούμε αν οι τιμές των δύο προϊόντων συνεχίσουν την μεγάλη άνοδό τους και αποπειραθούν να πλησιάσουν τις πολύ ψηλές τιμές του 2012, πάνω από τα 8 δολάρια/bushel για το καλαμπόκι και πάνω από τα 17 για τα φασόλια σόγιας.
Βέβαια, δεν πρέπει να αποκλείσουμε την πιθανότητα επιτυχίας του σχεδίου του κινεζικού υπουργείου Γεωργίας και τη μείωση της ζήτησης, ειδικά αν χρησιμοποιηθούν τα μεγάλα αποθέματα ρυζιού που κρατά η χώρα. Είναι όμως πιο πιθανό να μην πετύχουν κάτι σημαντικό από το να το πετύχουν. Αν λάβουμε υπ’ όψη μας το πολύ θετικό κλίμα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων τους τελευταίους μήνες και τα πολλά χρήματα που κατευθύνονται σε αυτές τις αγορές, καθώς και την τάση πολλών κρατών να προσπαθούν να αυξήσουν τα αποθέματα τους σε προϊόντα που θεωρούν ζωτικής σημασίας, θα πρέπει να δώσουμε περισσότερες πιθανότητες στο σενάριο της συνέχισης της ανοδικής πορείας των τιμών και του καλαμποκιού και της σόγιας.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.