Ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της χαρακτικής τέχνης στην Ελλάδα, μέσα από παλαιότερους και σύγχρονους δημιουργούς, παρουσιάζεται στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, στο χώρο των «Δεξαμενών Καθαρισμού». Συλλεκτικές συνθέσεις με την υπογραφή δημιουργών διεθνούς εμβέλειας (Γ. Σπυρόπουλος, Τζον Χριστοφόρου), αλλά και μικρά έργα τέχνης με προσωπικό χαρακτήρα (Σπ. Παπαλουκάς, Γ. Μιγάδης), μας εισάγουν στον κόσμο της Χαρακτικής.
Ο κόσμος της χαρακτικής μπορεί να μεταφέρει τον θεατή σε αχαρτογράφητα μέρη, να αποκαλύψει ανομολόγητα πάθη της ανθρώπινης ψυχής, να σφραγίσει τους έρωτες και τις εμμονές των ίδιων των καλλιτεχνών, αφήνοντας το δικό τους αποτύπωμα στην τέχνη. Το συγκριτικό της πλεονέκτημα έναντι των άλλων τεχνών είναι ότι δεν πρόκειται για τεχνική βελτίωση της τυπογραφίας, αλλά για ουσιαστικό μέσο διάδοσης της τέχνης στο ευρύ κοινό, μέσο ικανό να μεταδώσει αισθητικό μήνυμα. Ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της χαρακτικής τέχνης στην Ελλάδα, μέσα από παλαιότερους και σύγχρονους δημιουργούς, παρουσιάζεται στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, στο χώρο των «Δεξαμενών Καθαρισμού». Πλοηγοί σε αυτό το ταξίδι είναι ο Ορέστης Σταθόπουλος και ο Ηλίας Κουβέλης που έχουν κάνει την επιλογή των έργων και την επιμέλεια της έκθεσης.
Το γεγονός περιλαμβάνει εκατόν πενήντα χαρακτικά έργα (ξυλογραφίες, χαλκογραφίες, λιθογραφίες, μεταξοτυπίες και λινόλεουμ) από περισσότερους από πενήντα Έλληνες καλλιτέχνες (χαράκτες, ζωγράφους, γλύπτες) του 20ου αιώνα. Το φιλότεχνο κοινό μπορεί να απολαύσει αντιπροσωπευτικά, αλλά και πιο σπάνια έργα, από καταξιωμένους δημιουργούς που με τη σειρά τους έγιναν δάσκαλοι στις γενιές των καλλιτεχνών που ακολούθησαν. Συλλεκτικές συνθέσεις με την υπογραφή δημιουργών διεθνούς εμβέλειας (Γ. Σπυρόπουλος, Τζον Χριστοφόρου), αλλά και μικρά έργα τέχνης με προσωπικό χαρακτήρα (Σπ. Παπαλουκάς, Γ. Μιγάδης), μας εισάγουν στον κόσμο της Χαρακτικής.
Η έκθεση δεν ακολουθεί ένα ιδίωμα, μία σχολή ή ένα αισθητικό κριτήριο, αλλά πάνω απ’ όλα είναι μία περιήγηση στα επιτεύγματα της εγχώριας χαρακτικής παραγωγής. Ο λιγότερο υποψιασμένος στη χαρακτική θεατής μπορεί να συνδέσει το χθες με το σήμερα, όπως αποκαλύπτεται σε έργα σύγχρονων καλλιτεχνών.
Μεταξύ άλλων, παρουσιάζονται οι: Γ. Κεφαλληνός, Δ. Γιαννουκάκης, Χ. Γκαλντέμης, Π. Γράββαλος, Σ. Καραβούζης, Αλ. Κορογιαννάκης, Ά. Κομιανού, Α. Φασιανός, Γ. Σταθόπουλος, Μιχάλης Αρφαράς, Τ. Μαντζαβίνος, Θ. Μακρής, Στ. Δασκαλάκης, Κ. Παπαμιχαλόπουλος και Στ. Ρόκος.
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή 30 Ιανουαρίου, και είναι ανοιχτή καθημερινά από τις 10:00 έως τις 14:00 και από τις 16:00 έως τις 20:00. Στον χώρο τηρούνται όλες οι προδιαγραφές ασφάλειας του ΕΟΔΥ και η είσοδος επιτρέπεται δωρεάν, με επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης. Πληροφορίες για τα έργα μπορείτε να βρείτε στην Gallery Omicron (galleryomicron.com, 210 7640385).