Ανοδικά κινήθηκαν την Πέμπτη οι κυριότερες ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, καθώς τόσο η πρόταση της Κομισιόν σχετικά με την ενίσχυση των οικονομιών των κρατών μελών της Ευρωζώνης αλλά και η μείωση των νέων αιτήσεων για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ αποτιμώνται θετικά από τους επενδυτές.
Πιο αναλυτικά, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 διαμορφώθηκε στις 355,93 μονάδες, ενισχυμένος κατά 1,77%, με τους όλους τους επιμέρους τομείς να κλείνουν με θετικά πρόσημα, ενώ ισχυρή άνοδο 2,6% σημείωσε ο τομέας της χημικής βιομηχανίας.
Στην Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX σημείωσε κέρδη 1,06% και διαμορφώθηκε στις 11.781 μονάδες, ενώ στην Γαλλία ο δείκτης CAC 40 έκλεισε στις 4.771 μονάδες με άνοδο 1,76%.
Ταυτόχρονα, άνοδο 1,21% σημείωσε και ο δείκτης FTSE 100 στην Μεγάλη Βρετανία, κλείνοντας στις 6.218 μονάδες, ενώ στην ευρωπαϊκή περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB διαμορφώθηκε στις 18.351 μονάδες με άνοδο 2,46%. Τέλος, ο ισπανικός IBEX 35 έκλεισε στις 7.224 μονάδες, με κέρδη 0,69%.
Στο ταμπλό, βουτιά 8% σημείωσε η μετοχή της βρετανικής Rolls Royce, ενώ η μετοχή της Cineworld σημείωσε άνοδο 22%, μετά την «ένεση» ρευστότητας από τις τράπεζες, ενόψει της επαναλειτουργίας της εταιρείας κινηματογραφικών αιθουσών που αναμένεται εντός του Ιουλίου.
Υπενθυμίζεται πως την Τετάρτη, η Κομισιόν δια στόματος της Ούρουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε πως το πακέτο στήριξης των οικονομιών της Ευρωζώνης θα αγγίζει το ποσό των 750 δισ. ευρώ, ενώ ο κοινός προϋπολογισμός του ευρωπαϊκού μπλοκ για την περίοδο 2021-27 θα ανέλθει στο 1,1 τρισεκατομμύριο ευρώ.
Εάν γίνει αποδεκτή, η πρόταση αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο πρόγραμμα οικονομικής ανάκαμψης στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Η Κομισιόν προτείνει σήμερα ένα νέο εργαλείο ανάκαμψης, που ονομάζεται Next Generation EU, εντός του ανανεωμένου μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ. Συνολικά, αυτό το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Ανάκαμψης θα διαθέσει 1,85 τρισ. ευρώ για να βοηθήσει να εκκινήσει η οικονομία μας και να διασφαλίσει ότι η Ευρώπη θα ανακάμψει», δήλωσε στην εισαγωγική τοποθέτησή της.