Την πεποίθηση ότι το 2023 θα είναι χρονιά επαναφοράς σε τροχιά λειτουργικής κερδοφορίας για την Ιntrakat και σε κάθε περίπτωση θα επιτευχθεί το break even, εξέφρασε ο CEO του κατασκευαστικού ομίλου Αλέξανδρος Εξάρχου, σημειώνοντας επίσης ότι στόχος και όραμα της νέας ιδιοκτησίας και διοίκησης είναι η εδραίωση της εταιρείας στη λίστα των κορυφαίων κατασκευαστικών ομίλων, «όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά της νοτιοανατολικής Ευρώπης, με στόχο τη δημιουργία υπεραξίας για όλους τους μετόχους».
Αυτά ανέφερε προ ολίγου η διοίκηση της εταιρείας κατά την διάρκεια ενημέρωσης των χρηματιστηριακών αναλυτών, δίνοντας έμφαση στο ισχυρό ανεκτέλεστο 1,3 δισ. ευρώ, το οποίο, όπως τονίστηκε, αφορά έργα που παρουσιάζουν θετικό PNL και εξασφαλίζουν θετικό cash flow, σκιαγραφώντας παράλληλα την νέα σελίδα της εταιρείας δια στόματος Αλέξανδρου Εξάρχου ο οποίος έκλεισε την παρουσίαση με την φράση :«Η Intrakat αλλάζει πλέον σελίδα, διευρύνει το αποτύπωμά της σε νευραλγικούς τομείς της οικονομίας».
Κατά την διάρκεια της παρουσίασης ιδιαίτερη μνεία έγινε στα νέα έργα που υπέγραψε η εταιρεία στο πρώτο τρίμηνο, όπως το Marina Tower στο Ελληνικό το οποίο χαρακτηρίστηκε εμβληματικό, τα έργα των ΒΟΑΚ, Καλαμάτα –Πύργος, το κτιριακό έργο εστιών στην Κρήτη, την κατάθεση προσφορά για το ΣΔΙΤ της Γενικής Γραμματείας Υποδομών, ενώ σημαντική θεωρείται η συμμετοχή στην διαδικασία του διαγωνισμού για την νέα Παραχώρηση της Αττικής Οδού και αντίστοιχα το ενδιαφέρον για το Λιμένα Βόλου.
Την ίδια στιγμή σημαντικός μοχλός ανάπτυξης είναι και τα έργα ΑΠΕ όπου ήδη μέσα στο 2023 αναμένονται έσοδα από το Φραγκάκι και την Εύβοια, αλλά και από τις αναπτύξεις real estate.
Η εταιρεία με βάση το ισχυρό ανεκτέλεστο των 1,3 δισ. ευρώ που αποτελεί ιστορικό υψηλό, την κεφαλαιακή ενίσχυση ύψους 151 εκατ. ευρώ που έχει ήδη ολοκληρωθεί, αλλά και το νέο ομολογιακό των 120 εκατ. ευρώ που θα κατευθυνθεί στις ΑΠΕ, την επίτευξη κερδοφορίας μέσω διασφάλισης, θετικών περιθωρίων κέρδους και cash flow, την περαιτέρω αύξηση του χαρτοφυλακίου με νέα υπό διεκδίκηση projects, και βέβαια, τη στροφή προς εξασφάλιση σταθερών ροών και εσόδων μέσω ΣΔΙΤ, Παραχωρήσεων και έργων ΑΠΕ που μπορούν να φέρουν έσοδα και αξία για τους μετόχους της εισηγμένης βρίσκεται στο κατώφλι της πλέον αποδοτικής περιόδου αλλά και σημαντικής ενίσχυσης της ήδη ηγετικής της θέσης.
Ο κ. Εξάρχου απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Intrakat έναντι των υπολοίπων κατασκευαστικών εταιρειών, σημείωσε ότι «όλες οι μεγάλες κατασκευαστικές έχουν υψηλό ανεκτέλεστο την τρέχουσα περίοδο, τονίζοντας ωστόσο ότι «το ανεκτέλεστο όμως στις κατασκευές έχει σοβαρές ,διακυμάνσεις και υπενθυμίζω ότι βγαίνουμε από μία δεκαετή περίοδο με ιστορικά χαμηλό ανεκτέλεστο. Άρα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη τέτοιες περιόδους, που κανείς δεν ξέρει πότε θα έρθουν αλλά θεωρώ ότι θα έρθουν και για αυτό πρέπει να διασφαλιστεί. Να διασφαλιστεί με σταθερές ταμειακές ροές και θετικό PNL. Πρέπει να διασφαλιστεί για όλο τον όμιλο μέσω της ανάπτυξης των ΑΠΕ και της συμμετοχής σε ΣΔΙΤ και παραχωρήσεις».
«Θεωρούμε ότι είναι απολύτως απαραίτητο για την διασφάλιση του πλεονεκτήματος η διατήρηση θετικών ταμειακών ροών. Στην ανάλυση του τρέχοντος εξαμήνου έχουμε σχέδιο και cashflow που, παρά το ότι τα μεγάλα έργα διασφαλίστηκαν με θετικό cashflow, η οικονομική κατάσταση των ροών της κατασκευής μας επιτρέπει να θεωρούμε ότι θα πετύχουμε break even το 2023 και να διατηρούμε αισιοδοξία για θετικό αποτέλεσμα» προσέθεσε ο κ. Εξάρχου.
Ο κ. Εξάρχου σημείωσε δε ότι η Intrakat είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένη, με θετικό cash flow, υγιές ανεκτέλεστο που αφήνει θετικό margin, κάτι που καταγράφεται στους πρώτους μήνες του 2023.
Επίσης, αναφέρθηκε στο ξεκίνημα της χρονιάς σημειώνοντας ότι είναι εξαιρετικά αισιόδοξο, τονίζοντας ότι και το ανεκτέλεστο της Άκτωρ θα έχει θετικές ταμειακές ροές», επαναλαμβάνοντας σχετική εκτίμηση που είχε κάνει προ μηνός αναφερόμενος στους λόγους εξαγοράς της ΑΚΤΩΡ.
Επανήλθε δε στους βασικούς λόγους που αποφασίστηκε η απόκτηση της Άκτωρ σημειώνοντας ότι αυτοί είναι η ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό, και η επάρκεια σε τεχνικό επίπεδο αλλά και εξοπλισμό, προκειμένου να ανταποκριθεί ο όμιλος στις απαιτήσεις που δημιουργεί το υψηλό κατασκευαστικό ανεκτέλεστο.
Σημείωσε δε, ότι αναμένεται η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την εξαγορά του Άκτωρα στο επόμενο διάστημα, εκτιμώντας ότι «θα επηρεαστεί η πορεία των επόμενων χρήσεων με θεαματικά καλό αποτέλεσμα».
«Οραματιζόμαστε την εδραίωση της εταιρείας στη λίστα των κορυφαίων κατασκευαστικών ομίλων, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά της νοτιοανατολικής Ευρώπης, με στόχο τη δημιουργία υπεραξίας για όλους τους μετόχους. Η Intrakat αλλάζει πλέον σελίδα, διευρύνει το αποτύπωμά της σε νευραλγικούς τομείς της οικονομίας», είπε στους χρηματιστηριακούς αναλυτές ο Αλέξανδρος Εξάρχου.