Όταν ένας από τους μεγαλύτερους και πιο «σοβαρούς» επενδυτές στον κόσμο, προειδοποιεί ότι το τέρας του πληθωρισμού παραμένει ζωντανό και ότι ενδέχεται να υπάρχει φούσκα στον τεχνολογικό κλάδο, τότε μάλλον τα πράγματα δεν είναι και τόσο ρόδινα στις παγκόσμιες αγορές.
Κατ’ αρχάς, αξίζει να δούμε ποιο είναι το κρατικό fund της Νορβηγίας, για να κατανοήσουμε καλύτερα τη σοβαρότητα των εκτιμήσεών του. Το Norges Bank Investment Management (NBIM) διαχειρίζεται τα έσοδα της Νορβηγίας από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, επενδύοντας σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο για να διασφαλίσει τις καλύτερες αποδόσεις και την ευημερία για τις επόμενες γενιές.
Αυτή τη στιγμή, το NBIM κατέχει 11.149 επενδύσεις σε 72 χώρες, εκ των οποίων μετοχικά μερίδια σε 8.859 επιχειρήσεις από 65 χώρες. Γίνεται εύκολα αντιληπτό, ότι με μία κίνησή του, το NBIM μπορεί να αλλάξει την τάση στα παγκόσμια χρηματιστήρια. Επομένως, κάτι θα γνωρίζουν για το πως διαμορφώνονται οι συνθήκες διεθνώς…
Αφού, λοιπόν, το NBIM ανακοίνωσε κέρδη ύψους 213 δισ. δολαρίων για το 2023, με φόντο τη μεγάλη άνοδο των τεχνολογικών μετοχών, ο CEO του fund, Νικολάι Τάνγκεν, δήλωσε ότι στον κλάδο της τεχνολογίας υπάρχει αρκετός «αφρός». Όταν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα α’ τριμήνου των κολοσσών του Nasdaq τις επόμενες ημέρες, θα δούμε αν ο αφρός θα… πέσει ή αν τελικά υπάρχει όντως μια μεγάλη φούσκα στον κλάδο της τεχνολογίας. Το απίθανο είναι ότι εξαιτίας του μεγάλου ράλι των techs μέσα στο 2024, το NBIM έγραψε κέρδη της τάξης των 110 δισ. δολαρίων, περισσότερα από τα μισά περσινά, μόνο στο α’ τρίμηνο του 2024.
Το επόμενο «καμπανάκι» του 57χρονου Τάνγκεν, αφορά το τέρας του πληθωρισμού. Μετά από δύο ολόκληρα χρόνια ακρίβειας και συνεχών αυξήσεων, που έχουν περιορίσει σημαντικά το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, ο CEO του NBIM εκτιμά ότι ένα νέο ράλι σε πετρέλαιο, χαλκό, χρυσό και γενικότερα σε ενέργεια και πρώτες ύλες, είναι πολύ πιθανό να πυροδοτήσει ένα νέο πληθωριστικό κύμα. Ήδη, οι τιμές των εμπορευμάτων έχουν αυξηθεί κατά 9% μέσα στο 2024, ενώ τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή συντηρούν το σενάριο νέων ανοδικών πιέσεων.
Σε μία συγκυρία που οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη ετοιμάζονται να μειώσουν τα επιτόκια καθώς βλέπουν τον πληθωρισμό να εξασθενεί, το μεγαλύτερο κρατικό fund του πλανήτη κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Υπάρχουν πολλές εστίες αβεβαιότητας αυτή τη στιγμή παγκοσμίως, σημειώνει στο CNBC ο Τάνγκεν, ωστόσο ο μεγάλος φόβος για τους επενδυτές είναι ο αντίκτυπος που θα έχει στον πληθωρισμό, ένα νέο ράλι στις τιμές των εμπορευμάτων. Μία σοβαρή άνοδος των τιμών της ενέργειας και των πρώτων υλών, θα μπορούσε να αποδειχθεί ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος για τις κεντρικές τράπεζες, πρόσθεσε.
Οι δηλώσεις του Τάνγκεν, έρχονται να προστεθούν στις ανησυχίες για αναθέρμανση του πληθωρισμού που συντηρούν το ακραίο αλλά όχι απίθανο σενάριο να δούμε νέες αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες και κυρίως από την Fed.
Η τιμή του Brent διαμορφώνεται κάτω από τα 90 δολάρια το βαρέλι, αλλά έχει ενισχυθεί κατά περίπου 15% φέτος. Η τάση των επόμενων μηνών θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το αν θα υπάρξει νέο επεισόδιο μεταξύ Ιράν και Ισραήλ. Ο χρυσός από την πλευρά του, κερδίζει 13,5% φέτος έχοντας γράψει ιστορικό υψηλό λίγο πάνω από τα 2.400 δολάρια/ουγγιά αλλά τις τελευταίες ημέρες έχει υποχωρήσει προς τα 2.350 δολάρια. Στο ίδιο μοτίβο κινείται και ο χαλκός, έχοντας ενισχυθεί 15% φέτος και οι αναλυτές εκτιμούν ότι το ράλι στο μέταλλο έχει τη δυναμική να συνεχιστεί.