Κατεχόμενα εδάφη υπό ρωσικό έλεγχο και χαλάρωση των κυρώσεων, υπό την προϋπόθεση μιας διαρκούς κατάπαυσης του πυρός. Αυτά είναι δύο σημεία των προτάσεων που παρουσίασαν οι ΗΠΑ στους συμμάχους τους, με σκοπό να καταστεί εφικτή μια ειρηνευτική συμφωνία ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία.
Το περίγραμμα του αμερικανικού σχεδίου μοιράστηκε κατά τη διάρκεια συναντήσεων στο Παρίσι την Πέμπτη, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους που έχουν γνώση του ζητήματος.
Όπως αναφέρουν πηγές του πρακτορείου Bloomberg, η πρόταση θα «παγώσει» ουσιαστικά τον πόλεμο, με τα ουκρανικά εδάφη που τώρα κατέχονται από τη Ρωσία να παραμένουν υπό τον έλεγχο της Μόσχας. Οι φιλοδοξίες του Κιέβου να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ θα βρίσκονταν επίσης εκτός συζήτησης. Οι πηγές του Bloomberg αρνήθηκαν να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες.
Οι συνομιλίες στο Παρίσι περιελάμβαναν συνάντηση μεταξύ του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του Αμερικανού απεσταλμένου Στιβ Γουίτκοφ, καθώς και συζητήσεις μεταξύ του Ρούμπιο και συμβούλων εθνικής ασφάλειας και διαπραγματευτών από τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ουκρανία.
Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι θέλουν να εξασφαλίσουν μια πλήρη κατάπαυση του πυρός εντός εβδομάδων, ανέφερε νωρίτερα το Bloomberg. Οι σύμμαχοι θα συναντηθούν εκ νέου στο Λονδίνο την επόμενη εβδομάδα για να συνεχίσουν τις συνομιλίες τους.
Ένας από τους αξιωματούχους δήλωσε ότι τα σχέδια, τα οποία πρέπει να συζητηθούν περαιτέρω με το Κίεβο, δεν θα ισοδυναμούσαν με οριστική διευθέτηση και ότι οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι δεν θα αναγνώριζαν τα κατεχόμενα εδάφη ως ρωσικά. Οι αξιωματούχοι τόνισαν ότι οι συνομιλίες θα ήταν άνευ αντικειμένου εάν το Κρεμλίνο δεν συμφωνούσε να σταματήσει τις μάχες και ότι η παροχή εγγυήσεων ασφαλείας στην Ουκρανία για να διασφαλιστεί ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα έχει μόνιμη διάρκεια, είναι απαραίτητη.
Ρούμπιο: Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να εγκαταλείψουν τη μεσολάβηση ανάμεσα σε Ρωσία - Ουκρανία
Πηγή: AP Photo
Υπενθυμίζεται ότι, νωρίτερα την Παρασκευή (18/04) ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο δήλωσε ότι «ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είναι έτοιμος να εγκαταλείψει την προσπάθεια μεσολάβησης για μια ειρηνευτική συμφωνία Ρωσίας–Ουκρανίας εντός των ημερών, εκτός εάν υπάρξουν σαφείς ενδείξεις ότι μια τέτοια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί».
«Δεν σκοπεύουμε να συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια επ’ αόριστον. Πρέπει να ξεκαθαριστεί μέσα σε λίγες ημέρες - όχι εβδομάδες - αν υπάρχει προοπτική συμφωνίας», δήλωσε ο Ρούμπιο από το Παρίσι, έπειτα από συναντήσεις με Ευρωπαίους και Ουκρανούς ηγέτες.
Τόνισε ότι ο Τραμπ εξακολουθεί να θεωρεί τη σύγκρουση σημαντική και έχει επενδύσει πολύ χρόνο στην υπόθεση, ωστόσο υπογράμμισε πως «υπάρχουν κι άλλες εξίσου, αν όχι περισσότερο, σημαντικές προκλήσεις».
Η δήλωση Ρούμπιο έγινε εν μέσω ενδείξεων κάποιας προόδου στις αμερικανο-ουκρανικές συνομιλίες. Ο Τραμπ δήλωσε την Πέμπτη ότι αναμένει να υπογράψει εντός της επόμενης εβδομάδας συμφωνία με το Κίεβο, η οποία θα παρέχει στις ΗΠΑ πρόσβαση σε ουκρανικά ορυκτά. Προηγούμενη απόπειρα για την ίδια συμφωνία είχε καταρρεύσει τον Φεβρουάριο, μετά από έντονη διαφωνία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον Τραμπ και τον αντιπρόεδρο JD Vance στο Οβάλ Γραφείο.
Κατά τις συνομιλίες της Πέμπτης στο Παρίσι - τις πρώτες ουσιαστικές, υψηλού επιπέδου διαβουλεύσεις με ευρωπαϊκή συμμετοχή γύρω από την ειρηνευτική πρωτοβουλία Τραμπ - ο Ρούμπιο δήλωσε ότι το αμερικανικό πλαίσιο ειρήνης «έτυχε ενθαρρυντικής υποδοχής». Το γραφείο του Ζελένσκι χαρακτήρισε τη συνάντηση «εποικοδομητική και θετική».
Τα σχόλια του Ρούμπιο αντανακλούν τη διογκούμενη απογοήτευση στον Λευκό Οίκο για την απουσία προόδου σε μια σειρά γεωπολιτικών μετώπων. Ο Τραμπ είχε δεσμευτεί προεκλογικά να τερματίσει τον πόλεμο εντός 24 ωρών από την ανάληψη των καθηκόντων του, αν και στη συνέχεια μετρίασε αυτή την υπόσχεση, μεταθέτοντας τον στόχο για Απρίλιο ή Μάιο, καθώς τα εμπόδια αυξάνονταν.
Ο Ρούμπιο γνωστοποίησε επίσης ότι επικοινώνησε με τον Ρώσο ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ μετά τις συνομιλίες στο Παρίσι, ενημερώνοντάς τον για βασικά σημεία της αμερικανικής πρότασης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το ζήτημα των αμερικανικών εγγυήσεων ασφαλείας συζητήθηκε, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες. Τόνισε, ωστόσο, ότι πρόκειται για ζήτημα «που μπορούμε να διευθετήσουμε με τρόπο αποδεκτό για όλους», ενώ αναγνώρισε πως «υπάρχουν πολύ μεγαλύτερες προκλήσεις που πρέπει να αποσαφηνίσουμε, αν όντως είναι δυνατή κάποια πρόοδος βραχυπρόθεσμα».
«Δεν ισχυρίζεται κανείς ότι αυτό θα λυθεί σε 12 ώρες», σημείωσε ο Ρούμπιο. «Αλλά θέλουμε να δούμε αν οι διαφορές μπορούν να γεφυρωθούν εντός του χρονοδιαγράμματος που έχουμε θέσει».