Του Απόστολου Σκουμπούρη
Σε συνεδρίαση καθολικής πτώσης – διόρθωσης εξελίχθηκε η σημερινή στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τους επενδυτές να προχωρούν σε ταχύτατες και με ένταση ρευστοποιήσεις κατοχύρωσης των πολύ μεγάλων προεκλογικών κερδών, μέσα σ'' ένα κλίμα για ανάγκη επανεκκίνησης σε όλα τα μέτωπα.
Από τη μία τα εξαιρετικά μεγάλα προεκλογικά κέρδη που είχαν φέρει την αγορά σε ακραία υπεραγορασμένα επίπεδα και από την άλλη ένας συνδυασμός ειδήσεων και εξελίξεων, ώθησε την αγορά στη «θωράκιση» των κεκτημένων και στη λογική μιας νέας αρχής από... μηδενική βάση και στο χρηματιστήριο.
Η ανησυχία για την κατάσταση που παραλαμβάνει η νέα κυβέρνηση στα δημοσιονομικά και οι ενδεχόμενες «μαύρες τρύπες» σε πολλά υπουργεία, οι αυστηρές προειδοποιήσεις του Eurogroup ότι δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια παρέκκλισης από το πρόγραμμα, το timing της δημόσιας πρότασης του ΟΠΑΠ, η άνοδος των αποδόσεων στα ομόλογα αλλά και η ενεργοποίηση stop loss, ήταν λιγότερο ή περισσότερο, οι παράγοντες που πίεσαν σήμερα την αγορά.
Πάντα βεβαίως υπό το πρίσμα ότι τα κέρδη που είχαν «φορτωθεί» έως την περασμένη Παρασκευή ήταν ιλιγγιώδη, ενώ αρκετοί είχαν αγοράσει με «αέρα» Πέμπτη και Παρασκευή, πιστεύοντας σε νέο ράλι τη Δευτέρα, που όμως δεν ήρθε, οπότε αναγκάστηκαν να «γυρίσουν» τις θέσεις τους, προξενώντας ανατροφοδοτούμενη πτώση.
Όπως τονίζει στο Liberal ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης, «δεν συμβαίνει τίποτα τραγικό ή μη αναμενόμενο. Η αγορά είχε υπερφορτώσει όλο το προηγούμενο διάστημα και ειδικά ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις, οπότε τώρα βρήκε την ευκαιρία να πουλήσει στην... είδηση».
Αρκετοί, τονίζει ο χρηματιστής, «μπήκαν στην αγορά Πέμπτη και Παρασκευή με στόχο να πουλήσουν Δευτέρα και Τρίτη, ίσως πιστεύοντας σε συνέχιση του ράλι. Η αγορά, όπως ξέρετε δεν κάνει αυτό που αναμένουν οι πολλοί, οπότε σήμερα δεκάδες τέτοιοι κωδικοί υποχρεώθηκαν σε αναδίπλωση, ανατροφοδοτώντας την πτώση. Στη δουλειά μας, αυτή η πτώση – διόρθωση λέγεται “καζανάκι”», τονίζει ο κ. Ζαχαράκης.
Άλλος έγκριτος αναλυτής της αγοράς τονίζει πως «αρκετά χαρτοφυλάκια επενδύουν επαγγελματικά, άρα θέτουν οριοθετημένο εύρος τιμών, οπότε με το που διασπάστηκε σήμερα η ζώνη των 850 μονάδων, τότε ενεργοποιήθηκαν και πολλά stop loss».
Σε κάθε περίπτωση, το αλάνθαστο κριτήριο του φίλτρου των τριών ημερών θα μας δείξει για το που πάει η αγορά, αν ολοκληρώθηκε η διόρθωση – που ασφαλώς είχε απολύτως βίαια στοιχεία – ή αν θα συνεχιστεί. Σε κάθε περίπτωση, για την ένταση της διόρθωσης, το γεγονός ότι δεν υπήρξε κλιμάκωση της αξίας συναλλαγών, κρίνεται θετικό στοιχείο.
Μέσα σ'' αυτό το κλίμα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 840,58 μονάδες με πτώση 4,28% και πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας που ήταν στις 839,14 μονάδες, ενώ το υψηλό ημέρας ήταν στις 875,49 μονάδες, περίπου μισή ώρα μετά το άνοιγμα. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 103,97 εκατ. ευρώ, ενώ καμιά μετοχή του FTSE 25 δεν έκλεισε ανοδικά, ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε.
Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.112,37 μονάδες με πτώση 4,12%, ο Mid Cap έκλεισε στις 1.276,69 μονάδες με πτώση 5,10%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 736,28 μονάδες με πτώση 6,41%.
Στις τράπεζες η Πειραιώς υποχώρησε 10,30%, η Alpha Bank -6,98%, η Eurobank -5,09% και η Εθνική -4,58%.
Στο χώρο των μη τραπεζικών μετοχών του Large Cap, απώλειες 6,97% είχε η Lamda Development, -6,95% η ΔΕΗ και -6,08% η Ελλάκτωρ. Πτώση άνω του 5% είχαν μετοχές όπως Jumbo, Σαράντης και Fourlis, πλέον του 4% υποχώρησαν οι Motor Oil, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΧΑΕ και Cenergy Holdings, ενώ άνω του 3% πιέστηκαν οι Τιτάν, ΟΛΠ, ΓΕΚ Τέρνα, ΑΔΜΗΕ και Viohalco.
Στον Mid Cap μόνο οι Intracom Holdings και AS Company έκλεισαν σε ήπια θετικό έδαφος, ενώ η Attica Bank υποχώρησε άνω του 18%, η AVAX έχασε άνω του 11%, η MIG -9,56%, η Κρι Κρι -7,09%, η ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος -6,25%, η Intralot -6,64% κ.ο.κ. Στην ευρύτερη αγορά μόλις 25 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 99 που υποχώρησαν.