Το 55% των εταιρειών του S&P 500 ανακοίνωσαν ως 1η Μαΐου αποτελέσματα τριμήνου, μεταξύ των οποίων και οι 5 εταιρείες που αντιπροσωπεύουν το 20% του δείκτη, Microsoft, Apple, Amazon, Google Facebook.
Δεδομένου ότι οι εταιρείες με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα, έχει ενδιαφέρον να δούμε πού ακριβώς βρισκόμαστε σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών από πλευράς κερδοφορίας και εσόδων, αλλά και τι περιμένουν οι περισσότεροι για τα επόμενα τρίμηνα.
Ας ξεκινήσουμε με τα καλά νέα. Μετά το ξέσπασμα της νέας πανδημίας, είχε γίνει μια πρώτη καθοδική επανεκτίμηση της κερδοφορίας του πρώτου τριμήνου. Βλέπετε, δεν ήθελε πολύ φαντασία ότι ο ρυθμός κερδοφορίας θα πάρει την κατηφόρα. Τα καλά νέα λοιπόν, όπως αποτυπώνονται και στους πίνακες, είναι ότι οι περισσότερες εταιρείες κατάφεραν να ξεπεράσουν τις προσδοκίες των αναλυτών, εμφανίζοντας μειωμένα κέρδη και έσοδα μεν, όχι στο μέγεθος που περίμενε η αγορά δε.
Σύμφωνα με τα στατιστικά του αναλυτή της FactSet Jonh Butters, το 65% των εταιρειών του S&P 500 ανέφεραν μεγαλύτερα κέρδη ανά μετοχή- EPS- από τις εκτιμήσεις και το 63% των εταιρειών ανέφεραν μεγαλύτερο ποσοστό εσόδων.
Ήταν μια ωραία έκπληξη το γεγονός ότι οι εταιρείες στάθηκαν πάνω από τις προσδοκίες των αναλυτών, γιατί όπως όλοι ξέρουμε, οι χρηματιστηριακές αγορές σαν προεξοφλητικοί οργανισμοί λειτουργούν με βασικό άξονα τις προσδοκίες.
Βέβαια, αν κανείς σκεφτεί ότι το ποσοστό των εταιρειών που ανέφεραν EPS πάνω από τη μέση εκτίμηση, είναι κάτω του μέσου όρου -73% - των τελευταίων 5 ετών, η χαρά μετριάζεται.
Τα κακά νέα τώρα: Όσον αφορά τον λόγο τιμή /κέρδη -forward P / E 12 μηνών- για τον S&P 500 είναι πέριξ του 20,3. Αυτό σημαίνει ότι βρισκόμαστε πάνω από τον μέσο όρο 5 ετών -16,7- και πάνω από τον μέσο όρο 10 ετών ο οποίος τοποθετείται πέριξ του 15,0. Η τελευταία φορά που ο συγκεκριμμένος αριθμοδείκτης ήταν πάνω από 20,0 ήταν ο Απρίλιος του 2002. Αυτό δεν αποτελεί μια ευχάριστη έκπληξη.
Σε επίπεδο κλάδου, η κατανάλωση αγαθών διακριτικής ευχέρειας εμφανίζει σύμφωνα πάντα με την FactSet τον υψηλότερο δείκτη P / E στις 33 μονάδες, ενώ ο χρηματοοικονομικός τομέας έχει τον χαμηλότερο, στις 14,2.
Κοιτάζοντας τα μελλοντικά τρίμηνα, οι αναλυτές προβλέπουν μείωση –πάντα από έτος σε έτος- στα κέρδη το δεύτερο τρίμηνο κατά -36,7%, στο τρίτο τρίμηνο κατά -20,1% και στο τέταρτο τρίμηνο κατά -9,4% του 2020.
Μείωση κερδών
Σε επίπεδο εσόδων να αναφέρουμε εν συντομία ότι επτά τομείς εμφανίζουν αύξηση των εσόδων από έτος σε έτος, με επικεφαλή τον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, ενώ τέσσερις τομείς εμφανίζουν μείωση των εσόδων από έτος σε έτος, με επικεφαλείς τους τομείς των Υλικών και της Ενέργειας.
