Σε αρνητικές μετάβαλε τις προοπτικές για την πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας η Moody's, στην τρίτη προειδοποίηση μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων για την επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών της χώρας και τις ισχυρές πολιτικές προκλήσεις που καθιστούν δύσκολο για το Παρίσι τον περιορισμό των διογκωμένων δημοσιονομικών ελλειμμάτων, σύμφωνα με το Bloomberg.
Η Moody's έδωσε αρνητικές προοπτικές για την αξιολόγηση Aa2 της Γαλλίας, που βρίσκεται δύο επίπεδα κάτω από τη μέγιστη βαθμολογία.
Η απόφαση «αντανακλά τον αυξανόμενο κίνδυνο ότι η γαλλική κυβέρνηση είναι απίθανο να εφαρμόσει μέτρα που θα αποτρέψουν τη διατήρηση ευρύτερων από το αναμενόμενο δημοσιονομικών ελλειμμάτων και την επιδείνωση της οικονομικής βιωσιμότητας του χρέους της», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Moody's.
«Η δημοσιονομική επιδείνωση που έχουμε ήδη δει είναι πέρα από τις προσδοκίες μας και έρχεται σε αντίθεση με τη δράση που αναλαμβάνουν κυβερνήσεις χωρών με παρόμοια πιστοληπτική αξιολόγηση που τείνουν να εξυγιάνουν τα δημόσια οικονομικά τους στο τρέχον περιβάλλον».
Το πλήγμα από τη Moody's έρχεται δύο εβδομάδες αφότου η Fitch παρουσίασε υποβάθμισε τις προοπτικές του γαλλικού αξιόχρεου σε αρνητικές και μια εβδομάδα μετά την υποβάθμιση από τη Scope Ratings. Η επόμενη προγραμματισμένη αξιολόγηση θα γίνει στις 29 Νοεμβρίου από τη S&P, η οποία έχει ήδη υποβαθμίσει τη Γαλλία νωρίτερα φέτος.
Τα δημόσια οικονομικά της Γαλλίας βρίσκονται στο μικροσκόπιο των οίκων, καθώς τα σχέδια του προέδρου Εμάνουελ Μακρόν να περιορίσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού έχουν επανειλημμένα αποτύχει. Προσθέτοντας περαιτέρω αβεβαιότητα, η απόφαση Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές τον Ιούνιο έχει θολώσει τις προοπτικές για την πολιτική στη Γαλλία, αφήνοντάς τη με μια κυβέρνηση μειοψηφίας που μπορεί εύκολα να ανατραπεί από το κοινοβούλιο.
«Οι κίνδυνοι για το πιστωτικό προφίλ της Γαλλίας ενισχύονται από ένα πολιτικό και θεσμικό περιβάλλον που δεν ευνοεί τη συνένωση σε μέτρα πολιτικής που θα επιφέρουν συνεχείς βελτιώσεις στο δημοσιονομικό ισοζύγιο», ανέφερε η Moody's. "Ως αποτέλεσμα, η διαχείριση του προϋπολογισμού είναι πιο αδύναμη από ό,τι είχαμε εκτιμήσει προηγουμένως".
Οι επενδυτές αντέδρασαν στην πρόσφατη πολιτική αναταραχή στη Γαλλία πουλώντας γαλλικά περιουσιακά στοιχεία και ανεβάζοντας το ασφάλιστρο που πληρώνει η χώρα για το 10ετές χρέος της έναντι της Γερμανίας σε περισσότερες από 80 μονάδες βάσης, από κάτω από 50 νωρίτερα φέτος. Αυτό το ασφάλιστρο έχει υποχωρήσει σε περίπου 73 και 75 μονάδες βάσης, καθώς η προοπτική ταχύτερων μειώσεων των επιτοκίων βοηθά τις χώρες με χρέος, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, να έχουν καλύτερη απόδοση.
Σε μια προσπάθεια να σταθεροποιήσει την κατάσταση, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μισέλ Μπαρνιέ, παρουσίασε ένα σχέδιο προϋπολογισμού για το 2025 την περασμένη εβδομάδα με 60 δισεκατομμύρια ευρώ περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων για να φέρει το μειώσει το έλλειμμα στο 5% του ΑΕΠ από 6,1% φέτος. Αυτό είναι ένα πρώτο βήμα προς την επίτευξη του χάσματος εντός του ορίου του 3% της ΕΕ έως το 2029 - κάτι που η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δεσμευτεί να κάνει έως το 2027.