Του Απόστολου Σκουμπούρη
Πτωτικά για τέταρτη συνεχή συνεδρίαση έκλεισε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο το οποίο σε καμιά περίπτωση δεν μπόρεσε να διαφοροποιηθεί από το γενικευμένο κλίμα ανησυχίας που επικρατεί διεθνώς, λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού, που έχει «μεταγγίσει» ισχυρούς φόβους παγκοσμίως, επηρεάζοντας νομοτελειακά επιχειρήσεις, οικονομίες και χρηματιστήρια.
Το θετικό πάντως με το ελληνικό χρηματιστήριο είναι ότι την τελευταία ώρα περιόρισε σημαντικά τη ζημιά, κλείνοντας στο ήμισυ των απωλειών που κατέγραφε στα χαμηλά ημέρας, δείχνοντας ένστικτο αυτοσυντήρησης, καθώς έβγαλε ενθαρρυντικά σημάδια άμυνας.
Μάλιστα, ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να κλείσει πάνω από το κομβικό όριο των 920 μονάδων, βρίσκοντας στηρίξεις τόσο στις μετοχές των ΟΠΑΠ, Coca Cola HBC και Τιτάν που έκλεισαν θετικά, ενώ πολλές μετοχές περιόρισαν πάνω από το μισό τις απώλειές τους, όπως η Πειραιώς που έφτασε να χάνει 5,15%, όμως στο τέλος έκλεισε μόλις στο -0,37%.
Πάντως, η κατάσταση με τον ιό διεθνώς είναι κάτι παραπάνω από ιδιαιτέρως ανησυχητική ενώ ήδη οι αναλυτές αρχίζουν και «μετρούν» επιπτώσεις σε επιμέρους οικονομίες, επιχειρήσεις, τουρισμό και αερομεταφορές.
Ολόκληρες – παγκοσμίου βεληνεκούς – αλυσίδες κλείνουν τα καταστήματά τους στην Κίνα, κορυφαίες αεροπορικές του κόσμου σταματούν τις πτήσεις προς τη χώρα, ενώ σε πλήρη ακινησία είναι και η εγχώρια οικονομία της μεγάλης αυτής χώρας, που είναι δεύτερη σε εκτόπισμα μετά τις ΗΠΑ, έχοντας και το πιο ισχυρό momentum ανάπτυξης παγκοσμίως εδώ και χρόνια.
Πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις υπάρχει και το στοιχείο του πανικού, λόγω της ελλιπούς γνώσης και ενημέρωσης, όμως – μέσα σ' αυτό το περιβάλλον – οι αγορές που είναι υπερ-φορτωμένες από το δεκαετές bulll market, βρίσκουν εύλογα αφορμή ή αιτία για διόρθωση και κατοχύρωση κερδών.
Άλλωστε, η... νιρβάνα που επικρατούσε παγκοσμίως αναφορικά με τα χρηματιστήρια ήταν πρωτοφανής και αρκετοί αναλυτές εδώ και καιρό είχαν αναφερθεί για μεγάλες υπερβολές, που «επιδοτούνταν» από τις κεντρικές τράπεζες και την πολιτική των επιτοκίων, οδηγώντας σε μια φρενίτιδα χωρίς προηγούμενο.
Μένει να δούμε λοιπόν αν ο κορονοϊός και όλες οι επιπτώσεις του θα είναι η αιτία ή η αφορμή για μια καλή διόρθωση στις αγορές – γιατί ακόμη ελάχιστη είναι η πτώση συγκριτικά, ενώ υπάρχουν και αναλυτές που προβλέπουν ότι αυτή η ιστορία ίσως φέρει γενικευμένους τριγμούς, που σ' αυτή τη φάση δεν μπορούν να εκτιμηθούν. Πάντως, η κατάσταση σε αυτή τη φάση είναι ιδιαιτέρως ανησυχητική, πολλώ δε μάλλον όταν κάποιες εκτιμήσεις σημειώνουν ότι ο ιός δεν δύναται να ελεγχθεί άμεσα, με ό,τι συνεπάγεται αυτό.
Εντός αυτού του κλίματος, οι ασιατικές αγορές σήμερα έκλεισαν με εξαιρετικά μεγάλες απώλειες, ενώ ισχυρή πτώση έως 1,50% καταγράφουν και οι ευρωπαϊκές αγορές.
Σ' ό,τι αφορά το Χ.Α. ο Γ.Δ. έκλεισε στις 921,21 μονάδες με πτώση 1,07%, έχοντας υψηλό ημέρας στις 928,11 μονάδες (-0,33%) στο άνοιγμα, ενώ το χαμηλό ημέρας ήταν στις 911,41 μονάδες (-2,13%) λίγο μετά τις 14:20 μ.μ. Η αξία συναλλαγών ήταν ενισχυμένη σήμερα και διαμορφώθηκε στα 62,24 εκατ. ευρώ, με τα 2,41 εκατ. ευρώ να είναι πακέτα, ενώ στον τραπεζικό κλάδο διακινήθηκαν 20,5 εκατ. ευρώ.
Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.301,53 μονάδες με πτώση 0,76%, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 847,22 μονάδες με πτώση 1,65% (έφτασε να υποχωρεί έως 3,66%), ενώ ο Mid Cap έκλεισε στις 1.263,47 μονάδες με πτώση 2,22%.
Στο χώρο του Large Cap θετικά έκλεισαν οι ΟΠΑΠ, Coca Cola HBC και Τιτάν, ενώ απώλειες άνω του 3% είχαν οι Ελλάκτωρ και ΟΛΠ και άνω του 2% οι Eurobank, ΕΛΠΕ, Μυτιληναίος, Viohalco, ΔΕΗ, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΥΔΑΠ, Aegean Airlines, ΑΔΜΗΕ και ΕΧΑΕ. Στον Mid Cap πτώση άνω του 5% είχε η MIG, άνω του 3% έχασαν οι Autohellas, Intracom Holdings και Intercontinental, ενώ άνω του 2% υποχώρησαν οι Intralot, Ικτίνος και ΟΛΘ. Ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε στην αγορά, ήταν το γεγονός ότι μόλις 18 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 97 που υποχώρησαν.