Αυτό βέβαια που «καίει» τους μετόχους είναι η πορεία της κερδοφορίας.
Η μείωση από έτος σε έτος –y-o-y -των κερδών για το πρώτο τρίμηνο του 2020 είναι -13,7%, η οποία είναι χαμηλότερη από το μέσο όρο του ρυθμού ανάπτυξης των κερδών της τελευταίας 5ετίας, πέριξ του 6,3%.
Εαν μετά την ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων το -13,7% παραμείνει το τελικό νούμερο της πτώσης για το τρίμηνο, θα σηματοδοτήσει τη μεγαλύτερη από έτος σε έτος μείωση των κερδών για το δείκτη S&P 500 από το τρίτο τρίμηνο του 2009, κατά το οποίο είχε διαμορφωθεί στο -15,7%.
Θα σηματοδοτήσει επίσης την τέταρτη φορά στα τελευταία πέντε τρίμηνα κατά τα οποία ο δείκτης σημειώνει μείωση των κερδών από έτος σε έτος και αυτό είναι μια παρατήρηση εξαιρετικής βαρύτητας, γιατί ο επενδυτές συνηθίζουν να ξεχνάνε ότι η επιβράδυνση είχε εμφανιστεί και πριν το ξέσπασμα της πανδημίας.
Μια σημαντική ακόμα παρατήρηση είναι ότι οι εταιρείες με τη μεγαλύτερη έκθεση σε έσοδα σε διεθνές επίπεδο αναφέρουν μικρότερη μείωση στα κέρδη σε σχέση με τις εταιρείες του S&P 500 με λιγότερη έκθεση σε διεθνή έσοδα.
Έτσι οι εταιρείες που παράγουν περισσότερο από το 50% των εσόδων εκτός των ΗΠΑ, παρουσίασαν μια μείωση κατά μέσο όρο πέριξ του 1,3%.
Αντίθετα οι εταιρείες που παράγουν περισσότερο από το 50% των εσόδων εντός των Η.Π.Α., εμφάνισαν μια μείωση κερδών πέριξ του 19,4%.
Οι αλώβητοι κλάδοι
Έξι κλάδοι εμφανίζουν αύξηση κερδών από έτος σε έτος, με επικεφαλείς τους αναμενόμενους από την στήλη κλάδους της Υγείας και Βασικών Καταναλωτικών ειδών. Στον αντίποδα, οι τομείς που επηρεάζονται άμεσα από την κατάσταση της οικονομίας, όπως εκείνοι των χρηματοοικονομικών, των υλικών, της ενέργειας, του βιομηχανικού τομέα και του τομέα που περιλαμβάνει τα καταναλωτικά αγαθά διακριτικής ευχέρειας όπως διαρκή αγαθά, είδη ένδυσης, διασκέδασης, αναψυχής, πολυτελή αγαθά κ.ο.κ.
Ας δούμε λίγο αναλυτικότερα τους πρωταγωνιστές.
- Στον κλάδο Υγείας οι φαρμακοβιομηχανίες και οι βιοτεχνολογικές κράτησαν τα σκήπτρα της ανάπτυξης κερδών. Ο τομέας της υγειονομικής περίθαλψης μαζί με τον τομέα των βασικών ειδών κατανάλωσης εμφάνισε την υψηλότερη ανάπτυξη κερδών-πάντα y-o-y- πέριξ του 5,9%.
Tρεις από τις έξι βιομηχανίες σε αυτόν τον τομέα ανέφεραν αύξηση κερδών: Tα φαρμακευτικά προϊόντα κατά 15% η Βιοτεχνολογία κατά 12% και η Τεχνολογία Υγείας κατά 9%. Από την άλλη πλευρά, τρεις βιομηχανίες του κλάδου αναφέρουν μείωση των κερδών τους: Εξοπλισμός και προμήθειες υγειονομικής περίθαλψης κατά -9%, Life Sciences Tools & Services κατά -3% ενώ κάτω του 1% ήταν η πτώση στους Παρόχους & Υπηρεσίες Υγείας.
