Επίθεση Τραμπ σε Πούτιν: Μήπως πρέπει να τον αντιμετωπίσω διαφορετικά, ίσως δεν θέλει να τελειώσει ο πόλεμος
AP Photo
AP Photo

Επίθεση Τραμπ σε Πούτιν: Μήπως πρέπει να τον αντιμετωπίσω διαφορετικά, ίσως δεν θέλει να τελειώσει ο πόλεμος

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, εκφράζοντας την απογοήτευσή του για τις πρόσφατες ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις σε περιοχές αμάχων, αμφισβήτησε αν ο Πούτιν ήταν ειλικρινής για τον τερματισμό του πολέμου. Στην ίδια ανάρτηση απείλησε ότι ίσως χρειαστεί να επιβληθούν δευτερεύουσες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας ως απάντηση.

«Δεν έχει κανέναν λόγο ο Πούτιν να εκτοξεύει πυραύλους σε κατοικημένες περιοχές, πόλεις και χωριά τις τελευταίες ημέρες. Αυτό με κάνει να σκέφτομαι ότι ίσως δεν θέλει να σταματήσει τον πόλεμο», έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος στο Truth Social.

«Απλώς με καθυστερεί, και πρέπει να αντιμετωπιστεί διαφορετικά, μέσω τραπεζικών μέτρων ή δευτερευουσών κυρώσεων; Πεθαίνουν πάρα πολλοί άνθρωποι!!!», πρόσθεσε.

Ολόκληρη η ανάρτησή του:

Πούτιν: Πήραμε πίσω τον έλεγχο του Κουρσκ

Νωρίτερα ο Ρώσος Πρόερδρος δήλωσε ότι η Ρωσία ανέκτησε τον έλεγχο του Κουρσκ, της παραμεθόριας περιοχής όπου η Ουκρανία είχε εξαπολύσει αιφνιδιαστική επίθεση πέρυσι.

«Ο τυχοδιωκτισμός του καθεστώτος του Κιέβου απέτυχε ολοκληρωτικά», είπε ο Πούτιν, συγχαίροντας τις ρωσικές δυνάμεις που, όπως υποστήριξε, νίκησαν τον ουκρανικό στρατό στην περιοχή.

Στην ομιλία του, ο Πούτιν ανέφερε ότι η ανακατάληψη του Κουρσκ «δημιουργεί τις προϋποθέσεις για περαιτέρω επιτυχημένες επιχειρήσεις των δυνάμεών μας σε άλλες σημαντικές περιοχές του μετώπου».

Δεν υπήρξε άμεση αντίδραση από το Κίεβο για τους ισχυρισμούς του Πούτιν. Νωρίτερα, πάντως, το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο είχε δηλώσει ότι ουκρανικές δυνάμεις εξακολουθούσαν να επιχειρούν στο Κουρσκ.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επιβεβαίωσε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί με την Ουκρανία χωρίς προϋποθέσεις, στο πλαίσιο της συνάντησής του με τον Αμερικανό απεσταλμένο Στιβ Γουίτκοφ, σύμφωνα με όσα αναφέρει το πρακτορείο Interfax, το οποίο επικαλείται τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Υπενθυμίζεται πως τον Αύγουστο, η Ουκρανία είχε εξαπολύσει αιφνιδιαστική εισβολή στο Κουρσκ , καταλαμβάνοντας ταχύτατα εδάφη.

Έκτοτε, η Ρωσία μάχονταν για να εκδιώξει τα ουκρανικά στρατεύματα, ενώ το Κίεβο διέθεσε πολύτιμους πόρους για να διατηρήσει τον έλεγχο της περιοχής, θεωρώντας το Κουρσκ ως κρίσιμο διαπραγματευτικό χαρτί σε ενδεχόμενες ειρηνευτικές συνομιλίες.

Τραμπ και Ζελένσκι συναντήθηκαν πριν την κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου

Εντωμεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συναντήθηκε με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι ενόψει της κηδείας του Πάπα, σύμφωνα με το Sky News, το οποίο επικαλείται πηγές του Βατικανού.

Οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Ουκρανίας συμφώνησαν επίσης να έχουν περαιτέρω συνομιλίες μετά τη λειτουργία.

Οι δύο άνδρες είναι μεταξύ των ηγετών που παρευρίσκονται στην κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου, μεταξύ των οποίων είναι ο Κιρ Στάρμερ και ο Εμανουέλ Μακρόν, αλλά και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Μάλιστα, το γραφείο του Ουκρανού προέδρου έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες που δείχνουν τη συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ και του Βολοντίμιρ Ζελένσκι μέσα στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, ενώ ανέφερε ότι «οι πρόεδροι συναντήθηκαν στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου και η συνάντηση διήρκεσε περίπου 15 λεπτά».

«Οι ηγέτες συμφώνησαν να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις σήμερα. Οι ομάδες εργάζονται για την οργάνωση της επόμενης συνάντησης» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Στίβεν Τσέουνγκ, διευθυντής επικοινωνίας του Λευκού Οίκου, ανέφερε ότι ο Τραμπ και ο Ζελένσκι «συναντήθηκαν κατ' ιδίαν σήμερα και είχαν μια πολύ εποικοδομητική συνομιλία».

«Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη συνάντησή τους θα ακολουθήσουν», πρόσθεσε.

Λίγο μετά τη συνάντηση, ο Ζελένσκι αναφέρθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε αυτή τη συνάντηση, λέγοντας ότι ήταν «καλή» και ότι «έχει τη δυνατότητα να γίνει ιστορική».

«Καλή συνάντηση. Συζητήσαμε πολλά ένας προς έναν. Ελπίζουμε σε αποτελέσματα σε όλα όσα συζητήσαμε. Προστασία της ζωής των ανθρώπων μας. Πλήρης και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός. Αξιόπιστη και διαρκής ειρήνη που θα αποτρέψει να ξεσπάσει άλλος πόλεμος», ανέφερε ο Ζελένσκι.

Και κατέληξε ευχαριστώντας τον Τραμπ: «Ιδιαιτέρως συμβολική συνάντηση που μπορεί να εξελιχθεί σε ιστορική, αν πετύχουμε κοινά αποτελέσματα. Ευχαριστώ @POTUS».

Τραμπ: Ρωσία και Ουκρανία βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία για ειρήνη 

Σημειώνεται πως ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με ανάρτησή του τα ξημερώματα του Σαββάτου στο Truth Social, εμφανίστηκε αισιόδοξος για τον άμεσο τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Όπως ανέφερε, η Παρασκευή ήταν μία καλή ημέρα σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου, ενώ κάλεσε για ακόμη μία φορά τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές τερματίσουν άμεσα την αιματοχυσία.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Τραμπ:  

 

«Μόλις προσγειώθηκα στη Ρώμη. Μια καλή μέρα σε συνομιλίες και συναντήσεις με τη Ρωσία και την Ουκρανία. Είναι πολύ κοντά σε μια συμφωνία και οι δύο πλευρές θα πρέπει τώρα να έχουν συνάντηση υψηλού επιπέδου για να την ολοκληρώσουν. Τα περισσότερα από τα βασικά σημεία έχουν συμφωνηθεί. Σταματήστε την αιματοχυσία, ΤΩΡΑ. Θα είμαστε όπου χρειαστεί για να συμβάλλουμε στο ΤΕΛΟΣ αυτού του σκληρού και παράλογου πολέμου!».

Τρίωρη συνάντηση Γουίτκοφ με Πούτιν

Εντωμεταξύ, την Παρασκευή ο απεσταλμένος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στην Ουκρανία, Στιβ Γουίτκοφ, και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συζήτησαν το ενδεχόμενο επανέναρξης των απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, σύμφωνα με ανώτερο σύμβουλο του Κρεμλίνου, όπως μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ.

Η συνάντηση στο Κρεμλίνο - που διήρκεσε τρεις ώρες - ήταν «εποικοδομητική και πολύ χρήσιμη», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Γιούρι Ουσάκοφ, στενού συνεργάτη και βοηθούν του Πούτιν,  που παρευρέθηκε στη συνάντηση.

«Αυτή η συζήτηση βοήθησε να έρθουν πιο κοντά οι θέσεις των ΗΠΑ, όχι μόνο για την Ουκρανία, αλλά και για μια σειρά άλλων διεθνών ζητημάτων», ανέφερε.

Ο Ουσάκοφ, πρώην πρεσβευτής της Ρωσίας στις ΗΠΑ και μέλος της διπλωματικής ομάδας της Μόσχας, πρόσθεσε: «Όσον αφορά την ουκρανική κρίση, η συζήτηση επικεντρώθηκε ειδικότερα στη δυνατότητα επανέναρξης των διαπραγματεύσεων μεταξύ των εκπροσώπων της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Ουκρανίας».

«Σύμφωνα με τις συμφωνίες μεταξύ Πούτιν και Τραμπ, η διαδικασία θα προχωρήσει ενεργά», συμπλήρωσε.

Η Ρωσία και η Ουκρανία δεν έχουν πραγματοποιήσει απευθείας συνομιλίες από τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου, μετά τη ρωσική εισβολή το 2022. Ο Γουίτκοφ, δεν προέβη σε κάποια δήλωση μετά τη συνάντηση. Είναι η τέταρτη φορά από την αρχή του έτους που συνομιλεί με τον Ρώσο πρόεδρο, καθώς η Ουάσινγκτον επιδιώκει επίμονα μια διπλωματική λύση.

Οι διαπραγματεύσεις έλαβαν χώρα καθώς αξιωματούχοι της Ουάσιγκτον ανέφεραν τη δυνατότητα αναγνώρισης του ρωσικού ελέγχου στην Κριμαία - την οποία η Μόσχα προσάρτησε παράνομα το 2014 - ως μέσο για την επίτευξη μιας πιθανής κατάπαυσης του πυρός με το Κίεβο.

Η κίνηση αυτή, που θα ανατρέψει την πολιτική των ΗΠΑ δεκαετιών, έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ανησυχία στους συμμάχους των ΗΠΑ.

