Μια επεισοδιακή εβδομάδα ολοκληρώθηκε στις αγορές, με τη νευρικότητα των επενδυτών να έχει χτυπήσει κόκκινο καθώς οι ακραίες διακυμάνσεις φαίνεται να είναι η νέα πραγματικότητα όσο διαρκεί ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας.
Μια εβδομάδα όμως που αποκάλυψε τα ισχυρότερα αντανακλαστικά της Wall Street όσον αφορά τη συγκεκριμένη κρίση σε σχέση με τις ευρωπαϊκές αγορές. (σ.σ: τους λόγους μπορείτε να τους διαβάσετε εδώ και εδώ).
Πράγματι, ο S&P 500 έκλεισε αυτήν τη δύσκολη εβδομάδα με ελαφρώς θετικό πρόσημο ενώ ο πολυταλαιπωρημένος δείκτης Dax αν και μείωσε τις απώλειες και έσωσε το εβδομαδιαίο του διάγραμμα με ένα κλείσιμο πάνω από τις 14443 μονάδες, εντούτοις έκλεισε με απώλειες της τάξης του 3%.
Ακόμα όμως και μετά τη θετική αντίδραση της Παρασκευής, τα διαγράμματα σαφώς έχουν αρχίσει να... γέρνουν, κάτι που είναι εμφανές στα ημερήσια διαγράμματα, ακόμα και σε ένα απροπόνητο μάτι.
Τα βλέμματα των επενδυτών συνέχισαν και την Παρασκευή να βρίσκονται στραμμένα στην Ουκρανία, όπου οι ρωσικές δυνάμεις πολιορκούν πλέον την πρωτεύουσα, το Κίεβο.
Ωστόσο, η επενδυτική διάθεση άντλησε αισιοδοξία από το ενδεχόμενο έναρξης διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών, καθώς ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να στείλει την αντιπροσωπεία της για συζητήσεις με την Ουκρανία, ενώ είχε ήδη προηγηθεί δημοσίευμα ρωσικού πρακτορείου σύμφωνα με το οποίο ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένκσι είχε καλέσει τον Πούτιν να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Το γεγονός ότι αποκτήθηκε ορατότητα και για το μέγεθος του δεύτερου πακέτου των κυρώσεων από ΗΠΑ και Ευρώπη βοήθησε στο θετικό γύρισμα των αγορών την Παρασκευή, καθώς διεφάνη ότι ο αποκλεισμός της Ρωσίας από το SWIFT, τη ραχοκοκαλιά της επικοινωνίας του διεθνούς τραπεζικού συστήματος, προς το παρόν θα κρατηθεί στις εφεδρείες της Ευρώπης και των ΗΠΑ σαν το έσχατο μέσο πίεσης προς τη Ρωσία. (σ.σ: περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ).
Μεγάλη ανακούφιση πρόσφερε επίσης το γεγονός ότι οι αμερικανικές κυρώσεις προς τη Μόσχα εξαίρεσαν τον ενεργειακό τομέα.
Τι περιμένουμε για την επόμενη εβδομάδα
Όλα τα σενάρια είναι ανοικτά καθώς πολλά θα εξαρτηθούν από τη λήξη των πολεμικών επιχειρήσεων μέσα στο Σαββατοκύριακο ή όχι.
Όπως και να έχει όμως, οι αγορές θα πρέπει να ενσωματώσουν τις επόμενες ημέρες τις υψηλότερες ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου, καθώς παρά το γεγονός ότι το πετρέλαιο διέγραψε τα κέρδη της εβδομάδας και επανήλθε πέριξ των 94 δολαρίων/βαρέλι, το φυσικό αέριο έκλεισε την εβδομάδα με άνοδο άνω του 25%.
Το μπαλάκι αργά ή γρήγορα θα επιστρέψει στις Κεντρικές Τράπεζες
Χθες, είδαμε την πρώτη προσέγγιση που έκανε η Οxford Economics όσον αφορά τον αντίκτυπο της ρωσοουκρανικής κρίσης στις προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι προβλέψεις της JP Morgan, η οποία επίσης εκτιμά ότι η εκτόξευση του φυσικού αερίου και του πετρελαίου θα επηρεάσει τόσο τον πληθωρισμό όσο και την οικονομική ανάπτυξη παγκοσμίως.
