Του Απόστολου Σκουμπούρη
Συνεδρίαση συσσώρευσης, αφομοίωσης κεκτημένων, επιλεκτικών πρωτοβουλιών αλλά και συγκέντρωσης δυνάμεων με στόχο τα προηγούμενα υψηλά του 2018 και τις 895 μονάδες ήταν η σημερινή στο ελληνικό χρηματιστήριο, με την εικόνα τόσο του FTSE 25 όσο και του συνόλου της αγοράς να είναι μοιρασμένη και χωρίς ακρότητες.
Παρόμοια εικόνα επικρατεί σήμερα σχεδόν σε όλες τις παγκόσμιες αγορές, με τους τρεις δείκτες της Wall Street σε κίνηση εξισορρόπησης, στις ευρωπαϊκές αγορές οι διακυμάνσεις είναι εξαιρετικά μικρές, όπως και η μεταβλητότητα, ενώ αντίστοιχη εικόνα επικράτησε και στις ασιατικές αγορές.
Θυμίζουμε πως το «σήμα» περαιτέρω επέκτασης του παγκόσμιου bull market δόθηκε (ξανά χθες) από το δείκτη με το μεγαλύτερο ειδικό βάρος στον κόσμο, τον S&P 500, που πέτυχε το 6ο ιστορικό ρεκόρ του μέσα στο '19, πλησιάζοντας πλέον το ορόσημο των 3.000 μονάδων!
Κύρια χαρακτηριστικά και της σημερινής συνεδρίασης στο Χ.Α. ήταν οι μικρές διακυμάνσεις, με το Γενικό Δείκτη να έχει ενδοσυνεδριακή κίνηση μόλις 8 μονάδων, αλλά και οι μειωμένες πρωτοβουλίες τόσο από τους αγοραστές όσο και τους πωλητές, οπότε για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση ο τζίρος παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα.
Σε κάθε περίπτωση, η αγορά παρά τα ιλιγγιώδη κέρδη του προηγούμενου εξαμήνου, και την ισχυρή κίνηση τόσο της περασμένης εβδομάδας όσο και συνολικά του Ιουνίου, ουσιαστικά αρνείται να υποχωρήσει. Και τούτο διότι – τρεις συνεδριάσεις πριν τις εκλογές – το «παιχνίδι» θετικής προεξόφλησης συνεχίζεται, κάτι που αποτυπώνεται και στην αγορά των ομολόγων που υποχωρούν σε διαρκή ιστορικά χαμηλά.
Η ελληνική αγορά κινείται με κεντρικό «καύσιμο» και καταλύτη τις πολιτικές εξελίξεις και την πίστη ότι οι εκλογές της Κυριακής θα σηματοδοτήσουν ουσιαστική αλλαγή σκηνικού, ενώ εξαιρετικό είναι και το timing στις διεθνείς αγορές, με ορισμένους κύριους δείκτες να πλησιάζουν ξανά στα ιστορικά υψηλά τους.
Με αυτά τα δεδομένα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 874,47 μονάδες σταθεροποιητικά (+0,01%), έχοντας κινηθεί κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης από το υψηλό των 877,77 μονάδων στο άνοιγμα, έως και το χαμηλό των 869,57 μονάδων γύρω στις 14:00 μ.μ.
Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 64,18 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος έφτασε στα 31,27 εκατ. τεμάχια. Σήμερα οι πρωτοβουλίες στις τράπεζες ήταν πολύ μειωμένες με τον κλάδο να διακινεί συνολικά μόλις 18,49 εκατ. τεμάχια μέσω τζίρου 28,2 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.227,68 μονάδες με οριακή άνοδο 0,08%, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 802,25 μονάδες με απώλειες 0,73%, ενώ ο Mid Cap έκλεισε στις 1.350,56 μονάδες με πτώση 0,31%.
Στις τράπεζες, Εθνική και Πειραιώς, δηλαδή οι μετοχές με το μεγαλύτερο ράλι στο Χ.Α. το πρώτο εξάμηνο πιέστηκαν σε κατά 1,87% και 1,16% αντίστοιχα, ενώ ουδέτερη ήταν η εικόνα των δύο άλλων. Στο χώρο των μη τραπεζικών μετοχών του Large Cap, κέρδη άνω του 2% είχε η Fourlis, άνω του 1% ενισχύθηκαν οι Viohalco, ΔΕΗ και ΟΛΠ, ενώ μικρότερη άνοδο είχαν οι Coca Cola HBC, Motor Oil, ΟΤΕ και ΓΕΚ Τέρνα.
Απώλειες άνω του 1% είχαν οι Ελληνικά Πετρέλαια, Σαράντης και ΑΔΜΗΕ, ενώ μικρότερη πτώση είχαν οι Cenergy Holdings, Μυτιληναίος και Lamda Development. Στο χώρο του Mid Cap κέρδη άνω του 2% είχαν οι Intralot και Έλτον, ενώ πιέσεις πλέον του 2% δέχτηκαν μετοχές όπως AVAX, Intrakat, Attica Bank και Κρι Κρι.
Στην ευρύτερη αγορά κινητικότητα και κέρδη είχαν μετοχές όπως Πλαστικά Κρήτης (μετά το +7,62% χθες ενισχύθηκε κατά 4,42% σήμερα), Lavipharm, Επίλεκτος, Αγρ. Οίκος Σπύρου, Frigoglass, Προοδευτική, Βιοτέρ, Κτήμα Λαζαρίδη, Frexopack, Ιατρικό Αθηνών, ΕΚΤΕΡ, Βογιατζόγλου και Μπήτρος.
Στον αντίποδα, πιέσεις δέχτηκαν μετοχές όπως ΣΙΔΜΑ, CPI, Φιερατέξ, Χαϊδεμένος, Εβροφάρμα, Reds, Revoil, ΑΝΕΚ, Inform Λύκος, Κυριακούλης, Profile, Αττικές Εκδόσεις και Ευρωπαϊκή Πίστη. Στο σύνολο της αγοράς, 52 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 58 που υποχώρησαν.