Εντός των επόμενων μηνών θα λάβουν χώρα οι τακτικές γενικές συνελεύσεις του συνόλου των εισηγμένων εταιριών οι οποίες μεταξύ άλλων θα εγκρίνουν και τη διανομή των μερισμάτων. Η χαμηλή φορολογία, η εξαίρεση από την εισφορά αλληλεγγύης, τα μηδενικά επιτόκια ταμιευτηρίου και η σημαντικά αυξημένη κερδοφορία πολλών επιχειρήσεων έδωσε περισσότερα κίνητρα στις διοικήσεις των εισηγμένων να μοιράσουν ρευστότητα στους μετόχους τους.
Παρά το γεγονός ότι μέχρι χθες είχαν ολοκληρωθεί 18 εταιρικές πράξεις χρηματικών διανομών από τις 58 που είναι –ως τώρα- προγραμματισμένες να υλοποιηθούν, το σημαντικό μέρος σε αξία από τις χρηματικές διανομές βρίσκεται ακόμα μπροστά μας. Οι μέτοχοι φέτος θα φύγουν με γεμάτες τσέπες καθώς τα μερίσματα αναμένεται να ξεπεράσουν τα 2 δισ. ευρώ, μια επίδοση η οποία δεν περιλαμβάνει συνεισφορές από τις άλλοτε κραταιές εμπορικές τράπεζες. Ήδη οι σχετικές εκροές από τα ταμεία των εισηγμένων υπολογίζονται σε 1,91 δις ευρώ με τουλάχιστον πέντε εισηγμένες να ανακοινώνουν στο κοντινό χρονικό διάστημα τις χρηματικές διανομές και τις σχετικές ημερομηνίες αποκοπής και (κυρίως) πληρωμής των δικαιούχων.
Τα καλά νέα είναι ότι πλέον σε δεκάδες εταιρίες έχουμε πολύ κοντινές ημερομηνίες αποκοπής οι οποίες σε συνδυασμό με την υψηλή μερισματική διανομή συνιστούν μια άκρως δελεαστική απόδοση ακόμα και για βραχυπρόθεσμούς επενδυτές. Για παράδειγμα, ο ΟΠΑΠ έχοντας προγραμματισμένη διανομή μερίσματος και επιστροφής κεφαλαίου σε δύο μήνες περίπου από σήμερα έχει μέση απόδοση διμήνου σχεδόν 10%. Μάλιστα η περίπτωση του ΟΠΑΠ εκτός από τη δυνατότητα επιλογής μετοχών αντί για μέρισμα για το κομμάτι που αφορά την τακτική διανομή, έχει και την «υπόσχεση» της διοίκησης για διανομή τουλάχιστον 1 ευρώ τα επόμενα χρόνια. Ψηλά σε απόδοση βρίσκουμε και τα δύο διυλιστήρια στα οποία η φετινή χρονιά είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντική στο ξεκίνημα της ενώ υπάρχουν πολλές εταιρίες που πληρώνουν αποδόσεις άνω του 3% σε αυτό το κοντινό διάστημα.
Στο παρελθόν πολλοί παραδοσιακοί θαμώνες της οδού Σοφοκλέους επανεπένδυαν μεγάλο μέρος από τα μερίσματα στις μετοχές των εταιριών που μοίραζαν μέρος από τα κέρδη τους. Με αυτό τον τρόπο μεγιστοποιούσαν αφενός την απόδοση τους σε ανοδικές αγορές αφετέρου την επόμενη χρήση εισέπρατταν μεγαλύτερα – σε τελική αξία- μερίσματα. Η αλυσίδα αυτή έσπασε το 2008 όταν οι τράπεζες έπαψαν για τους γνωστούς λόγους να μοιράζουν μέρος από την κερδοφορία τους. Έχουν περάσει 14 χρήσεις από τότε και η φετινή χρήση έχει τις προϋποθέσεις να ξαναβάλει τις τράπεζες στον χάρτη των μερισμάτων. Τότε μπορεί και να ξαναμιλήσουμε για το χτίσιμο παραδόσεων επανεπένδυσης μερισμάτων.