Κρυπτονομίσματα, blockchain και η 1η Ελληνική ψηφιακή επανάσταση

Κρυπτονομίσματα, blockchain και η 1η Ελληνική ψηφιακή επανάσταση

Εδώ και 10 χρόνια περίπου, συντελείται παγκοσμίως μία επανάσταση με το δίπτυχο την αλυσίδα κατανεμημένης εγγραφής (blockchain) και τα κρυπτονομίσματα. Τα μεν κρυπτονομίσματα είναι γνωστά ως ψηφιακό χρήμα, η δε blockchain είναι το κοινό λογιστικό βιβλίο που διασφαλίζει την εγκυρότητα των συναλλαγών που πραγματοποιούνται με τα κρυπτονομίσματα.

Αυτό, όμως, που δε γνωρίζει το ευρύ κοινό στον κόσμο και στην Ελλάδα για τον ραγδαία αναπτυσσόμενο κλάδο είναι ότι τα κρυπτονομίσματα και η «blockchain» δεν είναι απλά ένας τρόπος αποδοχής και αποστολής χρημάτων, αλλά ένα ολόκληρο οικοσύστημα με σαφή οργάνωση και ελευθερία ως προς τα νέα εγχειρήματα επί του κλάδου. Για να καταστεί αυτό σαφές, επί της αλυσίδας κατανεμημένης εγγραφής μπορεί κάποιος να εκδίδει «ψηφιακά κουπόνια» παντός είδους, ονόματι «tokens». Με άλλα λόγια, μπορεί να εκδίδει τίτλους κυριότητας ακινήτων, συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης εμπορεύσιμων προϊοντων, όπως ορισμένες μονάδες ηλεκτρικής ενέργειας, πτυχία σπουδών, μετοχές, ομόλογα, ακόμα και εισιτήρια λεωφορείων.

Μπορεί, λοιπόν, η ανάπτυξη των tokens και οι αλυσίδες κατανεμημένης εγγραφής, να διαδραματίσουν προτεύοντα ρόλο στην 1η Ελληνική ψηφιακή επανάσταση, μέσω ρηξικέλευθων προγραμμάτων διόρθωσης δομικών προβλημάτων της ελληνικής κοινωνίας, οικονομίας και πολιτικής, ; Ασφαλώς και μπορεί! Επειδή, ωστόσο, το θέμα του άρθρου είναι πολύπλοκο, κρίσιμο είναι να παρουσιαστούν εφαρμόσιμες και κρίσιμες, για τον εξορθολογισμό της ζωής στη χώρα μας.

Κυριότητα και μεταγραφή ακινήτων

Ποιος μπορεί να αρνηθεί ότι το σύστημα της καταγραφής και μεταγραφής των ακινήτων βρίθει από αστοχίες και δυσχέρειες, όσον αφορά τη γρήγορη περάτωση των διαδικασιών που απαιτούνται; Το κύριο πρόβλημα σε αυτό είναι ότι η καταγραφη των ακινήτων είναι υποκειμενοστραφής και όχι αντικειμενοστραφής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αυτό σημαίνει ότι δε γίνεται η καταγραφή της ακίνητης περιουσίας με αρχικό δεδομένο το εκάστοτε ακίνητο, αλλά με τον κύριο, τον επικαρπωτή ή τον ψιλο κύριο. Αυτό δημιουργεί το πρόβλημα ότι διπλογράφονται ακίνητα σε διαφορετικούς κυρίους, ενώ η μη διαδοχική καταγραφή των αλλαγών από έναν κύριο σε έναν άλλο δυσκολεύει διοίκηση και διοικούμενο, όπου ο τελευταίος καλείται να συλλέγει συνεχώς έγγραφα. Και όλα αυτά με την απουσία στοιχειώδους τεχνολογίας που θα βοηθούσαν τον διοικούμενο. Για να μην αναφερθώ στις χρησικτησίες και στην καταπάτηση των δικαιωμάτων των κυρίων ή τα πλαστά έγγραφα που διακινούνται.

