Του Απόστολου Σκουμπούρη
Διευρύνθηκαν οι πιέσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο το οποίο παρά τα θετικά νέα σε εγχώριο επίπεδα δεν μπορεί να πάει κόντρα στο διεθνές ξεπούλημα που λαμβάνει χώρα σ' όλα τα χρηματιστήρια, με φόντο την έξαρση του κορονοϊού που έχει «μεταγγίσει» ισχυρούς φόβους παγκοσμίως, επηρεάζοντας νομοτελειακά επιχειρήσεις, οικονομίες και χρηματιστήρια.
Η κατάσταση με τον ιό διεθνώς είναι κάτι παραπάνω από ιδιαιτέρως ανησυχητική ενώ ήδη οι αναλυτές αρχίζουν και «μετρούν» επιπτώσεις σε επιμέρους οικονομίες, χρηματιστήρια, επιχειρήσεις κ.ο.κ. Ολόκληρες – παγκοσμίου βεληνεκούς – αλυσίδες κλείνουν τα καταστήματά τους στην Κίνα, κορυφαίες αεροπορικές του κόσμου σταματούν τις πτήσεις προς τη χώρα, ενώ σε πλήρη ακινησία είναι και η εγχώρια οικονομία της μεγάλης αυτής χώρας, που είναι δεύτερη σε εκτόπισμα μετά τις ΗΠΑ, έχοντας και το πιο ισχυρό momentum ανάπτυξης παγκοσμίως.
Πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις υπάρχει και το στοιχείο του πανικού, λόγω της ελλιπούς γνώσης και ενημέρωσης, όμως – μέσα σ' αυτό το περιβάλλον – οι αγορές που είναι υπερ-φορτωμένες από το δεκαετές bulll market, βρίσκουν εύλογα αφορμή ή αιτία για διόρθωση και κατοχύρωση κερδών.
Μένει βεβαίως να δούμε πως θα εξελιχτεί η κατάσταση, που σε αυτή τη φάση είναι ιδιαιτέρως ανησυχητική, πολλώ δε μάλλον όταν κάποιες εκτιμήσεις σημειώνουν ότι ο ιός δεν δύναται να ελεγχθεί άμεσα, με ό,τι συνεπάγεται αυτό.
Εντός αυτού του κλίματος, οι ασιατικές αγορές σήμερα έκλεισαν με εξαιρετικά μεγάλες απώλειες, ενώ ισχυρή πτώση καταγράφουν και οι ευρωπαϊκές αγορές, με τον FTSE 100 στο Λονδίνο να υποχωρεί κατά 1,49%, τον CAC 40 στο Παρίσι στο -1,61%, τον DAX της Φρανκφούρτης στο -1,28%, ενώ σημαντικές πιέσεις δέχεται και ο ευρωπαϊκός νότος.
Μέσα σ' αυτό το κλίμα, το Χ.Α. κινείται εξ αρχής της ημέρας πτωτικά, με το Γενικό Δείκτη να διαπραγματεύεται πλέον στις 916 μονάδες καταγράφοντας πτώση 1,63%, ενώ πρωτύτερα και γύρω στις 14:20 μ.μ. έπεσε έως τις 911,41 μονάδες σημειώνοντας πτώση 2,13%!
Η αξία συναλλαγών έχει ήδη ξεπεράσει κατά πολύ τη χθεσινή επίδοση καθώς διαμορφώνεται στα 46 εκατ. ευρώ, με τα 2,4 εκατ. ευρώ σε πακέτα. Θυμίζουμε πως χθες καταγράφηκε αρνητικό ρεκόρ 76 συνεδριάσεων με μόλις 35,48 εκατ. ευρώ τζίρο.
Σχεδόν καθολική είναι η πτώση στο χώρο του Large Cap όπου μόνο οι Coca Cola HBC και Τιτάν κρατούνται σε ήπια θετικό έδαφος, ενώ απώλειες άνω του 3% καταγράφουν μετοχές όπως Εθνική, Πειραιώς, Ελλάκτωρ και ΟΛΠ. Απώλειες άνω του 2% καταγράφουν μετοχές όπως Alpha Bank, Eurobank, ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ, ΔΕΗ, Viohalco, Τέρνα Ενεργειακή και Μυτιληναίος.
Στο χώρο του Mid Cap επίσης η πτώση είναι σχεδόν καθολική καθώς μόνο η Ολυμπιακή Τεχνική είναι σε θετική τροχιά, ενώ απώλειες άνω του 5% καταγράφει η MIG, άνω του 4% χάνει η Autohellas, άνω του 3% οι Intracom Holdings, Cenergy Holdings και Intralot και άνω του 2% οι Intercontinental, Profile, Quest Συμμετοχών, Ικτίνος και ΟΛΘ. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά είναι ότι μόλις 14 μετοχές ενισχύονται έναντι 97 που υποχωρούν!