DW: Έρχεται η «φινλανδοποίηση» της Ουκρανίας;

Ενδιαφέρον σχετικά με τις εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και ένα πιθανό μοντέλο «Φινλανδοποίησης», παρουσιάζει μέσα από δημοσίευσήτης και η Deutsche Welle σε σχετικό της άρθρο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πληθαίνουν οι δηλώσεις για μία «παραχώρηση εδαφών» από την Ουκρανία στη Ρωσία. Εύλογη η σύγκριση με τα νεότερη ιστορία της Φινλανδίας στη σκιά της Σοβιετικής Ένωσης.

«Η Κριμαία θα παραμείνει ρωσική» και «θέλουμε συμφωνία με τον Ζελένσκι» λέει ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ, «χρειάζονται εδαφικές παραχωρήσεις» προειδοποιεί ο αντιπρόεδρος Βανς, «είμαστε έτοιμοι για συμφωνία με τις ΗΠΑ» διαμηνύει ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Λαβρόφ. Όσο για τον δήμαρχο του Κιέβου, παραδέχεται ότι η Ουκρανία δεν αποκλείεται να παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία, αν και θα πρόκειται για μία λύση «προσωρινή» και «όχι δίκαιη».

Η ομοβροντία δηλώσεων επαναφέρει τα οδυνηρά σενάρια για «ειρήνη καθ' υπαγόρευση» στην Ουκρανία. Η οποία σε αυτή την περίπτωση καλείται να γίνει μία δεύτερη Φινλανδία, με όλα τα ιστορικά τραύματα που υποδηλώνει η σύγκριση. Δημοσιογραφικές διαρροές αναφέρουν ότι ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν είχε προτείνει από το 2022 μία λύση «φινλανδοποίησης», κάτι που ο ίδιος αρνείται. Άλλωστε η ιδέα δεν ενθουσιάζει πλέον ούτε τους ίδιους τους Φινλανδούς.

Προσάρτηση εδαφών στη Σoβιετική Ένωση

Στην πραγματικότητα η «φινλανδοποίηση» είχε τις ρίζες της στον επιθετικό πόλεμο που εξαπέλυσε η Σοβιετική Ένωση εναντίον της Φινλανδίας το φθινόπωρο του 1939, μετά το απεχθές σύμφωνο Ρίμπεντροπ-Μολότοφ, που διαμέλιζε την Ανατολική Ευρώπη προς όφελος των Χίτλερ και Στάλιν, κατακυρώνοντας τη Φινλανδία στη σοβιετική σφαίρα επιρροής. Έτσι ξέσπασε ο περίφημος «Πόλεμος του Χειμώνα», που έμελλε να εξελιχθεί σε εθνικό μύθο αλλά και εθνικό τραύμα.

«Η Φινλανδία αγωνίζεται μόνη, αλλά στο πλευρό των αγγέλων» έγραφαν την εποχή εκείνη οι New York Times. Σήμερα η ελβετική Neue Zürcher Zeitung σημειώνει ότι οι Φινλανδοί «αγωνίζονταν σαν λιοντάρια» απέναντι στους Σοβιετικούς, όπως κάνουν τώρα οι Ουκρανοί. Το κρίσιμο και απευκταίο ερώτημα είναι ωστόσο, αν θα αναγκαστούν τελικά οι Ουκρανοί να πράξουν ό,τι και οι Φινλανδοί στη δεκαετία του '40.

Με τη «Συνθήκη της Μόσχας» η Φινλανδία απέτρεπε μεν την ολική προσάρτηση στη Σοβιετική Ένωση του Στάλιν, αλλά της παραχωρούσε το 11% των εδαφών της, μεταξύ αυτών τη μισή Καρελία και το Βίιπουρι (Βίμποργκ), τη δεύτερη σε μέγεθος πόλη της χώρας. Ήταν ένα τεράστιο αντίτιμο για την «φινλανδοποίηση» που αργότερα ανέδειξε σε ύψιστο δόγμα ο επί 25 χρόνια πρόεδρος της Φινλανδίας Ούρχο Κέκονεν.

Όπως συμβαίνει συχνά στην άνιση μάχη του Δαβίδ με τον Γολιάθ, ο ανίσχυρος καταφεύγει στο χιούμορ. Από την εποχή της «φινλανδοποίησης» διασώζεται το εξής ανέκδοτο, που ακούγεται και σήμερα στη Φινλανδία: Ο πρόεδρος Κέκονεν επισκέπτεται τον «φίλο» Νικίτα Χρουστσόφ. Στην επίσημη δεξίωση ο Χρουστσόφ υψώνει το ποτήρι για μία πρόποση και λέει: «Σύντροφε Κέκονεν, οι δύο χώρες μας έχουν τόσο φιλικές σχέσεις, που αναρωτιέμαι: Είναι απαραίτητα τα σύνορα ανάμεσα στη Φινλανδία και τη Σοβιετική Ένωση;» Και ο Κέκονεν δίνει την εξής απάντηση: «Σύντροφε Χρουστσόφ, αυτό το έχω σκεφτεί κι εγώ. Αλλά από την άλλη, είμαι πολύ μεγάλος πια για να διοικώ μία ολόκληρη αυτοκρατορία…»