Η λύση επί αυτού είναι να δημιουργηθεί μια ψηφιακή βάση όπου καταχωρούνται όλα τα ακίνητα που υφίστανται, ενώ πλέον η συναλλαγή στον χώρο των ακινήτων θα πραγματοποιείται με την κατοχή και τη μεταφορά μη υποκαταστάσιμων ψηφιακών προϊόντων που αναπαριστούν τα εκάστοτε δικαιώματα επι συγκεκριμένου ακινήτου(non fungible tokens, τα οποία είναι μη υποκαταστάσιμα καθώς δεν υπάρχει κανένα ακριβώς ίδιο ακίνητο όπως θα ήταν πχ δύο μπουκάλια νερό ή δύο πορτοκάλια παράδειγμα), οι συναλλαγές θα μπορούσαν να πραγματοποιούνται ελεύθερα, και το κράτος απλά θα επένδυε τη συναλλαγή με την απαραίτητη νομιμότητα, σημαίνοντας το έγκυρο ή το άκυρο της συναλλαγής. Επίσης, το σύστημα θα έφερε την απαραίτητη διαφάνεια, ώστε να είναι ορατές οι πράξεις και παραλείψεις διοίκησης και διοικούμενων, αντικαθιστώντας σε μεγάλο βαθμό τα έγγραφα συμβόλαια, τα οποία προκαλούν σοβαρές καθυστερήσεις σε ιδιώτη και κράτος. Και φυσικά, όλες οι μεταφορές και τα δικαιώματα ακινήτων θα ήταν διαθέσιμα με ασφάλεια στο σύστημα, ώστε να φαίνεται ανά πάσα στιγμή σε ποιον ανήκει τι.

Συμμετοχική χρηματοδότηση

Πρόσφατα, η Ευρωπαϊκή Ένωση έβγαλε μία οδηγία, βάσει της οποίας εντός ενός εύλογου σχετικά ορίου μπορούν να συλλέγονται κεφάλαια μέσω μικρομεσαίων επενδυτών ή απλών ιδιωτών για την ολοκλήρωση έργων και τη δημιουργία υποδομών.

Τα κρυπτονομίσματα μπορούν να λειτουργήσουν καταλυτικά σε αυτό, καθώς θα μπορεί ο οποιοσδήποτε να αγοράζει και να πουλάει ψηφιακά μερίδια ή μετοχές εταιρειών, να παίρνει έναντι του ποσού που δίνει παροχές επί του εγχειρήματος , π.χ. συμψηφίζοντας τα ψηφιακά κουπόνια που αγόρασε σε μία εταιρεία που κατασκευάζει και εκμεταλλεύεται οδικά δίκτυα με το ποσό των διοδίων ή απλά να δωρίζει ποσά για κοινοφελής σκοπούς π.χ. χρηματοδότηση αποπεράτωσης ναού της ενορίας του ή επισκευή υποδομών σε συνοικιακό πάρκο όπου παίζουν τα παιδιά του.

Ακόμη, μπορούν νεοφυείς επιχειρήσεις και ακαδημαϊκά εγχειρήματα να δημοσιεύουν τις ιδέες τους και ο κόσμος να προστρέχει σε μια ασφαλή βάση συναλλαγών, όπως αυτή, προκειμένου να συνδράμει σε μία ιδέα και να λαμβάνει τα αντίστοιχα ανταλλάγματα, ανάλογα με το είδος της χρηματοδότησης που παρέχει αυτός.

Οργάνωση υπηρεσιών του δημοσίου στο εσωτερικό τους

Επ’ αυτού θα καταφύγω στην επίκληση του παραδείγματος της Κύπρου, η οποία δεν είναι λίγες οι φορές που μας έβαλε τα «γυαλιά». Το Μεσογειακό Νοσοκομείο της Κύπρου ανακοίνωσε την εφαρμογή μιας νέας πλατφόρμας διαχείρισης ιατρικών δεδομένων με βάση το blockchain. Το Μεσογειακό Νοσοκομείο απασχολεί πάνω από 300 εργαζόμενους ενώ μέσα στο 2019 περιέθαλψε πάνω από 38.000 ασθενείς. Ο τομέας υγείας στην Κύπρο φαίνεται να αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα γραφειοκρατίας και αποδοτικότητας καθώς οι τεχνολογικές υποδομές θεωρούνται απαρχαιωμένες. Η πρώτη φάση εφαρμογής θα γίνει στην εντατική του νοσοκομείου και θα επιτρέπει στους πελάτες να ταυτοποιούνται, να ελέγχουν τις λίστες αναμονής αλλά και να διαχειρίζονται τα ιατρικά τους δεδομένα από το κινητό τους. Η πλατφόρμα θα ονομάζεται «The E-NewHealthLife» και θα επιτρέπει στα νοσοκομεία να έχουν πρόσβαση σε ιατρικά δεδομένα ασθενών τους χωρίς να προσφεύγουν σε άλλες, μη αξιόπιστες πηγές.

