Του Απόστολου Σκουμπούρη
Με τις τέσσερις από τις πέντε συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας να είναι ανοδικές και εν μέσω απόσυρσης των πωλητών, το ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε στο υψηλότερο επίπεδο από τις 27 Ιουνίου, ήτοι σε υψηλό τριών εβδομάδων. Δεν άλλαξε κάτι δραματικά, ούτε διαμορφώθηκε κάποιο αξιοσημείωτο momentum, όμως το γεγονός ότι οι πωλητές αποσύρθηκαν, είναι θετικό.
Παράλληλα, έγινε και μια πρώτη προσπάθεια «απόδρασης» από τη ζώνη των 740-745 μονάδων, ενώ είναι θετικό το κλείσιμο πάνω από τις 760 μονάδες μετά από περίπου 15 συνεδριάσεις. Παρ'' ότι η περίοδος που διανύουμε δεν έχει κανένα momentum σ'' ότι αφορά κεντρικούς δείκτες αλλά και τράπεζες – οι οποίες συνεχίζουν να μένουν ουραγοί – εντούτοις υπάρχουν κάποια ενδιαφέροντα πονταρίσματα σε blue chips και τίτλους του μεσαίου χώρου.
Τα νέα ιστορικά υψηλά της Coca Cola HBC και η διαρκής εξαιρετική συμπεριφορά της, το άκρως επιτυχημένο ομόλογο του ΟΤΕ (κέρδη +4,05% σήμερα) με το χαμηλότερο επιτόκιο δεκαετίας, αλλά και η καλή κίνηση σήμερα μετοχών όπως Jumbo, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, Motor Oil, ΕΛΠΕ, Viohalco, Aegean Airlines, Τιτάν και Fourlis, στήριξαν το Γενικό Δείκτη.
Και όλα αυτά, παρ'' ότι ο τζίρος παρέμεινε σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, διαμορφούμενος στα 30,24 εκατ. ευρώ, ενώ το πενθήμερο ο μέσος τζίρος διαμορφώθηκε στα 28,1 εκατ. ευρώ, ενισχυμένος κατά 11,7% έναντι της πρώτης εβδομάδας του Ιουλίου που ήταν στα 25,4 εκατ. ευρώ!
Ο μέσος τζίρος τον Ιούλιο έχει πέσει κάτω από τα 30 εκατ. ευρώ, επίδοση που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ πάρα πολλών μηνών. Τον Ιούνιο ο μέσος τζίρος ήταν στα 49,3 εκατ. ευρώ, το Μάιο στα 81 εκατ. ευρώ (λόγω και του πακέτου του ΟΤΕ αξίας 284 εκατ. ευρώ), τον Απρίλιο στα 61,4 εκατ. ευρώ, το Μάρτιο στα 73,6 εκατ., το Φεβρουάριο στα 64,7 εκατ. και τον Ιανουάριο 2018 στα 76,3 εκατ. ευρώ.
Πάντως, σύμφωνα με κάποιους αναλυτές, η βελτιωμένη εσχάτως εικόνα των ομολόγων νομοτελειακά θα επηρέαζε και τη χρηματιστηριακή αγορά. Οι ίδιοι δεν αναφέρονται σε κάποιο μεγάλο ράλι που θα άλλαζε επίπεδο την αγορά, αλλά να ένα αρχικό ξύπνημα που αναλόγως με την περαιτέρω πορεία των ομολόγων, θα έχει την αντίστοιχη δύναμη και ανθεκτικότητα.
Θυμίζουμε πως οι αποδόσεις ομολόγων αυτή την εβδομάδα κατήλθαν σε χαμηλά περίπου πέντε μηνών, την ίδια ώρα που στο Χ.Α. υπήρχε ακινησία, με το Γ.Δ. να «βολοδέρνει» έως πρόσφατα κάτω από τις 750 μονάδες.
Μένει να δούμε αν η καλή κίνηση αυτής της εβδομάδας και κυρίως το καλό κλείσιμο της Παρασκευής είναι κάτι παραπάνω από μια απλή αντίδραση λόγω απόσυρσης των πωλητών. |
Σήμερα λοιπόν ο Γενικός Δείκτης κινούμενος όλη την ημέρα σε θετική τροχιά έκλεισε στις 761,91 μονάδες με άνοδο 1,26%, έχοντας υψηλό ημέρας στις 763,54 μονάδες και χαμηλό στις 754,17 μονάδες.
Ο όγκος συναλλαγών ήταν μικρότερος από χθες καθώς κατήλθε στα 24,42 εκατ. ευρώ, με τα 20,35 εκατ. ευρώ να διακινούνται στις τράπεζες, που σημαίνει πως όλη η υπόλοιπη αγορά διακίνησε μόλις 4 εκατ. τεμάχια!
Στο χώρο του FTSE 25 όπως προαναφέρθηκε ισχυρή στήριξη έδωσαν τίτλοι όπως ΟΤΕ +4,05%, ΟΛΠ +3,10%, Jumbo +2,19%, ΔΕΗ +2,09%, Fourilis +2,81%, Aegean Airlines +2,07%, ενώ σε νέα ιστορικά υψηλά και στα 31,19 ευρώ έκλεισε η leader Coca Cola HBC.
Τίποτα ιδιαίτερο στο μεσαίο χώρο, ξεχώρισε το +4,03% της MIG και το +1,87% της Attica Bank, ενώ πιέστηκε η Νηρέας (-2,97%) και οι J&P Άβαξ, Ελλάκτωρ, ΕΥΑΘ, Ικτίνος και Intralot που απώλεσαν άνω του 1% της αξίας τους.
Στην ευρύτερη αγορά πιέστηκαν μετοχές όπως Quality & Reliability, Profile, Εικόνα Ήχος, Frigoglass, ΕΚΤΕΡ, CPI, ΕΥΑΘ και Mevaco. Στο σύνολο της αγοράς 59 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 30 που υποχώρησαν.
Σε εβδομαδιαίο επίπεδο, ο Γ.Δ. ενισχύθηκε κατά 1,99%, ο FTSE 25 κέρδισε +3%, ο Mid Cap υποχώρησε κατά 1,22%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έμεινε ξανά ουραγός κερδίζοντας μόλις 0,94%.