Τη χειρότερη ημέρα συναλλαγών της από το 2008 και την τότε παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση κατέγραψε σήμερα η αμερικανική αγορά, με τον βιομηχανικό δείκτη να κατακρημνίζεται κατά περισσότερες από 2.000 μονάδες καθώς στη συνεχώς κλιμακούμενη εξάπλωση του νέου κορονοϊού ήρθε να προστεθεί η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου.
Ειδικότερα, ο Dow Jones ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με απώλειες 2.013,76 μονάδων ή πτώση 7,79% στις 23.851 μονάδες, έπειτα από μπαράζ ρευστοποιήσεων στους κλάδους της ενέργειας και των χρηματοπιστωτικών και τις Boeing, Apple, Goldman Sachs και Caterpillar να του «κόβουν» πάνω από 100 μονάδες η καθεμία.
Αντίστοιχες πιέσεις δέχτηκαν και οι άλλοι δύο δείκτες, με τον διευρυμένο S&P 500 να χάνει 7,6% και να βυθίζεται στις 2.746 μονάδες, όπως και ο τεχνολογικός Nasdaq που ολοκλήρωσε τις 7.950 μονάδες με βουτιά 7,3%.
Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι κατά την πρώτη ώρα της συνεδρίασης οι συναλλαγές ανεστάλησαν προσωρινά για διάστημα 15 λεπτών, προκειμένου να σταθεροποιηθεί - όσο το δυνατόν - η αγορά.
Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι το πλέον ενδεικτικό σημείο αναφοράς της αμερικανικής αγοράς, ο δείκτης S&P 500 που περιλαμβάνει τις 500 μεγαλύτερες εταιρείες των ΗΠΑ, κατάγραψε μία από τις χειρότερες ημερήσιες πτώσεις στην ιστορία του:
Παράλληλα, η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου των ΗΠΑ, η οποία μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου ήταν στο 1,5%, έπεσε στο ιστορικό χαμηλό του 0,318% ενώ και το 30ετές υποχώρησε για πρώτη φορά κάτω από το 1% καθώς οι επενδυτές αναζητούν μαζικά «ασφαλή» στοιχεία.
Βασική εξέλιξη που οδήγησε στο sell off ήταν η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας το Σάββατο να προχωρήσει σε σημαντικές περικοπές των τιμών του αργού της, ως «αντίποινα» στην άρνηση της Ρωσίας να μειώσει τη δική της παραγωγής στα πλαίσια ευρύτερης συμφωνίας με τις χώρες του ΟΠΕΚ.
Το αποτέλεσμα ήταν κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου, με τα συμβόλαια του ευρωπαϊκού Brent και του αμερικανικού WTI να χάνουν και τα δύο άνω του 24% της αξίας τους στις σημερινές συναλλαγές, συμπαρασύροντας σε βουτιά τις εταιρείες του κλάδου της ενέργειας.
Παράλληλα, το γκρέμισμα των επιτοκίων στα ομόλογα πυροδότησε ευρείες ανησυχίες για τα περιθώρια κέρδους των τραπεζών που σε συνδυασμό με τους φόβους ότι η κατάρρευση του αργού ίσως οδηγήσει σε αθέτηση υποχρεώσεων μεγάλες εταιρείες ενέργειες, «επέφερε» πλήγμα άνω του 13% στις JPMorgan, Citigroup και Bank of America.
Από την πλευρά του πάντως, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ είχε αποδώσει με αναρτήσεις του το sell off στην αντιπαράθεση Σαουδικής Αραβίας -Ρωσίας και στα ΜΜΕ για διακίνηση "fake news".
Saudi Arabia and Russia are arguing over the price and flow of oil. That, and the Fake News, is the reason for the market drop!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) March 9, 2020
Αρχικά βέβαια είχε υποστηρίξει ότι είναι «καλό για τους καταναλωτές, οι τιμές της βενζίνης πέφτουν!».
Good for the consumer, gasoline prices coming down!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) March 9, 2020
Σε άλλη ανάρτησή του, ο Ντ. Τραμπ επιχειρώντας να κατευνάσει τους φόβους για τον νέο κορονοϊό έγραψε ότι «το περασμένο έτος 37.000 Αμερικανοί πέθαναν από την κοινή γρίπη. Οι μέσοι όροι της είναι από 27.000 έως 70.000 το χρόνο. Τίποτα δεν κλείνει, η ζωή και η οικονομία συνεχίζονται. Μέχρι στιγμής υπάρχουν 546 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις κορονοϊού, με 22 θανάτους. Σκεφτείτε το!».
