Ανοδικά για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση κινείται το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο μετά την αρχική ενδοσυνεδριακή διόρθωση έως και 2,02%, έχει γυρίσει σε θετικό έδαφος, με τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 600 μονάδες, εν μέσω επιλεκτικών αγοραστικών κινήσεων τόσο στις τράπεζες όσο και στα blue chips της πραγματικής οικονομίας.
Το ελληνικό χρηματιστήριο έχοντας υπερβάλει στην πτώση όλο το προηγούμενο διάστημα έναντι των διεθνών αγορών, χάνοντας 22,5% το Μάρτιο και συνολικά 39% σε επίπεδο πρώτου τριμήνου, είναι λογικό τώρα να τακτοποιεί μερικώς τις στρεβλώσεις, κινούμενο κόντρα στη διόρθωση των ευρωπαϊκών δεικτών.
Αρχικά το Χ.Α. έφτασε να υποχωρεί έως 2,02% όταν ο Γενικός Δείκτης έπεσε στις 595,44 μονάδες, όμως γρήγορα ανέκτησε δυνάμεις, με τις τράπεζες αλλά και blue chips βιομηχανίας, ενέργειας και υποδομών όπως Ελλάκτωρ, Viohalco, Motor Oil και Lamda Development να παρέχουν στήριξη.
Πλέον, ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 613 μονάδες καταγράφοντας άνοδο 0,98%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 46 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 διαπραγματεύεται στις 1.496 μονάδες με άνοδο 0,30% ενώ έφτασε να διορθώνει έως 2,33%. Ο τραπεζικός δείκτης βρίσκεται στις 368 μονάδες με άνοδο 3,81%, ενώ αρχικά διόρθωση έως 2,22%, έχοντας συνολική διακύμανση άνω του 7%.
Στον Large Cap η Ελλάκτωρ ξεχωρίζει με άνοδο άνω του 16% ισχυρό όγκο πάνω από 1,8 εκατ. μετοχές αλλά και έντονη μεταβλητότητα, ενώ καλή εικόνα έχουν επίσης μετοχές όπως Viohalco, Eurobank, Alpha Bank, Εθνική, Πειραιώς, Motor Oil και Aegean Airlines.
Αντιθέτως, το -3,86% της Coca Cola HBC και το -1,18% της Jumbo, λειτουργούν ως βαρίδια για το Γενικό Δείκτη. Γενικά καλή είναι η εικόνα και στον Mid Cap όπου ξεχωρίζουν θετικά οι MIG, Ολυμπιακή Τεχνική, Intralot, Cenergy Holdings, Attica Bank, Κέκροπας κ.λπ. Στο σύνολο της αγοράς 71 μετοχές ενισχύονται έναντι 37 που υποχωρούν.
Παρ’ ότι χθες υπήρξε ναυάγιο στο Eurogroup το οποίο θα συνεχιστεί αύριο Πέμπτη, εντούτοις η Ελλάδα έχει λόγους να βλέπει πιο θετικά τις εξελίξεις, ύστερα από τη χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ να δώσει «πιστοποίηση» επενδυτικής βαθμίδας στις ελληνικές τράπεζες, παρέχοντας «αέρα» ρευστότητας 15 δισ. ευρώ μέσω της αποδοχής των ελληνικών ομολόγων, ώστε να χρηματοδοτήσουν την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας ύστερα από την πανδημία.
Παράλληλα, η Κομισιόν έχει εγκρίνει 1 δισ. ευρώ νέα κεφάλαια για τη στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων που πλήττονται λόγω της έξαρσης του κορονοϊού. Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, γνωστοποίησε την πρόθεση εξόδου στις αγορές το επόμενο δίμηνο, «πατώντας» και στην απόφαση της EKT για είσοδο της χώρας στο QE.
Σε κάθε περίπτωση υπάρχει πολύ έντονη κινητικότητα σε πολλά επίπεδα για να μπει ανάχωμα στο μέγεθος του χτυπήματος από τον κορονοϊκό και τα συνεπακόλουθα του lockdown, με τη ρευστότητα αλλά και τα εργαλεία που έχουν επιστρατευτεί να κρίνονται άκρως ικανοποιητικά έως τώρα.