Του Απόστολου Σκουμπούρη
Ανοδικά για 15η συνεδρίαση στις 18 τελευταίες έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο την Τρίτη, επιβεβαιώνοντας ότι – σ'' αυτή τη φάση – οι long ελέγχουν την κατάσταση έχοντας και την «αβάντα» της βελτιωμένης τεχνικής εικόνας, ενώ οι πωλητές ευρύτερα τηρούν στάση αναμονής. Όμως ήταν και μια συνεδρίαση που επιβεβαίωσε τα (εύλογα) σημάδια κόπωσης, δεδομένου ότι η αγορά κινείται ανοδικά μεν αλλά με... σβηστές μηχανές, χωρίς όγκους και τζίρους, χωρίς εμφανείς καταλύτες που θα μπορούσαν να αλλάξουν το επίπεδο.
Κύριο πρόβλημα παραμένει η αδυναμία έλκυσης νέων κεφαλαίων που θα μπορούσαν να συντηρήσουν το momentum που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες τρεις εβδομάδες και να ωθήσει στη διάσπαση των κρίσιμων αντιστάσεων στις 660 – 663 μονάδες. Σύμφωνα με τους αναλυτές, αν το Χ.Α. διασπάσει την αντίσταση των 663 μονάδων τότε αυτό θα απελευθέρωνε – τεχνικά – την αγορά και θα έδινε ώθηση για τη ζώνη των 680 – 700 μονάδων.
Όμως, με τζίρο 22,83 εκατ. ευρώ χθες – ο δεύτερος μικρότερος το 2019 και από τους μικρότερους του τελευταίου εξαμήνου – και με 29,79 εκατ. ευρώ σήμερα, με τα 3 εκατ. σε πακέτα, δύσκολα μπορεί να αλλάξει επίπεδο η αγορά, καθώς οποιαδήποτε κίνηση δεν έχει «βάσεις» ούτε υπόβαθρο για να είναι βιώσιμη.
Στην αγορά δεν εισρέουν νέα κεφάλαια καθώς η ανασφάλεια ευρύτερα παραμένει, παρ'' ότι και η εικόνα των ομολόγων δείχνει βελτίωση, με το 10ετές σήμερα να πέφτει εκ νέου κάτω από το 4%, ενώ αποκλιμάκωση υπήρξε και στα 10ετή ομόλογα Ιταλίας και Ισπανίας.
Παράλληλα, το momentum των διεθνών χρηματιστηρίων καλά κρατεί, κάτι που επιβεβαιώνει ότι το 2019 έχει ξεκινήσει με διαφορετικά δεδομένα έναντι του τελευταίου τριμήνου του 2018, όπου υπήρξε εξαιρετικά σοβαρό ρήγμα στο παγκόσμιο επενδυτικό σύστημα.
Μέσα σ'' αυτό το – ευνοϊκό κατά τα άλλα – περιβάλλον, ο Γενικός Δείκτης σ'' αυτές τις 15 ανοδικές συνεδριάσεις έχει κερδίσει μόλις... 40 μονάδες ή ποσοστό λίγο πάνω από το 6%, κινούμενος περισσότερο τεχνικά, κλείνοντας την ψαλίδα με τα ομόλογα, παρά λόγω ουσιαστικού επενδυτικού ενδιαφέροντος.
Όπως και να ''χει, καταλύτης παραμένει ο τραπεζικός κλάδος και οι προσπάθειες που γίνονται για να υπάρξει μια πιο δραστική λύση στα εγχώρια τοξικά και στα κόκκινα δάνεια, που κρατούν τον κλάδο δεμένο στην ακινησία.
Ο Γενικός Δείκτης σήμερα έκλεισε στις 655,09 μονάδες με οριακή άνοδο 0,08%, επίδοση που διαμορφώθηκε λίγο πριν το τέλος, σε μια συνεδρίαση που είχε υψηλό στις 659,03 μονάδες και χαμηλό στις 652,17 μονάδες. O FTSE 25 είχε οριακά κέρδη 0,12%, ο Mid Cap έκλεισε με διόρθωση 0,43%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 417,58 μονάδες με άνοδο 1,55%.
Δέσποσε καθ'' όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης η μετοχή της Πειραιώς που ενισχύθηκε κατά 8,62%, παίρνοντας βοήθειες από την Alpha Bank που κέρδισε 2,58%, ενώ η Εθνική ενισχύθηκε κατά 0,91%. Αντιθέτως, η Eurobank υστέρησε ξανά καταγράφοντας πτώση 0,83%.
Στο χώρο των blue chips, δεν υπήρξε κάτι ιδιαίτερο, με μικρές διακυμάνσεις και γενικώς άχρωμη και συντηρητική εικόνα. Τρεις μετοχές έκλεισαν αμετάβλητες (ΕΛΠΕ, Jumbo και Σαράντης), ενδεικτικό της flat εικόνας, ενώ με άνοδο άνω του 1% έκλεισαν οι Motor Oil, ΓΕΚ Τέρνα και Fourlis. Στον αντίποδα, πτώση άνω του 1% είχαν μόνο οι ΟΤΕ και Μυτιληναίος, ενώ ηπιότερες απώλειες κατέγραψαν οι Τέρνα Ενεργειακή, Grivalia Properties, Ελλάκτωρ, Viohalco, Τιτάν και ΔΕΗ.
Στον Mid Cap η Intralot διόρθωσε σε ποσοστό 3,74%, η Νηρέας στο -2,56%, MLS -1,98%, Πλαίσιο -1,18% και ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος -1,09%. Ανοδικά έκλεισαν οι MIG +3,65%, J&P Άβαξ +2,39%, Κέκροπας +2,27% κ.λπ. Στο σύνολο της αγοράς 39 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 54 που υποχώρησαν.