So last year 37,000 Americans died from the common Flu. It averages between 27,000 and 70,000 per year. Nothing is shut down, life & the economy go on. At this moment there are 546 confirmed cases of CoronaVirus, with 22 deaths. Think about that!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) March 9, 2020
«Γκρεμίστηκαν» οι τιμές του αργού, μετά την άρνηση της Μόσχας
Ενώ όλοι περίμεναν ότι οι χώρες του ΟΠΕΚ+, της συμμαχίας των 14 χωρών-μελών του ΟΠΕΚ με άλλες 10 χώρες και κυριότερη τη Ρωσία, θα προχωρούσαν σε συγχρονισμένη μείωση της παραγωγής πετρελαίου προκειμένου να στηριχθούν οι τιμές, το «όχι» της Μόσχας άνοιξε τον… ασκό του Αιόλου.
Οι τιμές του αργού βρέθηκαν σε «ελεύθερη πτώση» σήμερα, με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να βυθίζονται άνω του 7%, ενώ νωρίτερα στην Ασία οι απώλειες είχαν ξεπεράσει το 5%.
Συγκεκριμένα, το συμβόλαιο του αργού WTI παραδόσεως Απριλίου έχασε σήμερα 10,15 δολάρια ή το 24,6% της αξίας του τερματίζοντας τις συναλλαγές σε χαμηλό τεσσάρων ετών στα 31,13 δολάρια το βαρέλι, ενώ στα χαμηλά ημέρας είχε πέσει κάτω και από τα 29 δολάρια.
Παρομοίως το Brent Μαΐου έχασε 10,91 δολάρια ή 24,1% κλείνοντας στα 34,36 δολάρια το βαρέλι, με τις τιμές του αργού να σημειώνουν τη χειρότερη ημέρα συναλλαγών τους από το 1991 και τον πόλεμο του Κόλπου.
Σύμφωνα, δε, με αναλυτές της Goldman Sachs ο πόλεμος τιμών θα μπορούσε να ωθήσει τις τιμές του αργού μέχρι και στα 20 δολάρια το βαρέλι, ειδικά την ώρα που η οικονομική επιβράδυνση που προκλήθηκε από την επιδημία του κοροναϊού συνεχίζει να μειώνει τη ζήτηση σε παγκόσμιο επίπεδο.
Το επενδυτικό στοιχείο που «επέζησε» των μαζικών ρευστοποιήσεων ήταν το ασφαλές καταφύγιο του χρυσού, χωρίς ωστόσο να επωφεληθεί ιδιαίτερα. Συγκεκριμένα, έπειτα από το ράλι 6,8% που σημείωσε για το σύνολο της εβδομάδας που προηγήθηκε, το συμβόλαιο του χρυσού παραδόσεως Απριλίου ενισχύθηκε ελαφρώς σήμερα κατά 0,2% ή 3,3 δολάρια και η τιμή του διαμορφώθηκε στα 1.675,7 δολάρια ανά ουγγιά.
Sell off και στην Ευρώπη - Βουτιά 11,2% ο FTSE MIB στην Ιταλία
Μπαράζ ρευστοποιήσεων είχε σημειωθεί νωρίτερα σήμερα και στις ευρωαγορές, όπου ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ολοκλήρωσε τις συναλλαγές του στις 339,5 μονάδες με πτώση 7,44%, φτάνοντας στο 20% κάτω από το υψηλό έτους του στις 433,9 μονάδες κάτι που σημαίνει ότι εισήλθε και τυπικά σε περιοχή "bear market".
Στη Γερμανία ο DAX βυθίστηκε κατά 7,94% και έκλεισε στις 10.625 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατέγραψε πτώση 8,4% κλείνοντας στις 4.707 μονάδες, στη Βρετανία ο FTSE 100 έχασε επίσης 7,7% στις 5.965 μονάδες, όπως και στην Ισπανία όπου ο ΙΒΕΧ 35 ολοκλήρωσε στις 7.708 μονάδες, με πτώση σχεδόν 8%.
Στις εταιρείες κλάδου της ενέργειας που δέχτηκε το μεγαλύτερο πλήγμα, η μετοχή της BP έχασε το 19,5% της αξίας της, η Shell είδε τον τίτλο της να υποχωρεί κατά 17,6%, ενώ η Tullow Oil με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο βυθίστηκε κατά 31,77%. Παράλληλα, οι TGS-NOPEC, Aker BP, Lundin Petroleum, Saipem και Subsea 7 είδαν τις μετοχές να καταγράφουν απώλειες άνω του 20%.
Ισχυρές απώλειες στις ασιατικές αγορές, πτώση 5%
Το «σήμα» για το παγκόσμιο sell off είχαν δώσει αρχικά σήμερα οι ασιατικές αγορές, όπου ο δείκτης Nikkei στο Τόκυο έκλεισε με απώλειες 5,07% στις 19.698,76 μονάδες, ενώ πτώση 4,19% σημείωσε και ο δείκτης KOSPI στην Νότια Κορέα, που έκλεισε στις 1.954,77 μονάδες.
Απώλειες 3,74% κατέγραψε ο δείκτης HSI στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα ο δείκτης Shanghai σημείωσε πτώση 3% στις 2.943 μονάδες.