- Στον κλάδο βασικών καταναλωτικών ειδών πέντε από τις έξι βιομηχανίες αναφέρουν ανάπτυξη από έτος σε έτος με πρωταγωνιστές τις καπνοβιομηχανίες ( 22%), τον τομέα οικιακών προϊόντων (13%) και ποτών (6%). Ο μόνος τομέας που αναφέρει μείωση των κερδών είναι εκείνος των Προσωπικών Προϊόντων (-55%).
Ποιους χτύπησε η πανδημία
- Κατανάλωση διακριτικής ευχέρειας: Ο συγκεκριμμένος τομέας εμφανίζει τη μεγαλύτερη μείωση κερδών –y-o-y- πέριξ του δραματικού -49%. Οχτώ από τους έντεκα τομείς του κλάδου αναφέρουν πτώση 30% ή και περισσότερο από έτος σε έτος :Αυτοκίνητα (-104%), Υφάσματα, είδη ένδυσης και είδη πολυτελείας (-64%), Eξαρτήματα αυτοκινήτων (-59%), Ξενοδοχεία, Εστιατόρια (-57%), Διαφοροποιημένες Υπηρεσίες Καταναλωτών (-33%), Ειδική Λιανική (-31%) και Internet & Direct Marketing Retail (-30%).
- Χρηματοοικονομικός τομέας: Ο τομέας των χρηματοοικονομικών αναφέρει τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση των κερδών πέριξ του -41,7%. Τέσσερις από τις πέντε βιομηχανίες σε αυτόν τον τομέα αναφέρουν μείωση των κερδών: Καταναλωτική χρηματοδότηση (-120%), Τράπεζες (-63%), Κεφαλαιαγορές (-13%) και Ασφάλειες (-3%) . Από την άλλη πλευρά, ο κλάδος των διαφοροποιημένων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών (+ 13%) είναι ο μόνος κλάδος που αναμένεται να αναφέρει ανάπτυξη στον κλάδο.
- Βιομηχανικός τομέας: Ο τομέας αναφέρει την τρίτη μεγαλύτερη μείωση των κερδών κατά -32,3%. Εννέα από τις δώδεκα βιομηχανίες σε αυτόν τον τομέα αναφέρουν (ή αναμένεται να αναφέρουν) μείωση των κερδών ,με διψήφια πτώση να παρουσιάζουν οι: Αεροπορικές εταιρείες (-249%), Αεροπορικές μεταφορές & Logistics (-34%), Αεροδιαστημική & Άμυνα (-33%), Μηχανήματα (-29 %), Κατασκευές & Μηχανική (-21%) και Βιομηχανικοί Όμιλοι (-16%).
Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι η Boeing και άλλες πέντε αεροπορικές είναι οι μεγαλύτεροι συντελεστές της μείωσης των κερδών για τον κλάδο. Εάν αποκλειστούν αυτές οι έξι εταιρείες, η μείωση των κερδών για τον κλάδο βελτιώνεται σε -11,6% από -32,3%.
- Υλικά: Ο τομέας υλικών αναφέρει την τέταρτη μεγαλύτερη y-o-y μείωση των κερδών πέριξ του -23,2%. Και οι τέσσερις τομείς του κλάδου αναφέρουν (ή αναμένεται να αναφέρουν) μια διψήφια μείωση στα κέρδη: Μέταλλα & Μεταλλεία (-44%), Χημικά (-22%), Εμπορευματοκιβώτια (-19 %), και Οικοδομικά Υλικά (-15%).
