Να μένει… από καύσιμα δείχνει το μεγάλο χρηματιστηριακό ράλι που πυροδότησε η μανία για την τεχνητή νοημοσύνη μέσα στο 2023, με τον S&P 500 να κερδίζει πλέον 11,7% από την αρχή του έτους, έχοντας μέσα στο καλοκαίρι φτάσει έως το +20%. Αναλυτές, ωστόσο, εκτιμούν ότι το εντυπωσιακό ενδιαφέρον για τις νέες τεχνολογίες και κυρίως για την τεχνητή νοημοσύνη θα επιστρέψει το 2024 δημιουργώντας την επόμενη χρηματιστηριακή φούσκα. Όχι επειδή είναι φούσκα η τεχνητή νοημοσύνη αλλά γιατί οι επενδυτές διψούν για ένα νέο ράλι και πιθανότατα θα το «ταΐσουν» χωρίς να βασίζονται στα θεμελιώδη και στις πραγματικές εξελίξεις.
Οι ειδικοί συμφωνούν σε μεγάλο βαθμό ότι τα οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης δεν πρόκειται να γίνουν τόσο σύντομα αισθητά στην πραγματική οικονομία, ούτε σε τόσο μεγάλη έκταση που να δικαιολογείται μία νέα τεχνολογική μανία. Παρ’ όλα αυτά, οι επενδυτές αναμένεται να προσπαθήσουν, με φόντο την ανάκαμψη της οικονομίας κάποια στιγμή μέσα στο 2024, να προλάβουν να ανέβουν σε αυτό που περιμένουν ότι θα είναι το τρένο της τεχνητής νοημοσύνης που θα κυριαρχήσει τα επόμενα χρόνια. Μέσω αυτής της τάσης είναι πιθανό να δημιουργηθεί μία φούσκα, υπό την έννοια ότι πολλοί μικροεπενδυτές θα θελήσουν να ακολουθήσουν, μπαίνοντας αργά στο παιχνίδι που συνεπάγεται ότι στο τέλος θα βγουν χαμένοι.
Σύμφωνα με την Capital Economics, η τεχνητή νοημοσύνη θα έχει παρόμοιο αντίκτυπο για τις μετοχές με αυτόν που είχε η άνοδος του διαδικτύου στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1990, όταν δημιουργήθηκε η φούσκα των «dotcom» και η οποία έσκασε με… κρότο το 2002. Από το 1995 έως τον Μάρτιο του 2000, ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 800% για να απωλέσει όλα τα κέρδη έως τον Οκτώβριο του 2002.
Ο οίκος εκτιμά ότι η νέα αυτή τάση θα οδηγήσει τον S&P 500 σε ρηχά νερά το 2024 και στις 4.200 μονάδες, δηλαδή 2% χαμηλότερα από το κλείσιμο της Παρασκευής 29 Σεπτεμβρίου. Όμως το 2025 θα είναι έτος εντυπωσιακής ανόδου με τον κορυφαίο χρηματιστηριακό δείκτη να κερδίζει μέσα στη χρονιά 50%. Ανεξάρτητα από το αν θα επιβεβαιωθεί η Capital Economics και η τεχνητή νοημοσύνη έχει εντέλει τον ίδιο αντίκτυπο με την πρώτη φάση του internet, οι επενδυτές πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί σε αυτή τη νέα εποχή, όπως συμβαίνει κάθε φορά που διαμορφώνεται μία καινούρια τάση.
Στην πρώτη φάση της τεχνητής νοημοσύνης, αυτή του 2023, είδαμε τις μεγαλύτερες τεχνολογικές να ωφελούνται, προσελκύοντας το επενδυτικό ενδιαφέρον. Οι Apple, Microsoft, Google, Amazon και περισσότερο από όλες η Nvidia, είδαν τις μετοχές τους να εκτοξεύονται φέτος. Βραχυπρόθεσμα, εκτιμάται ότι οι «πάροχοι» της τεχνητής νοημοσύνης, ήτοι οι παγκόσμιοι τεχνολογικοί κολοσσοί που έχουν δαπανήσει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια για συμπράξεις με startups τεχνητής νοημοσύνης και για την ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών όπως το ChatGPT, θα συνεχίσουν να δέχονται τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή ώθηση. Στην πορεία, ωστόσο, όταν η τεχνητή νοημοσύνη θα αξιοποιηθεί παντού, επηρεάζοντας ολόκληρη την οικονομία, περισσότεροι παίκτες θα δουν την παραγωγικότητά τους να αυξάνεται με αποτέλεσμα να τραβήξουν την προσοχή των επενδυτών. Και αν κάποια στιγμή μετά από αρκετά χρόνια, η χρηματιστηριακή – και όχι η τεχνολογική – φούσκα της τεχνητής νοημοσύνης σκάσει, θα συμπαρασύρει στην άβυσσο μετοχές εταιρειών που εξαρχής δεν έπρεπε να έχουν τρέξει τόσο.
Ήδη από τις αρχές Αυγούστου, η Morgan Stanley έχει προειδοποιήσει ότι η φετινή «φούσκα» που οφείλεται στην τεχνητή νοημοσύνη είναι έτοιμη να σκάσει. Αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας εξέτασαν τις 70 χρηματιστηριακές φούσκες των τελευταίων 100 ετών, μεταξύ των οποίων τη φούσκα των dotcom και των κρυπτονομισμάτων. Η μέση απόδοση στην τριετία για τις φούσκες αυτές ήταν 154% και σύμφωνα με τη Morgan Stanley τα μεγάλα κέρδη των αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών προμηνύουν ότι το φετινό ράλι βρίσκεται στην τελική του φάση.