Μια «φέτα» από το φεγγάρι ξεπέρασε τις 500.000 δολ, ενώ λίγη αστερόσκονη πουλήθηκε 100 φορές το βάρος της σε χρυσό. Μια σειρά από 75 σπάνιους λαχνούς συνέθεσε μια «εξωγήινη» διαδικτυακή πώληση που κατέγραψε ρεκόρ στο είδος της και φανέρωσε μια νέα κατηγορία διψασμένων αγοραστών για αντικείμενα από άλλον πλανήτη.
Αν τυχόν βρεθείτε μπροστά σε αυτούς τους «αρειανούς», μην τυχόν τους χάσετε από τα χέρια σας! Διότι κάποιοι είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν μια περιουσία, προκειμένου να τους αποκτήσουν. Αυτό τουλάχιστον καταγράφεται στην τελευταία διαδικτυακή πώληση των Christie’s, που συγκέντρωσε σπάνια πετρώματα από τον Άρη και το φεγγάρι, καθώς και μετεωρίτες σιδήρου ή βράχους με πολύτιμους λίθους.
Δεν είναι η πρώτη φορά βεβαίως που βγαίνουν στο σφυρί θραύσματα μετεωριτών. Τα αποτελέσματα, όμως, που έδωσε στη δημοσιότητα ο οίκος, είναι άκρως εντυπωσιακά. Υπό τον τίτλο «Deep Impact: Martian, Lunar and Other Rare Meteorites» σημειώθηκε στο εν λόγω είδος, νέο ρεκόρ αξίας 4.351.750 εκατ. δολαρίων, με το σύνολο των λαχνών να βρίσκουν αγοραστή. Εκτός από το καθολικό ποσοστό πώλησης, 72 από τους 75 λαχνούς διατέθηκαν πολύ πάνω από την υψηλή εκτίμησή τους! Το γεγονός είχε παγκόσμια απήχηση, όπως φαίνεται κι από το ρεκόρ συμμετεχόντων, καθώς για πρώτη φορά είχαμε υποψήφιους αγοραστές από 23 χώρες κι από τις 5 ηπείρους, ενώ το 73% των ενδιαφερόμενων συμμετείχε πρώτη φορά στη δημοπρασία.
Οι μετεωρίτες είναι μικρά φυσικά αντικείμενα από το διάστημα που επιβιώνουν κατά τη διέλευσή τους στην ατμόσφαιρα της Γης και προσγειώνονται στην επιφάνειά της. Τα περισσότερα από αυτά τα πετρώματα βρίσκουν στέγη σε μουσεία, κάποια όμως καταλήγουν σε ιδιώτες που αναζητούν ιδιαίτερα αντικείμενα, μοναδικά στον πλανήτη. Όπως για παράδειγμα αυτό το θεαματικό πέτρωμα στη φωτογραφία επάνω. Σε αντίθεση με τους περισσότερους μετεωρίτες, αυτός δεν έπεσε ούτε αναποδογύρισε πέφτοντας στη Γη, αλλά διατήρησε σταθερό προσανατολισμό καθώς έπεφτε, σύμφωνα με τον οίκο Christie's. Η πέτρα, που ζυγίζει περίπου 16 κιλά εκτιμήθηκε για 50.000-80.000 δολάρια (χωρίς τους φόρους). Ο πλειοδότης την αγόρασε έναντι 175.000 δολ. Υπάρχει και καλύτερο! Ένας μετεωρίτης σιδήρου (τύπου Gibeon) βάρους 140 κιλών - το μεγαλύτερο αντικείμενο της πώλησης -, με προέλευση τη συλλογή Macovich πουλήθηκε για 437.500 δολ.
Ο επικεφαλής στο τμήμα επιστήμης και φυσικής ιστορίας στους Christie’s, James Hyslop, επιβεβαιώνει ότι «η αγορά μετεωριτών αυξάνεται κατακόρυφα. Η τελευταία δημοπρασία δεν έθεσε μόνο νέο ρεκόρ συμμετεχόντων, αλλά φανερώνει και την παγκόσμια απήχηση που ασκούν έργα τέχνης από έναν άλλο κόσμο». Αυτό βεβαίως δε σημαίνει ότι πολλά από τα αντικείμενα δεν υπέστησαν επεξεργασία, προκειμένου να γίνουν πιο «ελκυστικά». «Μετεωρίτες κόπηκαν σε φέτες και σκαλίστηκαν σε σφαίρες» αποκαλύπτει ο συνεργάτης του οίκου ως να είναι τα πετρώματα αυτά πολύτιμοι λίθοι.
Επικεφαλής της πώλησης ήταν το τέταρτο μεγαλύτερο κομμάτι της Σελήνης, που κόπηκε από τον φημισμένο σεληνιακό μετεωρίτη Tisserlitine 001. Εκτιμήθηκε για 250.000 - 350.000 δολ. και ξεπέρασε την υψηλή εκτίμηση, βρίσκοντας αγοραστή στα 525.000 δολ. Μια εξωγήινη κρυστάλλινη σφαίρα από τον κατεστραμμένο πυρήνα ενός αρχαίου αστεροειδούς βγήκε με αρχική τιμή τα 14.000 δολ. και έπειτα από «μάχη» ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους, πουλήθηκε για 350.000 δολ. Μια σφαίρα διαμορφωμένη από τον σεληνιακό μετεωρίτη NWA 12691 πουλήθηκε για 500.000 δολ., πετυχαίνοντας 20 φορές την υψηλή εκτίμηση των 25.000 δολ. Εντυπωσιακή ήταν και η πώληση μιας σφαίρας Symchan που περιέχει εξωγήινους πολύτιμους λίθους. Κατέγραψε 18 φορές την υψηλή εκτίμηση και τελικά, σταμάτησε την «τρελή κούρσα» της στις 325.000 δολ.
Το μικρότερο αντικείμενο στην πώληση αλλά διόλου αμελητέο, ένα σπάνιο δείγμα του πλανήτη Άρη μόλις 1,7 γρ., πουλήθηκε για 13.750 δολάρια, περισσότερο από 100 φορές το βάρος του σε χρυσό.
«Βρισκόμαστε σε μια συγκυρία όπου είμαστε πιο δεκτικοί – και πεινασμένοι – για το θαύμα», συλλογίστηκε ωραία ο επιμελητής της «Macovich Collection» Darryl Pitt. «Οι μετεωρίτες απηχούν ιδανικά αυτή την άποψη. Στα τέλη του 19ου αιώνα έγινε αποδεκτό ότι πέτρες μπορούν να πέσουν από τον ουρανό. Σήμερα, το όριο είναι ο ουρανός».