Παραμονή της εθνικής επετείου, ένα φιλελληνικό έργο έκανε την εμφάνισή του στη δημοπρασία σχεδίων που διοργάνωσε στο Παρίσι ο οίκος Christie’s. Η ετήσια πώληση με τίτλο «Old Master & 19th Century Drawings» πρόσφερε σπάνια έργα στο χαρτί, διατρέχοντας σχεδόν 4 αιώνες καλλιτεχνικής παραγωγής στην Ευρώπη από τον 16ο έως τον 19ο αιώνα. Ανάμεσά τους σχέδια ιταλικής και φλαμανδικής σχολής, καθώς και σπουδές κορυφαίων καλλιτεχνών όπως οι Guercino, François Boucher, Jean-Baptiste Camille Corot και Eugène Delacroix. Του τελευταίου δεν πέρασε απαρατήρητη μια μελέτη ενός άνδρα με ελληνική φορεσιά («Greek man standing»), η οποία πουλήθηκε στην ανώτατη τιμή εκτίμησης, 5.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες του οίκου, το προσφερόμενο έργο ανήκει σε σειρά σχεδίων με ελληνικές φορεσιές. Στην αναζήτησή του για κοστούμια των επαναστατημένων Ελλήνων σε πίνακές του, ο ζωγράφος βασίστηκε σε ευρωπαίους περιηγητές. Το σχέδιο δείχνει άντρα που φοράει στολή Σουλιώτη. Πιθανώς πρόκειται για μελέτη που αφορά έργο το οποίο πραγματοποίησε το 1825 περίπου και απόκειται σήμερα στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης («Count Demetrius de Palatiano in Suliot Costume»). Η θυσία και ο ρόλος των Σουλιωτών στον πόλεμο της Ανεξαρτησίας είχε γίνει γνωστός στο δημιουργό που δεν ταξίδεψε στην Ελλάδα, αλλά έγινε σημαντικός πρεσβευτής του αγώνα της.
Ήταν μόλις 23 χρόνων το 1821 και η ελληνική υπόθεση κέρδισε τον Ντελακρουά από την πρώτη στιγμή, ενώ δεν έπαψε να τον απασχολεί ως το τέλος της ζωής του. Πρώτος και μεγάλος καρπός δημιουργίας του ήταν η «Σφαγή της Χίου» (1824), έργο που το δούλεψε πολλούς μήνες σ' ένα στούντιο που το νοίκιασε ειδικά για τον σκοπό αυτό. Ακολούθησαν, με ελληνικό θέμα, οι πίνακές του: «Η Ελλάδα στο Μεσολόγγι» 1826 – 1827. Η «Μονομαχία Γκιαούρ και Πασά» 1835. «Ο Μάρκος Μπότσαρης αιφνιδιάζει το στρατόπεδο των Τούρκων» και πολλοί άλλοι. Το ορμητικό, βίαιο ύφος του Ντελακρουά, απηχούσαν την ανησυχία των Ευρωπαίων για όσα συνέβαιναν στην Ελλάδα. Η προσφορά του στον ελληνικό αγώνα απ' αυτή την άποψη στάθηκε ανυπολόγιστη.
Η τιμή πώλησης του σχεδίου εκτιμήθηκε 3.000 – 5.000 ευρώ και είναι απολύτως λογική αν κρίνουμε πόσο πουλήθηκε μια υδατογραφία του για τον «Άραβα πολεμιστή». Το ποσό εκτίμησης ήταν 60 – 80.000 ευρώ και βρήκε αγοραστή στις 100.000 ευρώ.