Ιστορικών διαστάσεων άλμα 2.100 μονάδων σημείωσε ο βιομηχανικός δείκτης της Wall Street στην καλύτερη ημερήσια επίδοσή του από το 1933, καθώς αναμένεται συμφωνία στη Γερουσία για το πακέτο τόνωσης «μαμούθ» 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές επιπτώσεις του νέου κορονοϊού.
Ειδικότερα, έπειτα από δύο «άκαρπες» προσπάθειες, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, η Δημοκρατική Νάνσι Πελόζι, δήλωσε αισιόδοξη για την επίτευξη συμφωνία στο πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίας που ετοιμάζει το Κογκρέσο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο αρνητικός αντίκτυπος από την πανδημία.
«Θεωρούμε ότι τα μέτρα έχουν μετατοπιστεί αρκετά προς τη μεριά των εργαζομένων», επισήμανε μιλώντας στο CNBC.
Τις προηγούμενες μέρες το πακέτο είχε βρει αντίσταση στους Δημοκρατικούς, που έχουν την πλειοψηφία στη Γερουσία και εκτιμούσαν ότι τα μέτρα είναι προσανατολισμένα προς τις μεγάλες επιχειρήσεις της Wall Street.
Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση έχοντας κερδίσει 2.112,98 μονάδες ή 11%,37, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδό του από το 1933 και κλείνοντας στις 20.704 μονάδες.
Αντίστοιχα ράλι πραγματοποιήσαν και οι άλλοι δύο δείκτες, με τον S&P 500 να ενισχύεται κατά 9,4% στις 2.447 μονάδες στην καλύτερη ημέρα του από τον Οκρώβρη του 2008, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq έκλεισε με άνοδο 8,1% στις 7.417.
Οδηγοί στα κέρδη του Dow ήταν οι μετοχές των Chevron, American Express και Boeing, οι οποίες έπειτα από τις βαρύτατες απώλειες των τελευταίων ημερών, κατέγραψαν μεγάλο άλμα άνω του 20% και οι τρεις.
Ράλι άνω του 16% κατέγραψε ο κλάδος της ενέργειας στον S&P 500, την ώρα που οι τομείς της βιομηχανίας και των χρηματοοικονομικών ενισχύθηκαν επίσης άνω του 12% ο καθένας.
Παράλληλα, γενικευμένο ράλι αντίδρασης κατέγραψε σήμερα η συντριπτική πλειονότητα των commodities, συνεχίζοντας να έχουν «παράλληλη» συμπεριφορά με την εικόνα των μετοχών στα χρηματιστήρια και να επηρεάζονται από τις ευρύτερες διακυμάνσεις της επενδυτικής ψυχολογίας διεθνώς.
Η δέσμευση της Federal Reverse, της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ για απεριόριστες αγορές και διάθεση ρευστότητας όσο χρειαστεί για τη μάχη κατά των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού, είναι ο κυριότερος καταλύτης για την αλλαγή του σκηνικού. Σε αυτό το κλίμα ο χρυσός ενισχύθηκε άνω του 6% και το πετρέλαιο κατά 2%
Νωρίτερα επίσης, με μεγάλη ορμή είχαν ανταποκριθεί οι επενδυτές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στα μέτρα που ανακοινώνονται από τις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο, καλύπτοντας σημαντικό μέρος από τις απώλειες των προηγούμενων συνεδριάσεων.
Πάντως στο μέτωπο του κορονοϊου στις ΗΠΑ τα νεά δεν είναι θετικά, καθώς τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας καταγράφουν κατακόρυφη επιτάχυνση της μετάδοσης της ασθένειας στις Ηνωμένες Πολιτείες, με τον Οργανισμό να εκτιμά ότι υπάρχουν όλες τις προϋποθέσεις να εξελιχθούν στο νέο επίκεντρο της πανδημίας.
Σε μια συγκυρία, όπου η διακυβέρνηση Τραμπ έχει αρχίσει να εφαρμόζει μέτρα μετά από πολύ καθυστέρηση, ο ΠΟΥ προειδοποιεί ότι η περιοχή του πλανήτη που παρουσιάζει «πολύ μεγάλη επιτάχυνση» των κρουσμάτων είναι οι ΗΠΑ, εκτιμώντας ότι μπορεί σύντομα να πάρει την σκυτάλη από ευρωπαικές χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία.
Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ωστόσο, εξέφρασε την εκτίμηση πως περισσότεροι άνθρωποι θα πεθάνουν εάν οι περιορισμοί λόγω του κορονοϊού που ισχύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν αρθούν σύντομα, προκαλώντας μια βαθιά ύφεση.
"Η χώρα μας θέλει να επιστρέψει στη δουλειά. Αυτή η θεραπεία είναι χειρότερη από το πρόβλημα. Και πάλι, άνθρωποι, πολλοί άνθρωποι - κατά τη γνώμη μου περισσότεροι άνθρωποι - θα πεθάνουν αν επιτρέψουμε σε αυτό να συνεχίζεται. Πρέπει να επιστρέψουμε στη δουλειά" δήλωσε ο Τραμπ στο Fox News.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ πρόσθεσε ότι θα επιθυμούσε να αρθούν οι περιορισμοί πριν από το Πάσχα των Καθολικών, στις 12 Απριλίου. Η Αμερική, προσθεσε "δεν έχει φτιαχτεί για να κλείνει. Μπορείτε να καταστρέψετε μια χώρα με αυτόν τον τρόπο, κλείνοντας την".