Σε νέα χαμηλά πέντε μηνών πλησιάζοντας επικίνδυνα στη ζώνη ψυχολογίας των 600 μονάδων έκλεισε την Πέμπτη το ελληνικό χρηματιστήριο, υπό το φόβο νέου «κλειδώματος» της οικονομίας λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού, με το Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 608,90 μονάδες με μεγάλες απώλειες 1,79%, ενώ κοντά στα ιστορικά υψηλά του κύλησε ο τραπεζικός δείκτης κλείνοντας στις 273,47 μονάδες με πτώση 3,51%.
Μάλιστα, η σημερινή πτώση έλαβε χώρα με σημαντική αύξηση των συναλλαγών που έφτασε στα 47,5 εκατ. ευρώ, με τις τράπεζες να διακινούν 12 εκατ. ευρώ, τη Jumbo 6,4 εκατ. ευρώ εν μέσω πακέτων, ενώ ο ΟΤΕ διακίνησε 6,29 εκατ. ευρώ. Θυμίζουμε ότι ο μέσος τζίρος όλων των προηγούμενων συνεδριάσεων ήταν μεταξύ 30 και 32 εκατ. ευρώ.
Η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού σ’ ό,τι αφορά την εξάπλωση της πανδημίας ενώ επίκεινται νέα μέτρα, είτε κατά τόπους, είτε πιο γενικευμένα, κάτι που νομοτελειακά περιορίζει περαιτέρω την οικονομική δραστηριότητα, την κατανάλωση, πλήττοντας παράλληλα καταλυτικά και την ψυχολογία.
Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, ασφαλώς διάθεση για νέα μεγάλα ρίσκα στο Χρηματιστήριο δεν υπάρχει, ενώ και διεθνώς η εικόνα είναι παρόμοια, εν μέσω εξάπλωσης του Covid-19, αλλά και της αβεβαιότητας που φέρνει η συγκυρία της εκλογικής αναμέτρησης στη χώρα που δίνει τον παλμό – σε παγκόσμιο επίπεδο – στις αγορές, την οικονομία αλλά και ευρύτερα.
Δεν είναι τυχαίο ότι κεντρικοί δείκτες αλλά και αρκετές μετοχές του Χ.Α. τείνουν να χάσουν μεγάλο μέρος της αντίδρασης που έβγαλαν μετά τα χαμηλά του Μαρτίου και το πρώτο σοκ του κορονοϊού, καθώς ο προβληματισμός για την πορεία της οικονομίας, τόσο το 2020, όσο και το 2021 έχει επανέλθει για τα καλά.
Εντός αυτού του σκηνικού, ο Γενικός Δείκτης κατήλθε σήμερα σε νέα χαμηλά 5μήνου και στις 608,90 μονάδες με απώλειες 1,79%, έχοντας χαμηλό ημέρας στις 607,75 μονάδες (-1,97%), κλείσιμο που παραπέμπει στις 21 Μαΐου 2020, όταν και πάλι ο Γ.Δ. είχε κλείσει στις 608,34 μονάδες. Ήταν η 7η πτωτική συνεδρίαση στις εννέα τελευταίες στο Χ.Α., ενδεικτικό του κλίματος που έχει διαμορφωθεί.
Ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.435,89 μονάδες με απώλειες 1,82%, επίπεδα που επίσης είναι νέα χαμηλά 5μήνου, καθώς χαμηλότερα είχε να κλείσει από τα μέσα του περασμένου Μαΐου. Ο τραπεζικός κλάδος που αποτελεί το μεγάλο βαρίδι της αγοράς έκλεισε για 9η συνεδρίαση πτωτικά στις δέκα τελευταίες, πλησιάζοντας ακόμη περισσότερο στα ιστορικά χαμηλά των 263,25 μονάδων που βρέθηκε ενδοσυνεδριακά στις 14 Μαΐου.
Πιο αναλυτικά, ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών έκλεισε στις 273,47 μονάδες με απώλειες 3,51%, απέχοντας πλέον ελάχιστα από το ιστορικό του ναδίρ, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε μάλιστα έως το χαμηλό των 269,32 μονάδων, όταν υποχωρούσε κατά 4,97%. Παράλληλα, η μετοχή της Εθνικής έχασε το 1 ευρώ για πρώτη φορά από τα τέλη του περασμένου Μάη, κλείνοντας στα 0,9840 ευρώ με ισχυρή πτώση 4,47% και όγκο 2,8 εκατ. τεμάχια.
Ο φόβος για νέο «φόρτωμα» προβληματικών δανείων λόγω της παρατεταμένης επιδημιολογικής κρίσης και όλων των συνεπακόλουθων όπως η καταστροφή του τουρισμού, της εστίασης και πολλών άλλων πέριξ κλάδων, είναι ο κυρίαρχος λόγος της αδυναμίας του τραπεζικού κλάδου.
Και όλα αυτά, μολονότι έχουν γίνει πολλαπλά reverse split στον τραπεζικό δείκτη για να μη μηδενίσει, άρα τα πραγματικά του νούμερα είναι πολύ χαμηλότερα, ενώ πολλαπλά reverse split έχουν γίνει και στις τραπεζικές μετοχές! Θυμίζουμε πως πέρυσι τέτοια εποχή ο τραπεζικός δείκτης ήταν στην περιοχή των 840 μονάδων, για να βρεθεί στις 19 Νοεμβρίου 2019 στις 923,67 μονάδες ενδοσυνεδριακά, που είναι υψηλό 5ετίας, επίπεδα που ουδέποτε πλησίασε έκτοτε.
Όσο υπάρχει αυτή η κατάσταση στον τραπεζικό δείκτη, δύσκολα το Χ.Α. μπορεί να διαμορφώσει ένα καλύτερο momentum και να ελκύσει περισσότερα κεφάλαια στο σύστημα, μολονότι δε λείπουν οι επιχειρηματικές με επίκεντρο τους ομίλους ενέργειας και υποδομών, που σε διαφορετική περίπτωση θα μπορούσαν να φέρουν μεγαλύτερη κινητικότητα στο ταμπλό. Μάλιστα, αρκετές μετοχές της πραγματικής οικονομίας κρατούν καλές αποδόσεις από τα χαμηλά του Μαρτίου, όμως το ακραία τραπεζοκεντρικό προφίλ του Χ.Α. «σκεπάζει» κατά κάποιο τρόπο αυτή τη θετική εικόνα.
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικράτησε σήμερα στον FTSE 25 είναι ότι μόνο η Ελλάκτωρ (+0,66%) έκλεισε σε θετικό έδαφος με την ΕΧΑΕ αμετάβλητη. Στον αντίποδα, η Πειραιώς έκλεισε στην κορυφή των απωλειών χάνοντας 5,58%, η Viohalco απώλεσε το 5,51% της αξίας της, Εθνική -4,47%, Alpha Bank -3,85%, OTE -3,72%, Fourlis -3,44%, Aegean Airlines -3,11% κ.ο.κ.
Στον Mid Cap θετικά διασώθηκε μόνο η Quest Συμμετοχών (+0,74%), με αρκετούς τίτλους αμετάβλητους, ενώ πιέστηκαν οι AVAX (-6,57% λόγω του πρότερου ράλι), MIG -5,19%, Intracom Holdings -3,58%, Cenergy Holdings -3,44%, Attica Bank -3,25%, Ευρωπαϊκή Πίστη -2,58% κ.λπ. Αναφανδόν υπέρ των πωλητών και η εικόνα στο σύνολο της αγοράς, καθώς 74 μετοχές υποχώρησαν έναντι μόλις 20 που ενισχύθηκαν.