Καταγραφή δεδομένων για logistics, τρόφιμα, παραγωγή

Ερευνώντας κάποιος την τεχνολογία blockchain, μπορεί να καταλήξει στο συμπέρασμα εύκολα ότι οι χρήσεις του για την παραγωγική συγκρότηση και τις εφοδιαστικές αλυσίδες είναι καίριας σημασίας. Ένα από τα πολλά παραδείγματα, είναι το σύστημα μεταφορών της Walmart, η οποία χρησιμοποιεί την αλυσίδα κατανεμημένης εγγραφής για την αναγνώριση, καταγραφή, οργάνωση και διαχείριση του όγκου των παραγγελιών, μειώνοντας σημαντικά το κόστος των υπηρεσιών που παρέχει στους πελάτες της. Παράλληλα, υπάρχουν υπηρεσίες στο εξωτερικό που δημιουργούν την τροφική ή παραγωγική αλυσίδα ενός προϊόντος, ώστε ο πελάτης να γνωρίζει πότε, πως και από που παρήχθη κάθε συστατικό του τροφίμου ή μέρος του κινητού του. Παράλληλα, υπάρχουν υπηρεσίες στο εξωτερικό που δημιουργούν τηΠαράλληλα, υπάρχουν υπηρεσίες στο εξωτερικό που δημιουργούν την τροφική ή παραγωγική αλυσίδα ενός προϊόντος, ώστε ο πελάτης να γνωρίζει πότε, πως και από που παρήχθη κάθε συστατικό του τροφίμου ή μέρος του κινητού του. Η χώρα μας, λοιπόν, ίσως κληθεί, και ελπίζω άμεσα, να ενισχύσει την οργάνωση στο εσωτερικό της στον τομέα των προϊόντων προκειμένου ο καταναλωτής να γνωρίζει με σαφήνεια και ασφάλεια την προέλευση αυτών, καθώς και να αξιολογεί το εκάστοτε προϊόν υπό το πρίσμα του «ηθικού καταναλωτή», όποτε η διαφάνεια αυτή θα του επιτρέπει να παραμετροποιεί τις αγορές του πέραν του οικονομικού σκέλους.

Χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και εξειδίκευση στα νέα αυτά ψηφιακά προϊόντα

Πέραν της χρήσεως της τεχνολογίας αυτής στην καθημερινή ζωή και την οργάνωση μας, υπάρχει και μία ακόμα σημαντική παράμετρος που αξίζει να αναφερθεί. Αυτή της επενδυτικής και εκπαιδευτικής ανάπτυξης επί του χώρου. Η Ελλάδα θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα πολύ ευνοϊκό φορολογικό πλαίσιο για αυτά τα προϊόντα και να δημιουργηθούν εταιρείες επενδυτικής συμβουλής στον χώρο των κρυπτονομισμάτων. Έχουμε δει ήδη μεγάλες επενδυτικές εταιρείες να ασχολούνται με το bitcoin και με τα άλλα μεγάλα και μη κρυπτονομίσματα, ενώ θα δημιουργούσε θέσεις εργασίας σε έναν συνεχώς αναπτυσσόμενο κλάδο στον τομέα της οικονομίας. Πέραν τούτου, όμως, η τεχνολογία αυτή δείχνει να καλπάζει και ερευνητικά προγραμματιστικά κέντρα θα ήταν ιδιαίτερα επωφελή για τον τόπο μας, ο οποίος μαστίζεται από τη φυγή καταρτισμένων νέων στο εξωτερικό.

Δεν ξέρω αν για όλα αυτά θα εισακουστώ, πάντως εύχομαι απλά και καθημερινά προβλήματα, καθώς και δομικά, όπως τα χρηματοοικονομικά μέσα, να ενταχθούν στο πεδίο δράσης του κράτους και να αντεπεξέλθουμε στην τεχνολογική επανάσταση που βλέπουμε από μακριά αλλά προς το παρόν δεν αγγίζουμε.

*Ο Απόστολος Τσικούρας είναι είναι φοιτητής της Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονικης διαχειριστής της Greek Cryptocurrency Community

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.