Ηλιόλουστος Νοέμβριος με κέρδη 29,4% και έκρηξη τζίρου 209 εκατ. ευρώ στο φώτο φίνις

Ηλιόλουστος Νοέμβριος με κέρδη 29,4% και έκρηξη τζίρου 209 εκατ. ευρώ στο φώτο φίνις

Ο πιο ηλιόλουστος μήνας για το ελληνικό χρηματιστήριο αποδείχθηκε φέτος ο φθινοπωρινός Νοέμβριος με την ελληνική αγορά να καταγράφει ρεκόρ απόδοσης κατά 29,4% παίρνοντας πίσω μεγάλο μέρος των απωλειών του 2020. Η τελευταία συνεδρίαση του μήνα έκλεισε με οριακή άνοδο κατά 0,04% στις 736,59 μονάδες, αλλά το πιο σημαντικό στοιχείο ήταν ο τζίρος που εκτινάχθηκε στα 209,1 εκατ. ευρώ κυρίως λόγω των συναλλαγών στις μετοχές του MSCI λόγω της αναπροσαρμογής του δείκτη. Σήμερα έκλεισαν τυπικά βιβλία οι ξένοι θεσμικοί ενώ αύριο είναι η σειρά των εγχώριων χαρτοφυλακίων.

Η Motor Oil που διεγράφη από τον MSCI Greece πραγματοποίησε όγκο άνω των 6,8 εκατ. τεμαχίων συνολικής αξίας 72,8 εκατ. ευρώ ενώ παρά τις αναμενόμενες εκροές η μετοχή έκλεισε οριακά χαμηλότερα κατά 0,83%. Συναλλαγές άνω των 34 εκατ. ευρώ πραγματοποιήθηκαν με επίκεντρο τη μετοχή του ΟΤΕ που έκλεισε 22,27% υψηλότερα στα 13,97 ευρώ, ενώ στον ΟΠΑΠ διακινήθηκαν πάνω από 2 εκατ. τεμάχια αξίας 19 εκατ. ευρώ. Με υψηλούς τζίρους η Jumbo η οποία διακίνησε 775 χιλ. μετοχές αξίας 11,48 εκατ. ευρώ, ακολουθούμενη από την Eurobank (8,99 εκατ. ευρώ), την ΔΕΗ (8,7 εκατ. ευρώ), και τις Alpha και Εθνική με συναλλαγές άνω των 7 εκατ. ευρώ.

Παρότι η σημερινή συνεδρίαση κύλησε σε ρυθμό ρευστοποιήσεων κατά το μεγαλύτερο μέρος της στο πλαίσιο κατοχύρωσης κερδών των προηγούμενων ημερών, ο Γενικός Δείκτης όχι μόνο περιόρισε τις ενδοσυνεδριακές απώλειες ως και 0,8% αλλά με βατήρα τις 730 μονάδες έκλεισε σε θετικό πρόσημο ενώ αμετάβλητος (-0,01%) ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση ο δείκτης FTSE 20 στις 1753,54 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης κινήθηκε σε περιβάλλον έντονης μεταβλητότητας και αφού αρχικά κινήθηκε ανοδικά με υψηλό ημέρας τις 408,59 μονάδες έκλεισε με οριακή πτώση κατά 0,09% στις 400,49 μονάδες.

Σημαντικό γεγονός της ημέρας η ανακοίνωση της Cenergy για την άκαρπη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την γαλλική Nexans για τον κλάδο των καλωδίων, που είχε ως αποτέλεσμα να εκδηλωθούν ισχυρές ρευστοποιήσεις τόσο στη Viohalco (-5,82% στα 3,56 ευρώ) όσο και στην θυγατρική της που έκλεισε με μεγάλη πτώση κατά 9,9% στα 1,5840 ευρώ με συναλλαγές περίπου 1 εκατ. τεμαχίων.

Πέραν αυτού, το μέτωπο MIG-Epsilon-Space βρήκε τα πατήματά του με την οριστικοποίηση της συμφωνίας (MIG -1,06%, Epsilon +8,28%, Space +8,29%), με την δεύτερη εξ αυτών να φαίνεται δυνατότερη καταγράφοντας σε δύο μόλις συνεδριάσεις κέρδη 22% (ενδοσυνεδριακά) σε ήδη ιστορικά υψηλά επίπεδα κεφαλαιοποίησης.

Κατά τα λοιπά, οι καλές μετοχές παρέμειναν κοντά στις αποτιμήσεις των τελευταίων ημερών, χωρίς την παραμικρή -προς το παρόν- ανησυχία για το ανοδικό τους μοτίβο. Πολλά επίπεδα στηρίξεων σημειώνονται καθ’ όλη τη συνεδρίαση, για πιθανά σημεία επανατοποθέτησης, ενώ παρόλο το διορθωτικό κλίμα, κάποιες «καλές» μετοχές σημείωσαν μέχρι και άνοδο, όπως ο ΑΔΜΗΕ (+6,12%), ο Σαράντης (+2,75%) κ.α

Στην αγορά ομολόγων, είτε στα κρατικά είτε στα εταιρικά, τα πράγματα παρέμειναν σταθεροποιητικά, ενώ και οι διεθνείς αγορές κινήθηκαν διορθωτικά στο πρώτο μετά τη διήμερη ανάπαυλα των ΗΠΑ συνεδρίαση. Η τάση παραμένει έντονα ανοδική και αναμένονται υψηλότερες αποτιμήσεις στο ταμπλό μεσοπρόθεσμα, ακόμα κι από εταιρίες που ήδη σημειώνουν νέα υψηλά, ανεξάρτητα εάν σημειωθούν μικρές διορθώσεις.