Τα κρυπτονομίσματα χρησιμοποιούνται για να παρακάμπτονται οι νόμοι και γι’ αυτό τον λόγο θα έπρεπε να μπουν σε κανονιστικό πλαίσιο, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS), Αγουστίν Κάρστενς. Πολλά ψηφιακά νομίσματα «χρησιμοποιούνται για κάποιου είδους arbitrage ή για να παρακαμφθούν κανονισμοί», τόνισε ο επικεφαλής της «Κεντρικής Τράπεζας των Κεντρικών Τραπεζών», όπως θεωρείται η BIS, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο CNBC.
Πρόσθεσε ότι οι νόμοι κατά του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας δεν υπάρχουν σε πολλές εφαρμογές ορισμένων κρυπτονομισμάτων.
Σημειώνεται ότι το Bitcoin ενισχύεται άνω του 80% από την αρχή του έτους, ωστόσο έχει υποχωρήσει περίπου 12% από το ιστορικό υψηλό που κατέγραψε πάνω από τα 61.000 δολάρια νωρίτερα αυτό το μήνα. Την ίδια ώρα το Ether έχει διπλασιάσει την αξία του φέτος αλλά και αυτό έχει υποχωρήσει από τα ιστορικά του υψηλά.
Όπως σημείωσε ο Κάρστενς, τα κρυπτονομίσματα χρησιμοποιούνται ως «κερδοσκοπικά οχήματα» και δεν αποτελούν απειλή για τις κεντρικές τράπεζες και το χρηματοπιστωτικό σύστημα. «Δεν εκτιμώ ότι θα υπάρξει κυριαρχία των κρυπτονομισμάτων», δήλωσε, συμπληρώνοντας ότι τα κρυπτονομίσματα δεν έχουν καταφέρει να λειτουργήσουν όπως το χρήμα. Όσο για τα stablecoins, ο Κάρστενς είπε ότι έχουν περιορισμένες εφαρμογές και επομένως δεν αποτελούν κάποιου είδους πρόκληση για το χρήμα όπως το ξέρουμε.