Η JPMorgan μάλιστα δεν θεωρεί απίθανη μια αύξηση του πετρελαίου στα 150 δολάρια/βαρέλι, κάτι που θα περιορίσει την παγκόσμια ανάπτυξη και θα ωθήσει τον πληθωρισμό στην Ευρώπη άνω του 7%.
Όπως και η Oxford Economics, έτσι και η JPMorgan εστιάζει στις Κεντρικές Τράπεζες, οι οποίες προσπαθούν να ανακαλύψουν τη χρυσή τομή μεταξύ του περιορισμού των πληθωριστικών πιέσεων και της ανάκαμψης από την πανδημία.
Τελικά πώς θα αντιδράσουν οι Κεντρικές Τράπεζες; Θα επιταχύνουν την αύξηση των επιτοκίων προς καταπολέμηση του πληθωρισμού, ή κάτω από το βάρος των εξελίξεων με τον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας θα είναι πιο ήπιες ως προς τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής;
Αυτό είναι το ερώτημα της επόμενης ημέρας μετά τη λήξη της ρωσοουκρανικής κρίσης.
Για τη στήλη τα σενάρια για πάγωμα της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ έχουν μικρές πιθανότητες.
Δεν αντιλέγουμε ότι υπάρχει σημαντικός καθοδικός κίνδυνος για την οικονομία και τις αγορές. Όμως στην περίπτωση μιας κακής έκβασης της ρωσοουκρανικής κρίσης- ήτοι νέων ακόμα πιο αυστηρών κυρώσεων από τη Δύση και ανταπάντηση του Πούτιν με ενεργειακό αποκλεισμό- πώς θα αντιμετωπίσει τον ακραίο πληθωρισμό η ΕΚΤ με τα επιτόκια στο μηδέν;
Ακόμα και αν αποκλείσουμε από τώρα θέματα ενεργειακού εφοδιασμού, η νέα εκτόξευση του λειτουργικού και μεταφορικού κόστους των επιχειρήσεων ελέω των υψηλών τιμών φυσικού αερίου και πετρελαίου είναι θέμα χρόνου να φέρει νέες σημαντικές ανατιμήσεις στα βασικά είδη τροφίμων, αλλά και στα υπόλοιπα αγαθά και υπηρεσίες.
Και δεν είναι μόνο οι ενεργειακές τιμές ή οι τιμές των εμπορευμάτων του αλουμινίου, του παλλαδίου ή του χαλκού που χρησιμοποιούνται ευρύτατα στη βιομηχανία. Οι τιμές του σιταριού, του καλαμποκιού και της σόγιας έχουν επίσης κάνει άλμα. Το ίδιο ισχύει για το ηλιέλαιο και το φοινικέλαιο, τα οποία υπόψιν τα διαβάζουμε ως συστατικά του 50% των προϊόντων που αγοράζουμε στα σούπερ μάρκετ.
Ως εκ τούτου, δεν πιστεύουμε ότι η εξέλιξη του πληθωρισμού θα επιτρέψει την πολυτέλεια στην ΕΚΤ να διατηρήσει αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική.
Μέσα από το ίδιο πρίσμα, θεωρούμε ότι οι αγορές θα διατηρήσουν τη μεταβλητότητα τους και θα συνεχίσουν να χτίζουν το πλαγιοκαθοδικό κανάλι που ούτως ή άλλως είχε κάνει την παρουσία του και πριν τη ρωσοουκρανική κρίση. Απλά η τελευταία αύξησε την κλίση του.
Το τέλος της κρίσης αυτής ενδεχομένως να συνοδευτεί με μια νέα ανοδική κίνηση των αγορών, η οποία όμως για τους λόγους που αναφέραμε, θεωρούμε πολύ δύσκολο να επεκταθεί στον βραχυπρόθεσμο ορίζοντα πάνω από τις 4600 μονάδες του S&P 500 ή τις 15620 μονάδες του γερμανικού δείκτη Dax.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.