Να κινηθούν ανοδικά και να κλείνοντας περισσότερο την ψαλίδα από τα ιστορικά υψηλά τους επιχειρούν οι ευρωαγορές, με τους βασικούς δείκτες της Γηραιάς ηπείρου να παρουσιάζουν μικρές μεταβολές αλλά θετικά πρόσημα στην πλειοψηφία τους στο ξεκίνημα της χρηματιστηριακής εβδομάδας λαμβάνοντας στήριξη από τις εξορυκτικές εταιρείες και τις τράπεζες, ενώ οι επενδυτές αναμένουν τις νέες ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων.
Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 παραμένει ουσιαστικά αμετάβλητος στις 472 μονάδες, απέχοντας περίπου 4 μονάδες πλέον από το ιστορικό υψηλό του, με τις εξορυκτικές εταιρείες να ενισχύονται άνω του 1% με φόντο τις διαρκώς αυξανόμενες τιμές των εμπορευμάτων και τον τραπεζικό κλάδο να ακολουθεί, ενώ οι τηλεπικοινωνίες υποχωρούν κατά 0,9%.
Στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX σημειώνει μικρή άνοδο 0,15% και βρίσκεται στις 15.567 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,55% κινούμενος στις 7.243 μονάδες, ενώ αντίθετα ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί ελαφρώς κατά 0,1% και διαπραγματεύεται στις 6.742 μονάδες.
Παράλληλα, στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE 100 κινείται στις 26.688 μονάδες με άνοδο 0,45%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 σημειώνει οριακή άνοδο 0,07% και βρίσκεται στις 8.912 μονάδες.
«Οι αγορές τις τελευταίες εβδομάδες ανησυχούν για τον κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού, και κάθε φορά που βλέπετε τις τιμές του πετρελαίου να ανεβαίνουν θα βλέπετε και τις ανησυχίες για τον στασιμοπληθωρισμό να επιστρέφουν στις αγορές», επισημαίνει ο Αντρέα Σιτσιόνε, επικεφαλής αναλυτής στην TS Lombard.
Κατά τα άλλα, εντός της εβδομάδας ανακοινώνουν τα μεγέθη τους για το τρίτο τρίμηνο μερικές ακόμα από τις κορυφαίες εταιρείες του πλανήτη, μεταξύ των οποίων οι Facebook, Microsoft, Deutsche Bank και Lloyds.
Υπενθυμίζεται ότι ο Stoxx 600 έκλεισε σε υψηλό έξι εβδομάδων την Παρασκευή, ενώ στις ΗΠΑ τόσο S&P 500 όσο και ο Dow Jones αναρριχήθηκαν σε νέα ιστορικά υψηλά το περασμένο χρηματιστηριακό πενθήμερο, καθώς οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων που υπερβαίνουν σε μεγάλο βαθμό τις ήδη αισιόδοξες εκτιμήσεις αναλυτών έδιωξαν τη νευρικότητα του Σεπτεμβρίου.
Από την πλευρά του, ο Σιτσιόνε αναφέρει ότι αναμένει «πως οι εταιρείες θα ανακοινώσουν αξιόλογα κέρδη, αλλά η βασική ανησυχία είναι η συμπίεση των περιθωρίων, όχι τόσο από χρηματοοικονομική σκοπιά αλλά υπό το πρίσμα της ευρύτερης αγοράς».
Στις υπόλοιπες εξελίξεις που παρακολουθούν οι επενδυτές, η κυβέρνηση της Ιταλίας έβαλε τέλος στις συζητήσεις με την UniCredit για την πώληση της τράπεζας Monte dei Paschi καθώς οι προσπάθειες της Ρώμης επί ένα χρόνο να κλείσει συμφωνία επιστροφής της προβληματικής τράπεζας σε ιδιωτικά χέρια δεν καρποφόρησαν.
Σε αυτό το κλίμα, ο τίτλος της αρχαιότερης τράπεζας του κόσμου πραγματοποιεί βουτιά 3,4% αφότου έγινε γνωστή η εξέλιξη, ενώ και η UniCredit κινείται σε αρνητικό έδαφος με μικρότερες απώλειες 0,7%.
Την ίδια ώρα, με οριακή άνοδο κινείται ο τίτλος της HSBC, παρά το γεγονός ότι ο τραπεζικός κολοσσός εμφάνισε άλμα 76% στην κερδοφορία του που ξεπέρασε σημαντικά τις εκτιμήσεις της αγοράς στο τρίτο τρίμηνο, ανακοινώνοντας πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών ύψους 2 δισ. δολαρίων.
Αντίθετα, με άνοδο 2% διαπραγματεύεται ο τίτλος της σουηδικής εταιρείας SSAB παραγωγής, αφότου ξεπέρασε τις εκτιμήσεις στα δικά της αποτελέσματα, με φόντο την αύξηση των τιμών.