Άνοδο καταγράφουν την Δευτέρα οι τιμές του πετρελαίου στις ΗΠΑ, μετά την ανακοίνωση της Fed πως προτίθεται να προχωρήσει στην επέκταση του QE με όσα ποσά απαιτηθούν ώστε να επιστρέψει η ομαλότητα στις αγορές και να μετριαστούν οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού.
Πιο συγκεκριμένα, το συμβόλαιο παραδόσεως Μαΐου για το αμερικανικό West Texas Intermediate, το οποίο νωρίτερα σημείωνε απώλειες ως και 2%, πλέον διαπραγματεύεται στα 23,28 δολάρια/βαρέλι, με άνοδο 3,31% ή 0,75 δολάρια/βαρέλι.
Στον αντίποδα, απώλειες 1,8% σημειώνει το ευρωπαϊκό Brent, με το συμβόλαιο παραδόσεως Μαΐου να διαπραγματεύεται στα 26,47 δολάρια/βαρέλι, με πτώση 0,51 δολάριων/βαρέλι.
Ανοδικά Χρυσός, ασήμι και πλατίνα
Ανοδικά κινούνται σήμερα ο χρυσός, το ασήμι και η πλατίνα, δηλαδή τα πολυτιμότερα μέταλλα, σε μια ημέρα γενικευμένης πτώσης για την πλειονότητα των υπολοίπων πολύτιμων μετάλλων αλλά και εμπορευμάτων.
Ο χρυσός διαπραγματεύεται στα 1.498,10 δολάρια ανά ουγγιά, καταγράφοντας άνοδο 0,91%, έχοντας υψηλό ημέρας έως τώρα στα 1.510,70 δολάρια ανά ουγγιά.
Γενικά οι τιμές του χρυσού έχουν μειωθεί τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, καθώς η ραγδαία παγκόσμια κρίση λόγω κορονοϊού έχει επηρεάσει όλα τα επενδυτικά προϊόντα, ακόμη και αυτό που θεωρείται ως το απόλυτο καταφύγιο.
Οι επενδυτές προς αναζήτηση ρευστότητας εγκαταλείπουν όλα τα assets για να καλύψουν margins calls, ενώ ρόλο παίζει και η ανατίμηση του δολαρίου, που επιδεινώνει τη θέση του χρυσού.
Θυμίζουμε πως πριν περίπου ένα μήνα, στις 20 Φεβρουαρίου, οι τιμές του χρυσού κινούνται σε υψηλά 7ετίας και στην περιοχή των 1.640 δολαρίων ανά ουγγιά, με τη Citigroup να εκτιμά άμεση υπέρβαση των 1.700 δολαρίων, ενώ μάλιστα προχώρησε σε αναβάθμιση των προβλέψεών της για το πολύτιμο μέταλλο στα 2.000 δολάρια ανά ουγγιά εντός των επόμενων 12- 24 μηνών.
Ο άργυρος διαπραγματεύεται στα 12,615 δολάρια ανά ουγγιά, καταγράφοντας άνοδο 1,86%, ενώ στο υψηλό σήμερα βρέθηκε έως τα 12,693 δολάρια ανά ουγγιά. Η πλατίνα διαπραγματεύεται στα 623,10 δολάρια με άνοδο 0,1%.
Στον αντίποδα, πτώση άνω του 4% καταγράφει ο Χαλκός, καθώς η ζήτηση μειώνεται λόγω της παύσης των κατασκευών ευρύτερα, πτώση 3,15% καταγράφει ο κασσίτερος, στο -2,45% το νικέλιο, ενώ πτώση άνω του του 1% έχει το αλουμίνιο και ο ψευδάργυρος.