Σπάνιες φορές η κερδοφορία των επιχειρήσεων δείχνει τόσο ισχυρή όσο στο φετινό πρώτο τρίμηνο. Με περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις να έχουν ολοκληρώσει ήδη τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων τους για το Q1, η πλειονότητα των εταιρειών του δείκτη S&P 500 έχουν υπερβεί σημαντικά τις αρχικές προβλέψεις των αναλυτών.
Έως και την περασμένη Παρασκευή, περίπου το 87% των επιχειρήσεων που ανακοίνωσαν αποτελέσματα, εμφάνισε κερδοφορία που ήταν πάνω από τις προσδοκίες της αγοράς, ποσοστό που είναι αρκετά υψηλότερο από τον ιστορικό μέσο όρο του 65%.
Το σημαντικό επίσης είναι όχι μόνο ότι τα αποτελέσματα ήταν καλύτερα των αναμενόμενων αλλά ότι η κερδοφορία που ανακοίνωσαν οι επιχειρήσεις υπερέβη τις προσδοκίες πολύ περισσότερο από ό,τι συνήθως, πιθανόν γιατί και οι αναλυτές έχοντας ήδη το προηγούμενο μιας κακής χρονιάς, έθεσαν τον πήχη των εκτιμήσεων χαμηλότερα.
Κοιτώντας πίσω μέχρι το 1994, οι εταιρείες κατά μέσο όρο υπερέβαιναν τις εκτιμήσεις της αγοράς κατά 3,6%. Αυτό το τρίμηνο όμως τα κέρδη τους ήταν κατά 22,8% πάνω από τις προσδοκίες, επίδοση που όπως δείχνουν τα πράγματα έως τώρα σημαίνει ότι οι εταιρείες του S&P 500 θα καταγράψουν την ταχύτερη αύξηση κερδοφορίας από το 2010.
Στους επενδυτικούς κύκλους, ωστόσο, υπάρχει προβληματισμός καθώς δεν είναι ξεκάθαρο το κατά πόσο η θετική αυτή εξέλιξη έχει ήδη προεξοφληθεί από την αγορά και αποτυπώνεται στις τιμές των μετοχών.
Ενδεικτικό είναι ότι αριθμός εταιρειών που με ευκολία ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις κερδοφορίας σημείωσαν χλιαρή αντίδραση ή και μικρή υποχώρηση στο χρηματιστηριακό ταμπλό.
Η μετοχή της Exxon Mobil για παράδειγμα έχασε 2% την Παρασκευή παρά την ανακοίνωση κερδοφορίας που υπερέβη τις εκτιμήσεις των αναλυτών μετά από τέσσερα συνεχή τρίμηνα ζημιών.
Η Apple κατάφερε ρεκόρ κερδών το πρώτο τρίμηνο χάρη στις δυνατές πωλήσεις της νέας σειράς προϊόντων όπως το iPhone 12, οι υπολογιστές Mac και τα νέα iPad, όμως η μετοχή της έκλεισε 0,1% χαμηλότερα.
Παρομοίως, τα καλά αποτελέσματα της Microsoft δεν κατάφεραν να εντυπωσιάσουν τους επενδυτές με τη μετοχή της να χάνει 2,8% μία ημέρα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της.
Για πολλούς επενδυτές το θέμα έχει να κάνει με τις προσδοκίες.
Οι επαγγελματίες διαχειριστές είχαν προβλέψει ότι οι επιχειρήσεις θα ανακοίνωναν εντυπωσιακά αποτελέσματα το πρώτο τρίμηνο καθώς η σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, όταν η πανδημία χτυπούσε αδυσώπητα την οικονομική δραστηριότητα παγκοσμίως, θα τις ευνοούσε. Κατά συνέπεια όταν οι προβλέψεις τους επαληθεύτηκαν δεν υπήρχε λόγος για μεγάλο ενθουσιασμό.
Το ερώτημα που απασχολεί πολλούς πλέον είναι το τι θα ακολουθήσει. Πρόκειται για κορύφωση της κερδοφορίας ή για την έναρξη ενός κύκλου επίτευξης ακόμη υψηλότερων κερδών που θα ακολουθήσει την ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας;
Παρόλο που ιστορικά η κερδοφορία των εισηγμένων επιχειρήσεων υπήρξε ένας από τους κύριους παράγοντες πίσω από την άνοδο των μετοχών, τα τελευταία χρόνια η στήριξη από τις κεντρικές τράπεζες και η άνοδος των πολλαπλασιαστών (Ρ/Ε) έπαιξαν μεγαλύτερο ρόλο στην άνοδο της χρηματιστηριακής αγοράς.
Αν ο ρυθμός αύξησης της κερδοφορίας επιβραδυνθεί τα επόμενα τρίμηνα θα σημάνει ότι η αγορά θα πάρει την κατιούσα; Όχι απαραίτητα. Η άνοδος της αγοράς σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, μάλλον θα είναι αρκετά πιο ήπια το δεύτερο εξάμηνο αφού οι μετοχές έχουν ήδη σκαρφαλώσει σε νέα υψηλά αρκετές φορές το προηγούμενο τρίμηνο.
Τη Δευτέρα οι δείκτες S&P 500 και Dow Jones σημείωσαν άνοδο μετά τα θετικά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν οι επιχειρήσεις αλλά ο δείκτης Nasdaq πιέστηκε.
Οι κλάδοι του S&P 500 που είναι πιο ευαίσθητοι στην κυκλικότητα της οικονομίας, όπως ο χρηματοοικονομικός, η ενέργεια και η βιομηχανία, είχαν υπεραπόδοση σε σύγκριση με κλάδους που στεγάζουν επιχειρήσεις με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης όπως αυτός της τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών.
Τα μεγάλα ονόματα του δείκτη Nasdaq όπως Amazon, Alphabet, Facebook και Microsoft είδαν τις μετοχές τους να υποχωρούν παρά τα θετικά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν.
Μετά το θερμό ξεκίνημα της φετινής χρονιάς υπάρχουν καταλύτες στην αγορά που μπορεί να ενεργοποιήσουν την τακτική «πούλα τον Μάιο» και ίσως έχει έλθει η ώρα για κλείδωμα κερδών σε κλάδους που είχαν δυνατή άνοδο φέτος.