Την πιο δύσκολη εβδομάδα από την εποχή του lockdown και της αρχής της πανδημίας βίωσε στο τελευταίο πενθήμερο του Οκτωβρίου το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς ο Γενικός Δείκτης έχασε μετά από μήνες το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων, με τις τράπεζες σε νέα ιστορικά χαμηλά, ενώ τον Οκτώβριο ο Γ.Δ. υποχώρησε κατά 8,84% και ο τραπεζικός κλάδος κατά 22%.
Σε επίπεδο εβδομάδας, με μια συνεδρίαση λιγότερη λόγω της αργίας της 28ης Οκτωβρίου, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 6,99%, εν μέσω ραγδαίας επιδείνωσης του κλίματος σε όλα τα χρηματιστήρια λόγω της εξάπλωσης του Covid-19 και των νέων lockdown. O FTSE 25 έχασε σε εβδομαδιαίο επίπεδο 10,97%, ενώ οι τράπεζες υποχώρησαν κατά 14,03%. Σε επίπεδο 10μήνου 2020, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί πλέον σε ποσοστό 37,87%, ο FTSE 25 χάνει 42,15%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχει συντριπτικές απώλειες 73,33%.
Δύο ήταν οι καταλύτες που επηρέασαν αρνητικά την εικόνα του χρηματιστηρίου αυτή την εβδομάδα, δεδομένου ότι στο γεωπολιτικό ρίσκο δεν υπήρξε κλιμάκωση. Κατ’ αρχήν οι διεργασίες που φαίνεται να λαμβάνουν χώρα στην Τράπεζα Πειραιώς, που έφεραν κλυδωνισμούς στη μετοχή αλλά και σε όλο τον κλάδο και κατόπιν τα νέα μέτρα λόγω Covid-29, που θα περιορίσουν περαιτέρω την οικονομική δραστηριότητα.
Στις τράπεζες, όπως σημειώνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης «ο κλάδος μπαίνει εκ νέου σε αναμονή ενόψει της απόφασης του SSM για την πληρωμή των τόκων που αφορούν τα CoCos της Τράπεζας Πειραιώς με την Αγορά να προεξοφλεί με την στάση της την ενεργοποίηση της ρήτρας μη πληρωμής των δύο κουπονιών και την συνακόλουθη έκδοση μετοχών υπέρ του ΤΧΣ. Η ετυμηγορία του SSM αναμένεται μετά τις 10 Νοεμβρίου και θα έχει καθολικό αντίκτυπο στον κλάδο».
Η μετοχή της Τρ. Πειραιώς υποχώρησε κατά 24,26% τη Δευτέρα, χθες Πέμπτη έχασε 9,60%, ενώ σήμερα Παρασκευή, έχοντας συνολική διακύμανση 26,71% καθώς έφτασε να υποχωρεί κατά 20,77% και να κερδίζει 5,94%, έκλεισε τελικώς στο +0,77%. Σε κάθε περίπτωση, η διοίκηση της τράπεζας ενημερώνει διεξοδικά και με επίσημες ανακοινώσεις το επενδυτικό κοινό, σημειώνοντας ότι δεν επίκειται, το προσεχές διάστημα αύξηση κεφαλαίου, ενώ σήμερα έκανε διευκρινίσεις για τα CoCos.
Σε κάθε περίπτωση, κεντρικός καταλύτης για το επόμενο διάστημα και το τελευταίο δίμηνο του έτους θα είναι η εξέλιξη της πανδημίας και το ενδεχόμενο lockdown, που θα περιορίσει περαιτέρω την οικονομική δραστηριότητα. Άλλωστε, τα νέα ιστορικά χαμηλά για τον τραπεζικό κλάδο αυτή την εβδομάδα ήρθαν πρωτίστως λόγω του ότι υπάρχει φόβος για νέο «φόρτωμα» προβληματικών δανείων στο σύστημά τους, σε μια συγκυρία που τα τελευταία χρόνια έκαναν μεγάλη προσπάθεια καθαρισμού.
Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες την Παρασκευή είχαμε μια συνεδρίαση – ροντέο στο ελληνικό χρηματιστήριο, εν μέσω μεγάλων διακυμάνσεων και διαρκών εναλλαγών στα πρόσημα για δείκτες και μετοχές, κάτι που αντανακλά τη γενικότερη σύγχυση και την ανασφάλεια στις τάξεις των επενδυτών.
Την Πέμπτη είχαμε τη μεγαλύτερη πτώση του τελευταίου 7μήνου, ενώ σήμερα Παρασκευή έγινε προσπάθεια εξισορρόπησης, μέσω της στήριξης μετοχών της πραγματικής οικονομίας. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 569,50 μονάδες με άνοδο 0,81%, σε μια συνεδρίαση με διακύμανση 3,86% ή 21,78 μονάδων, καθώς στο χαμηλό ημέρας βρέθηκε έως τις 550,11 μονάδες όταν υποχωρούσε 2,62%. Ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.329,42 μονάδες με άνοδο 0,49%, έχοντας συνολική διακύμανση 3,87% ή 51,25 μονάδες, καθώς στο χαμηλό ημέρας έφτασε έως τις 1.285,98 μονάδες (-2,86%). Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε σε νέα ιστορικά χαμηλά και στις 236,10 μονάδες με οριακή πτώση 0,12%, έχοντας διακύμανση 7,53%, καθώς έφτασε να υποχωρεί έως και 6,14%. Το αρνητικό πρόσημο για τον κλάδο ήρθε λόγω του -1,83% της Eurobank, καθώς όλες οι υπόλοιπες έκλεισαν θετικά.
Στον ευρύτερο Large Cap, βρήκαν αγορές σε πολλά blue chips όπως Σαράντης, Τιτάν, ΕΧΑΕ, Viohalco, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, Lamda Development, Motor Oil, ΔΕΗ, Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ, Τέρνα Ενεργειακή και ΕΛΠΕ που ενισχύθηκαν από 1,20% έως 4,06%, στηρίζοντας το Γενικό Δείκτη. Αντιθέτως, ο φόβος ενός νέου lockdown έφερε νέα πτώση στη Jumbo που έχασε 2,04% και συνολικά 20% τον Οκτώβριο, καθώς και στον ΟΠΑΠ που υποχώρησε κατά 1,07% και 14,5% αντίστοιχα.
Στον Mid Cap, κυριάρχησε η Cenergy Holdings με ράλι +11,11% ανεβάζοντας τα κέρδη τον Οκτώβριο στο +36,61%, ενώ καλή εικόνα είχαν και οι Attica Bank, ΕΥΑΘ, MIG, Πλαίσιο, ΟΛΘ, Ικτίνος και Ευρωπαϊκή Πίστη. Στο σύνολο της αγοράς, 64 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 44 που υποχώρησαν, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 59,47 εκατ. ευρώ, κινούμενη σε πολύ ικανοποιητικό επίπεδο, ύστερα από τα 82,5 εκατ. ευρώ της Πέμπτης που ήταν ο μεγαλύτερος τζίρος του τελευταίου τριμήνου.