Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας μείωσε το βασικό της επιτόκιο κατά 1,5% για τρίτο συναπτό μήνα, από 12% σε 10,5% - παρά τον τουρκικό πληθωρισμό που ξεπέρασε το 83%.
Οι αναλυτές ανέμεναν μείωση 1%, με αποτέλεσμα τον αιφνιδιασμό πολλών παρά την αυξανόμενη κανονικότητα των μειώσεων των επιτοκίων της Τουρκίας. Οι τιμές σκαρφάλωσαν σε νέο υψηλό 24 ετών, 83,45% τον Σεπτέμβριο, αν και πολλοί άνθρωποι που ζουν στην Τουρκία λένε ότι οι τιμές των βασικών αγαθών υπερτριπλασιάστηκαν σε ορισμένες περιπτώσεις το περασμένο έτος.
Η νομισματική πολιτική της χώρας, που κατευθύνεται από τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, βασίζεται στην επιδίωξη της ανάπτυξης και του εξαγωγικού ανταγωνισμού αντί να κατευνάσει τον πληθωρισμό. Ο Ερντογάν ασπάζεται ρητά την ανορθόδοξη πεποίθηση ότι η αύξηση των επιτοκίων αυξάνει τον πληθωρισμό, και όχι το αντίστροφο, και την έχει αποκαλέσει «μητέρα κάθε κακού».
Η οικονομική πολιτική που ακολουθείται προκαλεί συνεχώς κριτική και αμηχανία στους οικονομολόγους και παίζει σημαντικό ρόλο στη δραματική αποδυνάμωση του τουρκικού νομίσματος, της λίρας, η οποία έχει χάσει περίπου το 28% της αξίας της έναντι του δολαρίου φέτος.
Η λίρα παρέμεινε σχεδόν σταθερή αφού άγγιξε το ιστορικό χαμηλό μετά την είδηση στα 18,615 ανά δολάριο. Έχει υποχωρήσει 50% έναντι του δολαρίου το τελευταίο έτος.