Με τις ευρωπαϊκές αγορές να αντιδρούν έντονα ανοδικά κερδίζοντας έως και 2,80% σε μια προσπάθεια μερικής εξισορρόπησης από την έντονη διόρθωση της περασμένης εβδομάδας, το Χ.Α. αντιδρά επίσης θετικά, με το Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 630 μονάδων με άνοδο κοντά στο 2%, έχοντας ισχυρή στήριξη τόσο από τις τράπεζες, όσο και από τα blue chips της πραγματικής οικονομίας.
Η αγορά προέρχεται από έξι σερί πτωτικές συνεδριάσεις, έχοντας φτάσει σε υπερπουλημένα επίπεδα, οπότε χρωστούσε αντίδραση. Μια αντίδραση που έρχεται πρωτίστως λόγω παύσης των πωλήσεων, παρά λόγω καταιγισμού αγορών, κάτι που μαρτυράται από τον περιορισμένο – για το μέγεθος της ανόδου – τζίρο.
Ο Γενικός Δείκτης κινείται εξ αρχής της συνεδρίασης θετικά έχοντας ανέλθει στις 631 μονάδες με άνοδο 2,12%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 27 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 επανέρχεται πάνω από το όριο των 1.500 μονάδων ευρισκόμενος στις 1.505 μονάδες με άνοδο 2,16%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης βρίσκεται στις 308 μονάδες με αντίδραση 4,10%.
Θυμίζουμε πως το ελληνικό χρηματιστήριο κατέγραψε το περασμένο πενθήμερο την πιο πτωτική εβδομάδα από την εμφάνιση του Covid-19 και τον περασμένο Μάρτιο, με το Γενικό Δείκτη να χάνει 6,17%, τον FTSE 25 να υποχωρεί 6,58%, ενώ ο τραπεζικός δείκτη είχε απώλειες 6,58%.
Έτσι, σε επίπεδο 9μήνου 2020, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 32,59%, ο FTSE 25 χάνει 35,88%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ηγείται των απωλειών χάνοντας 66,52%. Εύλογα καταλαβαίνει κανείς πως ο τραπεζικός δείκτης είναι ο μεγάλος ασθενής της αγοράς, καθώς δεν απέχει πολύ από το ιστορικό χαμηλό των 263,25 μονάδων που βρέθηκε στις 14 Μαΐου 2020.
Μολονότι λοιπόν δεν έχει αλλάξει κάτι σε επίπεδο πανδημίας που είναι ο κεντρικός καταλύτης που ορίζει τις εξελίξεις σε όλες τις αγορές και τις οικονομίες που απειλούνται με νέα κατά τόπους lockdown, οι αγορές δείχνουν να ανασυντάσσονται μερικώς σήμερα, ενόψει και του κλεισίματος του Σεπτέμβρη και του εννεάμηνου.
Μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές όπως ο DAX έχουν διορθώσει άνω των 1.000 μονάδων τις τελευταίες δύο εβδομάδες, οπότε ευκαιρίες βραχυχρόνιων τοποθετήσεων υπάρχουν. Αυτό συμβαίνει και στο Χ.Α. που την περασμένη εβδομάδα είδε κορυφαία blue chips αλλά και τράπεζες να υποχωρούν από 9% έως 14%.
Το θετικό είναι ότι στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις, Πέμπτης και Παρασκευής είχαν διαφανεί διαθέσεις άμυνας και αναχωμάτων στην περιοχή των 615 μονάδων, ώστε η αγορά να αποφύγει μια πτώση προς την επικίνδυνη ζώνη των 610 – 600 μονάδων.
Μάλιστα, η αξία συναλλαγών την Παρασκευή περιορίστηκε μόλις στα 37,7 εκατ. ευρώ, κάτι που φανέρωσε πως διαθέσεις ισχυρών πωλήσεων υπό τη μορφή του… ξεπουλήματος δεν υπήρξαν. Στοιχείο που επίσης έδειξε ότι υπήρξε διάθεση να μπει ένα στοπ στην πτώση.
Στις τράπεζες, κέρδη 5,66% καταγράφει η Eurobank καθώς την περασμένη εβδομάδα υποχώρησε κατά 9,80%, στο +3,87% η Πειραιώς, +3,38% η Εθνική και +2,96% η Alpha Bank. Στον ευρύτερο FTSE 25, ξεχωρίζει η Viohalco που την περασμένη εβδομάδα υποχώρησε κατά 13,38%, οπότε σήμερα ενισχύεται κατά 4,29%, με όγκο 151 χιλ. τεμάχια.
Κέρδη κοντά στο 3% έχει και ο ΟΠΑΠ, άνω του 2% ενισχύονται οι Fourlis, ΓΕΚ Τέρνα, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Τιτάν, Jumbo και ΕΥΔΑΠ, ενώ ενισχύονται πλέον του 1% οι Aegean Airlines, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, ΕΧΑΕ, Motor Oil και Τέρνα Ενεργειακή.
Στον Mid Cap η πλειονότητα των τίτλων αντιδρά ανοδικά, ενώ ξεχωρίζουν με άνοδο άνω του 5% οι Πλαίσιο (εξαιρετικά αποτελέσματα 6μήνου) και AVAX, άνω του 4% κερδίζει η Intracom Holdings, ενώ κέρδη σημειώνουν και οι Autohellas, Cenergy Holdings, Profile, Intrakat, Attica Bank, Quest Συμμετοχών, Ευρωπαϊκή Πίστη κ.λπ.
Στο σύνολο της αγοράς οι αγοραστές είναι κυρίαρχοι, καθώς 74 μετοχές ενισχύονται έναντι μόλις 22 που υποχωρούν.
Σε ό,τι αφορά τα τεχνικά δεδομένα, όπως τονίζει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης, «οι συνεχείς πτωτικές συνεδριάσεις ενδέχεται να βγάλουν αντίδραση, ωστόσο όλα θα κριθούν στην ένταση και το τζίρο που θα συνοδεύει την κίνηση. Οι 635 μονάδες είναι το επίπεδο αλλαγής τάσης που θα επαναφέρουν το χαρακτήρα της συσσώρευσης στην μεσοπρόθεσμη πορεία του Γενικού Δείκτη», σημειώνει ο αναλυτής.