Οι ειδήσεις που έρχονται από την Κίνα είναι ολοένα και πιο ανησυχητικές. Μέχρι πρότινος οι επενδυτικοί και χρηματιστηριακοί αναλυτές, εστίαζαν την προσοχή τους στην κρίση της οικιστικής ανάπτυξης, στη μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης και στην αύξηση της νεανικής ανεργίας. Πλέον, οποιαδήποτε έκθεση που αφορά την Κίνα και να μελετήσει κανείς, ανακαλύπτει νέες πτυχές αυξανόμενου ρίσκου και αβεβαιότητας.
Σε πρόσφατη έκθεση της Preqin με τίτλο: «China’s Private Capital Landscape», περιγράφεται η δυσκολία που αντιμετωπίζουν τα αμερικανικά Venture Capitals που έχουν επενδύσει στην Κίνα να κάνουν «exit» από τις επενδύσεις τους. Έτσι μόνο τα 3 στα 10 Venture Capitals, που είχαν επενδύσει κατά τη διάρκεια της χρυσής περιόδου 2015 - 2018 σε κινεζικές επιχειρήσεις, έχουν καταφέρει να επιστρέψουν τα κεφάλαια τους στους επενδυτές τους. Τα υπόλοιπα αδυνατούν. Διότι αφού το «exit» των VCs, γίνεται μόνο μέσω εξαγοράς ή μέσω ΙΡΟ (δημόσιας εγγραφής) σε χρηματιστήριο, η τρέχουσα κινεζική οικονομική κατάσταση και ο αυξημένος συντελεστής ρίσκου λειτουργούν αποτρεπτικά.
Έτσι σύμφωνα με την Preqin, μόνο το Fengshion Capital Investment Fund, το LYFE Capital USD Fund II και το GGV Capital έχουν επιστρέψει το 100% των κεφαλαίων τους στους μετόχους τους. Με την αξία του ενεργητικού των αμερικανικών VCs στην Κίνα να υπερβαίνει τα $1,3 τρισ. και τα επιτυχή exits να ανέρχονται ετησίως στα $20 δισ. με $40 δισ., υπολογίζεται πως θα χρειαστεί μια χρονική περίοδος έως 30 έτη για να πραγματοποιηθεί ένα συνολικό «exit». Μια πραγματικότητα που λειτουργεί εχθρικά προς τους Αμερικανούς επενδυτές, προκαλώντας εντάσεις.
Παράπλευρες εντάσεις δημιουργήθηκαν και μετά την ολοκλήρωση χρονικού διαστήματος ενός μηνός, κατά τη διάρκεια του οποίου, εξήχθησαν μηδενικές ποσότητες γερμάνιου και γάλλιου, στα πλαίσια της απόφασης του Πεκίνου να μην εξάγει «κρίσιμες πρώτες ύλες» προς τις χώρες της Δύσης. Το Πεκίνο, κλιμακώνει τον πόλεμο για την πρωτοκαθεδρία της ψηφιακής τεχνολογίας, αποστερώντας τη Δύση από τα απαραίτητα για την κατασκευή chips υλικά. Οι Κινεζικές μηνιαίες εξαγωγές σε γερμάνιο ανέρχονταν πριν από την απαγόρευση στους 8 μετρικούς τόνους και σε γάλλιο στους 5 μετρικούς τόνους. Οι απαγορεύσεις εξαγωγών αυτών των πρώτων υλών, αποτελούν απάντηση στις προηγηθείσες απαγορεύσεις πώλησης ημιαγωγών υψηλής αποδοτικότητας από τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και την Κορέα προς την Κίνα.
Στο εσωτερικό της χώρας εμφανίζεται μια σαφής μεταστροφή στην παροχή κεφαλαίων, χρηματοδοτήσεων και τραπεζικών δανειοδοτήσεων από τον ιδιωτικό στον δημόσιο τομέα. Με αυτό τον τρόπο διογκώνεται η συμμετοχή του κράτους στην οικονομία, όχι μόνο σαν παρέμβαση αλλά και σαν δραστηριότητα. Έτσι το ενεργητικό των κρατικών επιχειρήσεων σε σχέση με το ΑΕΠ, από 135% που ήταν το 2008, σήμερα βρίσκεται πάνω από το 250%.
Μέσα στα ίδια πλαίσια των πιέσεων και του εκβιασμού του κράτους απέναντι στην ιδιωτική επιχειρηματικότητα, παρατηρούνται εξαφανίσεις κορυφαίων επιχειρηματιών, ερευνητών καθώς και υψηλόβαθμων κρατικών στελεχών. Ο Jack Ma της Alibaba, o Guo Guangchang της Fosun International, ο Zhou Chengjian της Shanghai Metersbonwe Fashion & Accessories και ο Ren Zhiqiang από το χώρο του Real Estate είναι μερικά μόνο από τα παραδείγματα επιχειρηματιών που εξαφανίστηκαν και επανεμφανίστηκαν. Είναι δε, πρόσφατες και οι εξαφανίσεις του υπουργού Άμυνας, Li Shangfu, καθώς και του υπουργού Εξωτερικών Qin Gang.
Ταυτόχρονα κλιμακώνονται οι εκκαθαρίσεις εντός του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας και του ευρύτερου κρατικού μηχανισμού, στα πλαίσια των νόμων περί κατασκοπείας και περί διαφθοράς.
Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που δεν αναφέρονται πλέον μόνο στις επιμέρους οικονομικές προκλήσεις και δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Κίνα. Αναφέρονται πλέον και σε μια χώρα που βρίσκεται αντιμέτωπη με έντονα εσωτερικά πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα. Γεγονός, που απεικονίζεται στα τεχνικά και διαγραμματικά σήματα των παραγώγων του Χρηματιστηριακού Δείκτη Hang Seng, όπως βλέπουμε και στα ακόλουθα γραφήματα.
Ημερήσια Σήματα Hang Seng
Εβδομαδιαία Σήματα Hang Seng
Μηνιαία Σήματα Hang Seng