- Ενέργεια: Ο τομέας της ενέργειας αναφέρει την πέμπτη μεγαλύτερη μείωση των κερδών κατά -16,2%. Οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου συνέβαλαν στη μείωση των κερδών για αυτόν τον τομέα, καθώς η μέση τιμή του πετρελαίου το πρώτο τρίμηνο του 2020 ήταν στα 45,78 δολάρια/βαρέλι ,17% χαμηλότερη από τη μέση τιμή του πρώτου τριμήνου του 2019, στα 54,90 δολάρια/βαρέλι. Δύο τομείς παρέσυραν όλον τον κλάδο, με μείωση κερδών άνω του 70%: Οι Γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου (-102%) και η Εξερεύνηση και παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου (- 71%). Οι άλλες τέσσερις υπο-βιομηχανίες του κλάδου εμφάνισαν αύξηση στα κέρδη τριμήνου: Πετρέλαιο και αέριο διύλιση & μάρκετινγκ (35%), πετρέλαιο και φυσικό αέριο αποθήκευση και μεταφορά (11%), πετρελαίου και φυσικού αερίου εξοπλισμός & Υπηρεσίες (6%) .
Οι μετοχές που μας εξέπληξαν θετικά
Ο τομέας της ενέργειας εμφάνισε τη μεγαλύτερη θετική διαφορά μεταξύ των πραγματικών κερδών και των εκτιμώμενων κερδών. Η Exxon Mobil (0,53 $ έναντι 0,01 $) και η ConocoPhillips (0,45 $ έναντι 0,16 $) έχουν αναφέρει τις μεγαλύτερες θετικές εκπλήξεις EPS.
Ο τομέας της Πληροφορικής εμφάνισε τη δεύτερη μεγαλύτερη θετική (συνολικά) διαφορά μεταξύ των πραγματικών κερδών και των εκτιμώμενων κερδών.
Σε αυτόν τον τομέα, η VeriSign (2,96 $ έναντι 1,28 $), η Citrix Systems (1,73 $ έναντι 1,17 $), η TE Connectivity (1,29 $ έναντι 1,01 $), η Texas Instruments (1,24 $ έναντι 1,01 $) και η Micron Technology (0,45 $ έναντι 0,37 $) ανέφεραν τις μεγαλύτερες θετικές εκπλήξεις EPS.
Ο τομέας της υγειονομικής περίθαλψης εμφάνισε την τρίτη μεγαλύτερη θετική (πάντα συνολικά) διαφορά μεταξύ των πραγματικών κερδών και των εκτιμώμενων κερδών.
Σε αυτόν τον τομέα, η Vertex Pharmaceuticals (2,56 $ έναντι 1,87 $), η Illumina (1,64 $ έναντι 1,25 $) και η ResMed (1,29 $ έναντι 1,03 $) ανέφεραν τις μεγαλύτερες θετικές εκπλήξεις EPS.
Οι αρνητικές εκπλήξεις στα κέρδη ανά μετοχή
Η αρνητική πρωτιά ανήκει στον τομέα των Χρηματοοικονομικών.
Σε αυτόν τον τομέα, η Capital One Financial (- 3,02 $ έναντι 1,88 $), η Comerica (- 0,46 $ έναντι 0,98 $), Discover Financial Services (- 0,25 $ έναντι 0,72 $) και η Wells Fargo (0,01 $ έναντι 0,37 $) εμφάνισαν τη μεγαλύτερη απόκλιση μεταξύ των πραγματικών κερδών και των εκτιμώμενων κερδών.
Ο τομέας καταναλωτικής διακριτικής ευχέρειας εμφάνισε τη δεύτερη μεγαλύτερη αρνητική (συνολικά) διαφορά μεταξύ των πραγματικών κερδών και των εκτιμώμενων κερδών.
Η Las Vegas Sands (- 0,02 $ έναντι 0,05 $), Hanesbrands (0,05 $ έναντι 0,11 $), Carnival (0,22 $ έναντι 0,27 $) και η Amazon (5,01 $ έναντι 6,16 $) πρόσφεραν τη μεγαλύτερη απογοήτευση στους επενδυτές.
* Aναδημοσίευση από τον Φιλελεύθερο 9-10 Μαΐου.
* * *
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλάμβανονται ως τέτοιες.