Πτωτικά για 6η φορά στις οκτώ τελευταίες συνεδριάσεις έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο συνεχίζοντας τις εξαιρετικά μειωμένου ρίσκου συναλλαγές με φόντο τόσο την έξαρση της πανδημίας όσο και τη γεωπολιτική ανησυχία, με την αγορά να παραμένει εγκλωβισμένη σε πολύ μικρό εύρος διακύμανσης πλησίον των 620 μονάδων, ενώ ξεχώρισε το +4,97% της Ελλάκτωρ.
To ελληνικό χρηματιστήριο ακολούθησε την επίσης πτωτική κίνηση σήμερα των ευρωπαϊκών δεικτών που πιέζονται χαμηλότερα με φόντο τη ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού αλλά και κάποια εταιρικά αποτελέσματα. Παράλληλα, επίκεινται σε λίγες ημέρες και οι αμερικανικές εκλογές που είναι παράγοντας που αναχαιτίζει νέες σοβαρές επενδυτικές πρωτοβουλίες, τουλάχιστον από την πλευρά των αγοραστών.
Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον αβεβαιότητας και ανασφάλειας, ο Γενικός Δείκτης έχοντας διακύμανση μόλις 5,27 μονάδες ή ποσοστό 0,85% σε εφτά ώρες συνεδρίασης, έκλεισε στις 619,98 μονάδες με πτώση 0,53% κοντά στο χαμηλό ημέρας (-0,64%), ενώ το υψηλό ήταν στις 624,56 μονάδες (+0,21%).
Το Χ.Α. επιβεβαιώνει τον εγκλωβισμό του σε πολύ στενό εύρος διακύμανσης, όπου αφενός βγάζει άμυνες στην περιοχή των 615 – 610 μονάδων, αφετέρου δεν έχει δυνάμεις και καταλύτες για κάτι καλύτερο, οπότε παραμένει στάσιμο γύρω από τις 620 μονάδες. Άλλωστε, η γενικευμένη στασιμότητα και η ανακύκλωση των ίδιων και των ίδιων κεφαλαίων, μαρτυράται από τον πανομοιότυπο τζίρο που γίνεται όλες τις τελευταίες ημέρες.
Την περασμένη εβδομάδα ο μέσος τζίρος ήταν μόλις 30,2 εκατ. ευρώ, στη συνεδρίαση της Δευτέρας οι συναλλαγές ήταν 31,3 εκατ. ευρώ, χθες Τρίτη διαμορφώθηκαν στα 32,88 εκατ. ευρώ ενώ σήμερα στα 32,3 εκατ. ευρώ! Μια εικόνα που μαρτυρά ξεκάθαρα ότι δεν εισρέουν νέα κεφάλαια στην αγορά, αλλά ανακυκλώνονται τα ίδια, ενώ όλες οι κινήσεις που λαμβάνουν χώρα είναι καθαρά intraday και βραχυχρόνιας στόχευσης.
Ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.462,50 μονάδες με πτώση 0,54% και κοντά στο χαμηλό ημέρας, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 283,41 μονάδες με πτώση 0,79%. Θυμίζουμε πως χθες ο τραπεζικός δείκτης ύστερα από εφτά διαδοχικές πτωτικές συνεδριάσεις με συνολικές απώλειες άνω του 11%, έβγαλε μικρή – για το μέγεθος της πρότερης πτώσης – αντίδραση κερδίζοντας 2,22%, όμως ήταν μια καθαρά τεχνικής φύσης κίνηση. Σήμερα επέστρεψε στην πτώση, παραμένοντας σταθερά κάτω από τις 300 μονάδες και πλησίον των ιστορικών χαμηλών του.
Πέρυσι τέτοια εποχή ο τραπεζικός δείκτης ήταν στην περιοχή των 840 μονάδων, για να βρεθεί στις 19 Νοεμβρίου 2019 στις 923,67 μονάδες ενδοσυνεδριακά, που είναι υψηλό 5ετίας, επίπεδα που ουδέποτε πλησίασε έκτοτε.
Όσο υπάρχει αυτή η κατάσταση στον τραπεζικό δείκτη, δύσκολα το Χ.Α. μπορεί να διαμορφώσει ένα καλύτερο momentum πιο ανθεκτικής αντίδρασης και να ελκύσει περισσότερα κεφάλαια στο σύστημα. Και όλα αυτά, ενώ δε λείπουν οι επιχειρηματικές εξελίξεις από την ελληνική αγορά με επίκεντρο τους ομίλους ενέργειας και υποδομών, που σε διαφορετική περίπτωση θα μπορούσαν να φέρουν μεγαλύτερη κινητικότητα στο ταμπλό.
Σε κάθε περίπτωση, οι μετοχές της πραγματικής οικονομίας τόσο του FTSE 25 όσο και του Mid Cap έχουν καλύτερη συμπεριφορά, αρκετές έχουν σημαντικές αποδόσεις όλους τους τελευταίους μήνες, ενώ άλλες έχουν μειώσει σημαντικά τις απώλειες από την αρχή του 2020.
Σήμερα στο χώρο του Large Cap ξεχώρισε η Ελλάκτωρ με άνοδο 4,97% και όγκο 1,18 εκατ. τεμάχια, με τη μετοχή να ξεπερνά εκ νέου το 1,5 ευρώ. Ο όμιλος προχώρησε στη σύναψη στρατηγικής συνεργασίας με μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας παγκοσμίως, την ΕDP Renewables.
Η συμφωνία αφορά στην από κοινού ανάπτυξη και υλοποίηση συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου νέων αιολικών πάρκων της Ελλάκτωρ, ισχύος 900 ΜW, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, με την εκτιμώμενη αξία της από κοινού επένδυσης, στην πλήρη υλοποίησή της, να ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ.
Θετικά στον FTSE 25 έκλεισαν και οι Alpha Bank, Τιτάν, Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ Τέρνα, Jumbo, ΑΔΜΗΕ και ΕΥΔΑΠ, αμετάβλητες οι Lamda Development και Aegean Airlines, ενώ απώλειες είχαν τίτλοι όπως Motor Oil (-2,17%), Fourlis (-2%), Πειραιώς, Εθνική, ΟΤΕ, Viohalco, Eurobank κ.α.
Στον Mid Cap, θετικά έκλεισαν οι Έλτον, Intrakat, Cenergy Holdings, Κρι Κρι και Πλαστικά Θράκης, ενώ υποχώρησαν οι Profile, Attica Bank, AVAX, Πλαίσιο, Intracom Holdings, Autohellas, MIG κ.λπ. Στην ευρύτερη αγορά, κινητικότητα και κέρδη είχαν μετοχές όπως Καραμολέγκος (αποχώρησε ο Σταύρος Νένδος από το μετοχικό κεφάλαιο), Frigoglass, ΕΚΤΕΡ, Έλαστρον, Παπουτσάνης (εξαιρετικά για ακόμη μια φορά αποτελέσματα), Reds, Trastor, Μύλοι Λούλοι, Centric, Δρομέας, Quality & Reliability, Κορδέλλου και Inform Λύκος.
Στον αντίποδα, πιέστηκαν μετοχές όπως Forthnet, Μινέρβα, Ελγέκα, Revoil, Μαθιός, Ιατρικό Αθηνών, Δομική Κρήτης, ΑΒΕ, Lavipharm, Unibios, Παΐρης, Αγρ. Οίκος Σπύρου και Κέκροπας. Στο σύνολο της αγοράς 41 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 66 που έκλεισαν χαμηλότερα.