Η προσοχή των επενδυτών θα είναι στραμμένη στις δημοπρασίες κρατικού χρέους από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα με σκοπό την άντληση $271 δισ. όπως και στα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό που μπορεί να διακόψουν την πρόσφατη ηρεμία στην αγορά ομολόγων. Αρνητικές εξελίξεις μπορεί να οδηγήσουν σε νέα άνοδο των αποδόσεων μετά την αναταραχή που προκλήθηκε στο πρώτο τρίμηνο.
Οι αποδόσεις των αμερικανικών Treasuries έχουν υποχωρήσει από την 1η Απριλίου, αντιστρέφοντας τη δραματική άνοδο του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου, καθώς υπήρξε παύση σε νέες εκδόσεων ομολόγων για δύο εβδομάδες. Αυτό βοήθησε στην αποκλιμάκωση των ανησυχιών για άνοδο του κόστους δανεισμού που θα μπορούσε να πλήξει τη χρηματιστηριακή αγορά, ιδιαίτερα στον κλάδο της τεχνολογίας που έχει μεγάλη βαρύτητα στον δείκτη S&P 500.
Αν η ζήτηση στις δημοπρασίες αποδειχτεί χλιαρή οι τιμές των ομολόγων μπορεί να πιεστούν καθοδικά και άρα οι αποδόσεις τους να κινηθούν υψηλότερα.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αγορά εστιάζει στα αποτελέσματα των δημοπρασιών και ιδιαίτερα σε αυτές των 3ετών και 10ετών ομολόγων με σκοπό την άντληση $96 δισ.
Η απόδοση του 10ετους κρατικού ομολόγου ανέβηκε πάνω από 80 μονάδες βάσης το πρώτο τρίμηνο λόγω προσδοκιών για ταχεία οικονομική ανάκαμψη και υψηλότερο πληθωρισμό. Ένας άλλος λόγος ήταν η εκτίμηση ότι οι ΗΠΑ θα εκδώσουν γύρω στα $4 τρισ. νέο χρέος φέτος.
Τελικά η ζήτηση για τα $96 δισ. ομολόγων που εκδόθηκαν τη Δευτέρα ήταν μέτρια αλλά αρκετή για να αποφευχθεί μια άνοδος των αποδόσεων. Πωλήθηκαν $58 δισ. 3ετων με αρκετή ζήτηση αλλά στα 10ετη που άντλησαν $38 δισ. ήταν πιο αδύναμη.
Τον Φεβρουάριο η περιορισμένη ζήτηση στη δημοπρασία 7ετων ομολόγων πυροδότησε άνοδο των αποδόσεων, οδηγώντας την πραγματική απόδοση του 10ετους, αφαιρουμένου του πληθωρισμού, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2020.
Την Τρίτη θα λάβει χώρα δημοπρασία 30ετων ομολόγων για να αντληθούν $24 δισ. αλλά και άλλα $151 δισ. σε έντοκα γραμμάτια θα πωληθούν αργότερα αυτή την εβδομάδα.
Τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό την Τρίτη μπορεί να επηρεάσουν την πορεία των αποδόσεων, ιδιαίτερα στα μακροχρόνια ομόλογα. Σύμφωνα με την AllianceBernstein, ο επόμενος καταλύτης για τις αποδόσεις θα είναι η συμπεριφορά του πληθωρισμού και θα μπορούσε να φέρει δυσπεψία στην αγορά.
Οι πιο πρόσφατες προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ βλέπουν τον πληθωρισμό να φτάνει το 2,4% φέτος, υπερβαίνοντας τον στόχο της, αλλά να υποχωρεί πίσω στο 2% τον επόμενο χρόνο. Το consensus της αγοράς αναμένει ρυθμό πληθωρισμού 2,5% τον Μάρτιο.
Ένας άλλος παράγοντας που ενδεχομένως να επηρεάσει τις αποδόσεις είναι η ζήτηση από Ιάπωνες θεσμικούς επενδυτές καθώς το χρηματοοικονομικό τους έτος άρχισε την 1η Απριλίου, σύμφωνα με την Bank of America.
Τον Μάρτιο οι θεσμικοί επενδυτές από την Ιαπωνία προέβησαν σε πωλήσεις αμερικανικών ομολόγων αναδιαρθρώνοντας τα χαρτοφυλάκια τους ενόψει του τέλους του χρηματοοικονομικού έτους. Αυτή τη φορά αναμένεται να επιστρέψουν ως αγοραστές.
Πριν οκτώ χρόνια αυτό τον μήνα ο Jerome Powell, τότε πρωτάρης κεντρικός τραπεζίτης στη Federal Reserve, έκρινε οτι η κατάσταση στην αγορά εργασίας ήταν αρκετά καλή ώστε να εισηγηθεί τον περιορισμό της στήριξης που η κεντρική τράπεζα παρείχε στην οικονομία για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της χρηματοοικονομικής κρίσης του 2007-09.
Η ανεργία είχε υποχωρήσει στο 7,5% και ο Powell είχε εισηγηθεί τη μείωση των μηνιαίων αγορών ομολόγων στις οποίες προέβαινε η Fed «στην πρώτη ευκαιρία».
Η Fed βρίσκεται και πάλι σε παρόμοιο δίλημμα και αυτή τη φορά ο Powell είναι ο επικεφαλής της. Σήμερα όμως έχει διαφορετική άποψη και με την κεντρική τράπεζα να δίνει περισσότερη έμφαση στην περαιτέρω πτώση της ανεργίας δεν θα βιαστεί να αυξήσει το κόστος χρήματος.