Νέα ισχυρή πτώση που φέρνει τις τιμές σε χαμηλά τριών μηνών σημειώνει το πετρέλαιο, καθώς οι ανησυχίες για τη ζήτηση του αργού κλιμακώνονται με φόντο τον ολοένα αυξανόμενο αριθμού κρουσμάτων κορονοϊού παγκοσμίως, ενώ επιπλέον πίεση ασκεί η απροσδόκητη αύξηση που παρουσίασαν τα αποθέματα βενζίνης στις ΗΠΑ.
Ειδικότερα, το πλέον ενεργό συμβόλαιο του Brent παραδόσεως Οκτωβρίου καταγράφει απώλειες 3,4% ή περίπου 2,3 δολάρια και κινείται στα 65,6 δολάρια το βαρέλι στο ICE του Λονδίνου.
Παράλληλα, ακόμα μεγαλύτερες πιέσεις δέχεται το αμερικανικό αργό WTI, του οποίου το συμβόλαιο Σεπτεμβρίου υποχωρεί κατά 3,8% ή 2,6 δολάρια και διαπραγματεύεται στα 62,8 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.
Σημειώνεται ότι κατά τις τελευταίες έξι συνεδριάσεις και τα δύο συμβόλαια έχουν χάσει συνολικά άνω του 5%, ενώ χτες ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές στο χαμηλότερο επίπεδό τους από τις 24 Μαΐου.
Βασική αιτία της πίεσης που δέχονται παραμένει η νέα έξαρση που δείχνει να έχει το τελευταίο διάστημα η πανδημία παγκοσμίως, υπό την υπερμεταδοτική νέα μετάλλαξη Δέλτα, εγείροντας ξανά ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης και κατά συνέπεια για τις επιπτώσεις που ενδέχεται να προκύψουν στη ζήτηση του πετρελαίου.
«Οι τιμές του αργού εξακολουθούν να φαίνονται ευάλωτες γύρω από τα επίπεδα στήριξης που είχαν στα μέσα έως τα τέλη του καλοκαιριού - τα 65 δολάρια στο WTI και τα 67 στο Brent», αναφέρει σε σημείωμά του ο Κρεγκ Έρλαμ ανώτερος αναλυτής αγοράς στην OANDA Europe.
Η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στην Κίνα, καθώς επιβάλει νέα περιοριστικά μέτρα απέναντι στην αύξηση των κρουσμάτων, και η αδυναμία που έδειξαν ορισμένα στοιχεία στις ΗΠΑ οδήγησαν σε πτώση τις τιμές του πετρελαίου την περασμένη εβδομάδα, προσθέτει ο ίδιος.
Σύμφωνα δε με τον αναλυτή της OANDA, «μια κίνηση κάτω από 65 δολ. στο WTI για παράδειγμα θα μπορούσε να φέρει τις τιμές ξανά στο εύρος συναλλαγών του 2ου τριμήνου, δηλαδή μεταξύ 57 και 65 δολαρίων. Κάτι που θα ήταν σημαντική πτώση σε σχέση με τα επίπεδα που είδαμε τους τελευταίους δύο μήνες και σίγουρα θα αντανακλούσε τις αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με την εξάπλωση της Δέλτα και τις επιπτώσεις της στην ανάπτυξη του 4ου τριμήνου».
Στις ήδη υπάρχουσες ανησυχίες προστέθηκε η αιφνιδιαστική αύξηση που παρουσίασαν τα αποθέματα βενζίνης στις ΗΠΑ, καθώς ενώ τα αποθέματα αργού στη χώρα υποχώρησαν την περασμένη εβδομάδα σε χαμηλό ενάμιση έτους στα 435,5 εκατ. βαρέλια, η βενζίνη αντίθετα κατέγραψε αύξηση αποθεμάτων, κατά 696 χιλ. βαρέλια στα 228,2 εκατ. βαρέλια.
Χαρακτηριστικό είναι ότι οι αναλυτές αντί για αύξηση ανέμεναν πτώση και μάλιστα κατά 1,7 εκατ. βαρέλια.
Σημειώνεται, τέλος, ότι στα πρακτικά της συνεδρίασης Ιουλίου που δημοσιεύθηκαν χτες, οι αξιωματούχοι της Fed επιβεβαίωσαν και αυτοί ότι η μετάλλαξη Δέλτα θα μπορούσε να καθυστερήσει προσωρινά την πλήρη επαναλειτουργία της οικονομίας και πιέσει την αγορά εργασίας.