Με θαύμα έμοιαζε πριν από δύο μήνες η επιστροφή των χρηματιστηρίων στα ούτως ή άλλως υπερβολικά ρεκόρ της 19ης Φεβρουαρίου καθώς η παγκόσμια οικονομία εμφάνιζε σημάδια κατάρρευσης ιστορικών διαστάσεων και η αβεβαιότητα στις τάξεις των επενδυτών βρισκόταν στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ χρηματιστηριακά. Όμως σήμερα οι μεγαλύτεροι δείκτες του κόσμου απέχουν λιγότερο από 10 ποσοστιαίες μονάδες από αυτό… το θαύμα. Ο τεχνολογικός Nasdaq, μάλιστα, είναι πολύ κοντά στο να αγγίξει το δικό του Έβερεστ, αποδεικνύοντας ότι ο κλάδος της τεχνολογίας είναι αυτός που κυριαρχεί σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο.
Για του λόγου το αληθές, ο Nasdaq 100, ο δείκτης με τις 100 μεγαλύτερες εταιρείες του Nasdaq Composite, σημείωσε χθες ενδοσυνεδριακά νέο ιστορικό υψηλό, έχοντας τρέξει ένα εντυπωσιακό ράλι άνω του 43% από τα χαμηλά του Μαρτίου, υπερκαλύπτοντας την πτώση κατά 30% που εμφάνισε μεταξύ 19/2 και 23/3. Και μπορεί χθες η Wall Street να πάτησε φρένο μετά από 8 ανοδικές στις τελευταίες 10 συνεδριάσεις, όμως ο S&P 500 βρίσκεται 9% μακριά από το ιστορικό υψηλό των 3.393 μονάδων και ακολουθεί ο Dow ο οποίος χρειάζεται να διανύσει λίγο μεγαλύτερη απόσταση για να επιστρέψει στην κορυφή του Φεβρουαρίου.
Υπενθυμίζεται ότι στην πλειονότητά τους οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η Wall Street δεν θα κάλυπτε τις απώλειες της πανδημίας μέσα στο 2020 και οι λίγοι που τόλμησαν να προεξοφλήσουν τη γρήγορη ανάκαμψη των μετοχών θεωρήθηκαν εκτός πραγματικότητας. Τι άλλαξε στις λίγες εβδομάδες που μεσολάβησαν από την εποχή των ζοφερών προβλέψεων; Είναι ένα ράλι που βασίζεται σε αισιόδοξα μηνύματα για την πανδημία και την οικονομία ή μία φούσκα που διογκώνεται από τα τρισεκατομμύρια ρευστότητας που δεσμεύονται να ρίξουν στην αγορά κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις;
Βέβαια, τα τελευταία χρόνια όλο για φούσκες που είναι έτοιμες να σκάσουν ακούμε αλλά την… τελευταία στιγμή όλο κάτι συμβαίνει και δεν σκάνε, αφού η διοχέτευση ρευστότητας στο σύστημα είναι τέτοια που συντηρεί τη μόνιμη άνοδο των αγορών. Ακόμη και σήμερα οι απόψεις διίστανται για το κατά πόσο θα συνεχιστεί το ράλι ή αν πρόκειται για μία από τις συνηθισμένες ανοδικές κινήσεις που σημειώνονται κατά τη διάρκεια bear markets.
Πρόσφατη δημοσκόπηση του αμερικανικού δικτύου CNBC σε οικονομικούς διευθυντές μεγάλων επιχειρήσεων ανά την υφήλιο έδειξε ότι σε ποσοστό 51% αναμένουν ότι ο Dow Jones θα υποχωρήσει μέσα στο 2020 κάτω από το επίπεδο των 19.000 μονάδων, στα χαμηλά του Μαρτίου δηλαδή, πριν διανύσει το 12% που τον χωρίζει από τα ιστορικά του υψηλά. Στον αντίποδα, μόλις το 22% «βλέπει» νέα υψηλά χωρίς να σημειωθεί πρώτα μεγάλη «βουτιά».
Χθες, η Λαγκάρντ έκανε αυτό που… έπρεπε, ή αυτό που ζητούσαν οι αγορές, αυξάνοντας το QE Πανδημίας κατά 600 δις. ευρώ, στα 1,35 τρις. ευρώ, ενώ οι προβλέψεις της ΕΚΤ μπορεί να αναθεωρήθηκαν επί τα χείρω αλλά η ύφεση 8,7% που προβλέπεται είναι σαφώς χαμηλότερη από το 12% που προειδοποιούσε πρόσφατα η ίδια η επικεφαλής της ΕΚΤ. Σε συνδυασμό με την απεριόριστη ρευστότητα που έχει υποσχεθεί ο Τζερόμ Πάουελ της Fed, δημιουργείται ένα δίχτυ ασφαλείας για τις αγορές.
Τα χρηματιστήρια παραμένουν σε υψηλά επίπεδα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η οικονομία θα ανακάμψει γρήγορα ή ότι δεν θα υπάρξει νέο κύμα της πανδημίας και η επενδυτική κοινότητα είναι μαθημένη πλέον να ζει σε περιβάλλον στρέβλωσης. Ο Λευκός Οίκος, πάντως, φέρεται να ετοιμάζει ένα ακόμη «πακέτο» 1 τρισ. δολαρίων για τη στήριξη των Αμερικανών. Βλέπετε, οι εκλογές πλησιάζουν και οι επενδυτές θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τη στρατηγική του Τραμπ μέχρι τον Νοέμβριο.