Του Απόστολου Σκουμπούρη
Πολύ έντονος είναι ο προβληματισμός σ'' όλη την ελληνική αγορά, στο χρηματιστήριο, στην οικονομία, στις επιχειρήσεις αλλά και στις τάξεις των επενδυτών από το νέο ξεπούλημα στο Χ.Α. που έφερε το Γενικό Δείκτη μια ανάσα από τα χαμηλά έτους και πολύ κοντά στο κατώφλι των 700 μονάδων.
Και όλα αυτά, μόλις 3-4 ημέρες πριν από την πολυαναμενόμενη και πολυδιαφημιζόμενη έξοδο από τα μνημόνια και τα προγράμματα στήριξης αλλά και ελέγχου των μεταρρυθμίσεων, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό!
Πέρα από την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, είναι σαφές ότι το τωρινό timing είναι ιδιαιτέρως αφιλόξενο για τις περιφερειακές και τις αναδυόμενες αγορές, πόσο μάλλον για χώρες όπως η Ελλάδα, που σε καμιά περίπτωση δεν έχει πείσει ότι μπορεί να πορευτεί σωστά και εποικοδομητικά έξω από την ομπρέλα του προστατευτισμού και των μνημονίων.
Σήμερα, το Χ.Α. βρέθηκε εν μέσω συνδυαστικών «πυρών» για άλλη μια φορά, σε μια συγκυρία δύσκολη για τις μικρές, περιφερειακές αγορές, με αποτέλεσμα να κλείσει για έκτη συνεχή συνεδρίαση πτωτικά, χάνοντας κοντά στο 7% αυτό το διάστημα.
Η οικονομική κρίση στην Τουρκία και οι επιπτώσεις στις ελληνικές εξαγωγές αλλά και στις δραστηριότητες ελληνικών επιχειρήσεων στην εν λόγω χώρα, το μπαράζ των δασμών σε μέταλλα και άλλα αγαθά και η συνέχιση του εμπορικού πολέμου, η κλιμάκωση των τιμών στα ομόλογα του ευρωπαϊκού νότου και η εν γένει «στροφή» των επενδυτικών προς τις δολαριακές επενδύσεις, είναι παράγοντες που επιδρούν αρνητικά στην αγορά.
Σημαντικά funds που έχουν ισχυρές θέσεις σε κορυφαία blue chips του FTSE 25 αποχωρούν από την αγορά και αυτό οδηγεί σε νέα χαμηλά όλο το σύστημα. Δεν είναι τυχαίο ότι το Χ.Α. συμπλήρωσε έξι συνεχείς πτωτικές συνεδριάσεις, ενώ στις έντεκα έως τώρα του Αυγούστου έχει κλείσει ανοδικά μόλις στις τρεις εξ αυτών!
Ορισμένα funds αποχωρούν γενικότερα από τις αναδυόμενες αγορές (ΕΜ emerging markets) κάτι που επηρεάζει και την Ελλάδα, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα τις πιο ισχυρές πιέσεις τις δέχτηκαν μετοχές με έκθεση στην Τουρκία (π.χ. Τιτάνας -5,50%), αλλά και ευρύτερα μετοχές ενέργειας και μετάλλων (Μυτιληναίος, Viohalco, Cenergy Holdings κ.α.).
Όμως, σημαντικές πιέσεις δέχτηκαν και άλλα blue chis που δεν ανήκουν σε κλάδους μετάλλων ή δεν έχουν ρίσκα στην Τουρκία, που δείχνει ότι η αποχώρηση από το Χ.Α. ορισμένων funds είναι συστημική, γενικευμένη. Ο ΟΤΕ π.χ. υποχώρησε κατά 3,89%, ο ΟΠΑΠ 2,63%, η ΕΧΑΕ -3,18%, η Jumbo -2,40%, η ΔΕΗ -2,41%, η ΕΥΔΑΠ -2,85% κ.ο.κ.
Παράλληλα, κάκιστη ήταν για ακόμη μια συνεδρίαση η συμπεριφορά των τραπεζικών μετοχών που συμπλήρωσαν έξι διαδοχικές πτωτικές ημέρες, με σημαντικότατες απώλειες που φτάνουν στο 15-17%!
Εν μέσω αυτού του σκηνικού, ο Γενικός Δείκτης παρά τις αρχικές προσπάθειες αντίδρασης και το υψηλό ημέρας των 724,61 μονάδων, κρέμασε το τελευταίο δίωρο και στο τέλος έκλεισε στο χαμηλό ημέρας αλλά και 9μήνου. Πιο αναλυτικά, ο Γ.Δ. έκλεισε στις 707,77 μονάδες με πτώση 1,74%, δηλαδή μια ανάσα από το χαμηλό 52 εβδομάδων και τις 701,11 μονάδες που είχε κλείσει στις 7 Νοεμβρίου 2017!
Η αξία συναλλαγών ήταν λίαν ενισχυμένη για μια ημέρα μετά το Δεκαπενταύγουστο καθώς ανήλθε στα 43,63 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος έφτασε στα 25,33 εκατ. τεμάχια, με τα 19,6 εκατ. τεμάχια να διακινούνται στις τράπεζες.
Ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.869,87 μονάδες με πτώση 1,82%, ο Mid Cap έκλεισε στις 1.145,54 μονάδες με απώλειες 1,76%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κατήλθε στις 724,78 μονάδες με απώλειες 1,45%.
Αξίζει να σημειωθεί πως ανοδικά στο χώρο του Large Cap έκλεισαν μόνο οι Fourlis, Σαράντης και Motor Oil. H τελευταία, μετά το +7,02% της Παρασκευής ενισχύθηκε εκ νέου κατά 3,23% με όγκο 336 χιλ. τεμάχια, καθώς πολλά ισχυρά διεθνή χαρτοφυλάκια «χτίζουν» θέσεις λόγω της εισόδου της μετοχής στο δείκτη MSCI Standard Greece από τις 3 Σεπτεμβρίου.
Η Fourlis ενισχύθηκε κατά 1,73% μετά την ανακοίνωση του ομίλου ότι η έκθεση στην Τουρκία δεν είναι μεγάλη, συγκριτικά με τα μεγέθη του ομίλου, ενώ από την άλλη πλευρά, τα περιθώρια για ανάπτυξη στη γειτονική χώρα είναι μεγάλα, ασχέτως με την τωρινή συγκυρία.
Στο χώρο του Mid Cap με σημαντικές απώλειες έκλεισαν μετοχές όπως Ελλάκτωρ -5,06%, Cenergy Holdigns -5%, Κλουκίνας Λάππας -3,71%, Κρι Κρι -2,34%, Τεχνική Ολυμπιακή -1,93%, ΟΛΘ -2,43%, Intralot -1,55% και Intracom Κατασκευές -1,21%. Ανοδικά έκλεισαν οι Πλαίσιο Computers +5,57%, Νηρέας +1,77%, Ικτίνος +1,03% (ξανά στα ιστορικά υψηλά του), καθώς επίσης και ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος και Υγεία.
Στην ευρύτερη αγορά, πιέσεις δέχτηκαν μετοχές όπως Revoil, Μύλοι Λούλοι, Παπουτσάνης, Medicon, Quest Συμμετοχών, Space Hellas, Εβροφάρμα, ΕλβαλΧαλκόρ και Δρομέας. Στο σύνολο της αγοράς, 29 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 62 που υποχώρησαν.