Κάθε λογαριασμός των 1 εκατ. μπόλιβαρ από την 1η Οκτωβρίου 2021 θα γίνει 1 μπόλιβαρ, που σημαίνει ότι το εθνικό νόμισμα της Βενεζουέλας θα χάσει εν μία νυκτί 6 ολόκληρα μηδενικά. Διότι πολύ απλά, είναι τόσα πολλά πλέον τα μηδενικά που νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχουν χάσει κυριολεκτικά το μέτρημα, ενώ βασικές λογιστικές εργασίες είναι πρακτικά αδύνατο να γίνουν. Είναι η τρίτη φορά μέσα στα τελευταία 13 χρόνια που η χώρα της Λατινικής Αμερικής αναγκάζεται να προχωρήσει σε ένα τέτοιο μέσο για να «διευκολύνει», όπως η ίδια η κεντρική τράπεζα της χώρας ανέφερε, τη χρήση του νομίσματος.
Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι 1 αμερικανικό δολάριο αντιστοιχεί σήμερα σε 4 εκατομμύρια μπόλιβαρ για να καταλάβει ότι πρακτικά, όλες οι καθημερινές πράξεις γίνονται με δεκάδες μηδενικά που χάνουν κάθε νόημα. Ξένα μέσα μάλιστα μεταδίδουν ότι οι ίδιοι οι πολίτες της χώρας τα εκατομμύρια τα έχουν κάνει χιλιάδες για να μπορούν να συνεννοούνται μεταξύ τους. Από τον Οκτώβριο θα κυκλοφορήσουν νέα χαρτονομίσματα των 5, 10, 20, 50 και 100 μπόλιβαρ και με βάση τη σημερινή ισοτιμία 1 δολάριο θα αντιστοιχεί περίπου σε 4 μπόλιβαρ.
Τον Αύγουστο του 2018 η κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο «έσβησε» 5 μηδενικά από τα χαρτονομίσματα της χώρας, ενώ το 2008 είχε διαγράψει 3 μηδενικά. Κάθε φορά και μεγαλύτερη η βουτιά της οικονομίας στην άβυσσο της αβεβαιότητας και της ακρίβειας. «Όλοι οι νομισματικοί λογαριασμοί που εκφράζονται στο εθνικό νόμισμα θα διαιρεθούν κατά 1 εκατομμύριο», ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα, βυθίζοντας κι άλλο την προβληματική οικονομία της στο βάλτο της ανασφάλειας και του πληθωρισμού, αφού ουσιαστικές κινήσεις ανάπτυξης δεν γίνονται.
Και αφού έχει δοκιμάσει κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο για να αλλάξει την μοίρα της οικονομίας με τον υψηλότερο πληθωρισμό στον πλανήτη (ακόμη και μέσω της ευφυέστατης μετονομασίας του νομίσματος από «ισχυρό μπόλιβαρ» σε «κυρίαρχο μπόλιβαρ» το 2018), ο Μαδούρο αποφάσισε να εκδώσει την 1η Οκτωβρίου και το δικό του κρυπτονόμισμα, το ψηφιακό Μπόλιβαρ, σε μία απονενοημένη προσπάθεια να σώσει ό,τι σώζεται.
Στη Βενεζουέλα η οικονομική κατάσταση είναι τραγική, χαρτονομίσματα δεν υπάρχουν και πολλοί οικονομικοί μετανάστες που ζουν στις ΗΠΑ, στρέφονται στα κρυπτονομίσματα για να μπορέσουν να στείλουν χρήματα στις οικογένειές τους που έχουν μείνει πίσω.
Μπορεί να σώσουν την οικονομία μερικά μηδενικά λιγότερα στα χαρτονομίσματα ή ένα ψηφιακό νόμισμα που θα βρίσκεται καθημερινά αντιμέτωπο με την υπερβολική μεταβλητότητα των κρυπτονομισμάτων; Δυστυχώς για τη Βενεζουέλα δεν γίνονται συχνά οικονομικά θαύματα, πόσω μάλλον όταν δεν γίνονται προσπάθειες ουσιαστικών αλλαγών στην οικονομία που θα φέρουν πραγματική ανάπτυξη ή/και μείωση του πληθωρισμού. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το ΑΕΠ της Βενεζουέλας συρρικνώθηκε άνω του 65% από το 2013 έως το 2019.
«Η αλλαγή της νομισματικής κλίμακας, η οποία υποστηρίζεται από την εμβάθυνση και ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας στη Βενεζουέλα, αποτελεί ένα απαραίτητο ιστορικό ορόσημο καθώς η χώρα μπαίνει σε μονοπάτι οικονομικής ανάκαμψης, μετά την κρίση που προκλήθηκε από την βίαιη επίθεση κατά της οικονομίας μας και του εθνικού μας νομίσματος και την εγκληματική επιβολή οικονομικού εμπάργκο», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η κεντρική τράπεζα.
Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που μόνο το μήνα Μάιο, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 28,5%. Να το ξαναπούμε; Μηνιαίος πληθωρισμός 28,5%, όχι ετήσιος. Όταν στην Ευρώπη οι τιμές αναμένεται να αυξηθούν κατά μέσο όρο περίπου 1,5%-2% φέτος, στη Βενεζουέλα αυξήθηκαν σχεδόν 30% μέσα σε 30 ημέρες.
Πραγματικά, οι αριθμοί για την οικονομία της Βενεζουέλας ζαλίζουν και είναι τόσο υπερβολικά τα μεγέθη που χάνεται το νόημα και η ουσία αν μείνουμε στο ότι το ο πληθωρισμός ήταν 274% το 2016, 863% το 2017, 130.060% το 2018 και 9.586% το 2019. Οι Βενεζουελάνοι το βιώνουν όμως καθημερινά. Τι να πεις, όταν ο Μαδούρο τριπλασιάζει τον κατώτατο μισθό αλλά ζωή ακριβαίνει τόσο γρήγορα που ο μισθός αυτός δεν φτάνει ούτε για να αγοράσει κανείς ένα κιλό κρέας…