Η μαύρη Δευτέρα των αγορών

Η μαύρη Δευτέρα των αγορών

Τη Δευτέρα, 19/10/1987, το απόγευμα είχα προγραμματισμένο ταξίδι για το Ντάλας, όπου την Τρίτη θα μιλούσα στην Ένωση Αμερικανών Τραπεζιτών…Η αγορά εκείνο το πρωί άνοιξε αδύναμα...Δεν είχα τηλέφωνο στο αεροπλάνο. Οπότε το πρώτο πράγμα που έκανα όταν έφθασα ήταν να ρωτήσω αυτούς που με υποδέχτηκαν, πώς πήγε τελικά το χρηματιστήριο; Εκείνος απάντησε, κάτω 508! Συνήθως όταν λέμε 508, εννοούμε 5,08, άρα η αγορά είχε πέσει μόνο κατά 5 μονάδες. Ουφ, είπα, δεν άξιζε όλη η αγωνία που τραβήξαμε! Καθώς πρόφερα τα λόγια μου όμως είδα ότι η έκφραση του προσώπου του δεν έδειχνε ανακούφιση.

Η πραγματικότητα ήταν ότι η αγορά είχε πέσει 508 μονάδες-πτώση 22,5%, στη μεγαλύτερη μονοήμερη απώλεια της ιστορίας, μεγαλύτερη και από αυτή με την οποία ξεκίνησε η μεγάλη ύφεση με αφορμή τη Μαύρη Παρασκευή του 1929…«Οι πιο δυσάρεστες συζητήσεις μου ήταν με χρηματιστές και τραπεζίτες που γνώριζα από χρόνια, που οι φωνές τους έτρεμαν από τον φόβο», αναφέρει στο βιβλίο του «Η εποχή των αναταράξεων» ο Άλαν Γκρίνσπαν (πρώην κεντρικός τραπεζίτης της Fed).

Το απόσπασμα από το βιβλίο του Άλαν Γκρίνσπαν παρουσιάζει με τον καλύτερο τρόπο αυτό που βιώνουν οι αγορές όταν καταρρέουν.

Τη Δευτέρα 7/4/2025 οι ευρωπαϊκές και ασιατικές αγορές ξεκίνησαν με πτώση άνω του 8% καταρρίπτοντας την πεποίθηση ότι αυτήν τη φορά θα είναι αλλιώς και θα απεξαρτηθούν από τη Wall Street. Η στήλη από τις 20 Ιανουαρίου υποστήριζε ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί, απλά το κράτημα και η υπεραπόδοση των ευρωπαϊκών κυρίως δεικτών θα χάνονταν σε τρεις ημέρες. Όπερ και εγένετω!

 

Το ξεκίνημα της Δευτέρας προμήνυε ένα σπάσιμο όλων των margin calls, ενώ υπάρχουν και οι διορατικοί αγοραστές που αγοράζουν με εκπτώσεις, τουλάχιστον για ένα τεχνικό γύρισμα. Μπορεί το «μαχαίρι να πέφτει» κατακόρυφα, αλλά τι να την κάνεις και τη ρευστότητα εάν δεν εκμεταλλευτείς μερικές ευκαιρίες όταν παρουσιάζονται; Όπως έγραψα και στο χθεσινό άρθρο η κρίση αυτή θα αποδειχθεί κάτι παρόμοιο με την κρίση του 2008.

Η «κρίση του Covid», παρόλο που ήταν σύντομη ξεπεράστηκε γιατί οι αγορές περίμεναν το φάρμακο που ήταν το εμβόλιο κατά του εχθρού. Κάτι το οποίο τόνισε χθες ο πρόεδρος Τραμπ, «Μερικές φορές πρέπει να πάρεις φάρμακο για να διορθώσεις κάτι», αναφερόμενος στην πτώση στη Wall Street, λόγω των δασμών. Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο Τραμπ, μιλώντας την Κυριακή από το Air Force One, έδωσε έναν αποφασιστικό τόνο και υπερασπίστηκε επανειλημμένα το μπαράζ δασμών που παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα. Είπε επίσης, ότι δεν θα κλείσει συμφωνίες για τη μείωση των υψηλότερων δασμών, εκτός αν αυτές εξαλείψουν το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την εκάστοτε χώρα.

«Θα ξαναγίνουμε ένα πλούσιο έθνος - πλούσιο όσο ποτέ άλλοτε», δήλωσε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους την Κυριακή. «Έχουμε όλα τα πλεονεκτήματα. Ξεχάστε τις αγορές για μια στιγμή - έχουμε όλα τα πλεονεκτήματα». Βέβαια, το «ξεχάστε τις αγορές» του προέδρου, οδήγησε σε ξεπούλημα σήμερα το πρωί στο άνοιγμα τις παγκόσμιες αγορές, με τους ηγέτες των υπολοίπων χωρών να κάθονται σε «αναμμένα κάρβουνα», καθώς εάν δεν υποχωρήσουν και περιμένουν να το κάνει ο Τραμπ θα δουν τις αγορές τους να διαλύονται.

O Τραμπ έχει τον πρώτο λόγο! Είτε μας αρέσει είτε όχι ένα τουίτ του και μια κίνηση είναι ικανή να αντιστρέψει άμεσα το κλίμα. Το φάρμακο σε αυτήν την περίπτωση το γνωρίζουμε και δεν θα περιμένουμε μέχρι τον Νοέμβριο για να βγει το εμβόλιο. Θα βγει πολύ πιο γρήγορα από όσο φανταζόμαστε! Ποιος θα αντέξει περισσότερο; Ποιος θα κάνει πίσω πρώτος; Η συνέχεια στις οθόνες μας!