Ενώ η στήλη επιστρέφει δυναμικότερη από τις ολιγοήμερες διακοπές της, όπως είχαμε γράψει αρκετές φορές, παρά την υψηλή μεταβλητότητα οι αγορές κρυπτονομισμάτων δεν κάνουν διακοπές και το bitcoin πέρασε πλέον σήμερα Δευτέρα τα $50.000, ενώ είναι θέμα χρόνου και αντοχής να ξεπεράσουμε το υψηλό όλων των εποχών.
Σύμφωνα με τις τελευταίες καταχωρήσεις που προκύπτουν από τις κοινοποιήσεις προς την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ολοένα και περισσότεροι θεσμικοί επενδυτές λαμβάνουν απευθείας θέση στο Bitcoin μέσω της αγοράς μετοχών του Grayscale Bitcoin Trust με τους τελευταίους να παίρνουν τη σκυτάλη να είναι η Clear Perspective Advisors από το Ιλινόι και η Ancora Advisors από το Οχάιο.
Παράλληλα το Coinbase ($COIN) με την εξαγορά 500 εκατ. δολαρίων σε κρυπτονομίσματα, στέλνει ένα δυνατό μήνυμα στην αγορά. Αυτό το μήνυμα θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη γιατί η Coinbase βρίσκεται σε προνομιακή θέση και έχει στη διάθεσή της τόσο κινήσεις θεσμικών επενδυτών αλλά και εξαιρετικά insights για το ενδιαφέρον των ιδιωτών επενδυτών.
Συγκεκριμένα, το Coinbase ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει 500 εκατ. δολάρια μετρητά σε κρυπτονομίσματα, ενώ θα διαθέσει το 10% του τριμηνιαίου καθαρού εισοδήματός της σε ένα χαρτοφυλάκιο που θα αποτελείται από κρυπτονομίσματα. Αυτό θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί θα είναι η πρώτη εισηγμένη με τέτοια κεφαλαιοποίηση που θα έχει στον ισολογισμό της το ethereum, καθώς και άλλα ψηφιακά νομίσματα της αποκεντρωμένης οικονομίας.
Την ίδια μέρα, ο διευθύνων σύμβουλος του αμερικανικού ανταλλακτηρίου Coinbase, Μπράιαν Άρμστρονγκ, έγραψε στο twitter: «Περιμένω αυτό το ποσοστό να συνεχίσει να αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου καθώς ωριμάζει η αγορά των ψηφιακών νομισμάτων».
Νωρίτερα το Coinbase σε συνεργασία με το Mitsubishi UFJ Financial Group (MUFG) ξεκίνησε τη δραστηριοποίηση του ανταλλακτηρίου στην αγορά της Ιαπωνίας - μία από τις μεγαλύτερες σε όγκος αγορές κρυπτονομισμάτων - και πιθανώς από τις πιο ώριμες.
Αυτόν τον μήνα επίσης το Coinbase σημείωσε υψηλότερα κέρδη από αυτά που περίμεναν οι επενδυτές για το δεύτερο τρίμηνο, ενισχυμένα τόσο σε όγκο συναλλαγών όσο και σε σημαντική αύξηση των χρηστών. Συγκεκριμένα, τα κέρδη του για το δεύτερο τρίμηνο από τα 32 εκατομμύρια δολάρια το 2020 εκτινάθηκαν στα 1,6 δισ. δολάρια, το 2021.
Η κατοχή κρυπτονομισμάτων δεν θέλει δεύτερη σκέψη
Καθώς στις αγορές κρυπτονομισμάτων οι περισσότεροι επενδυτές της στήλης λαμβάνουν μακροπρόθεσμες θέσεις, αξίζει να συνοψίσουμε ξανά γιατί τα κρυπτονομίσματα δεν πρέπει να λείπουν από κανένα επενδυτικό portfolio.
H υποτίμηση του νομίσματος (μέσω εργαλείων νομισματικής πολιτικής όπως τα επιτόκια ή η ποσοτική χαλάρωση) δίνει σε μια χώρα ή μια ομοσπονδιακή οικονομία το πλεονέκτημα στο παγκόσμιο εμπόριο, επωφελούμενη ουσιαστικά από την οικονομική ανάπτυξη σε άλλες χώρες. Η διαχείριση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό μέσω της προσφοράς χρήματος εξασφαλίζει την αυξανόμενη ζήτηση που απαιτείται για την οικονομική ανάπτυξη.
Αυτή η πολιτική των ΗΠΑ οδήγησε σύντομα σε ένα παγκόσμιο καθεστώς ελεύθερης συναλλαγματικής ισοτιμίας, το οποίο με τη σειρά του οδήγησε σε έναν παγκόσμιο νομισματικό πόλεμο που διεξάγεται μέχρι σήμερα.
Το αποτέλεσμα ήταν ένας «αγώνας προς τα κάτω» για τα παραδοσιακά νομίσματα, όπου οι παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες ξεκίνησαν μια δεκαετία την υποτίμηση των δικών τους νομισμάτων, οδηγώντας την παγκόσμια προσφορά χρήματος στα ύψη.
Επειδή αυτές οι υποτιμήσεις του νομίσματος συνέβησαν σταδιακά, μπορεί κανείς να μπει στον πειρασμό να πιστέψει ότι τα μετρητά κράτησαν την αξία τους. Η σύγκριση μπορεί να γίνει εύκολα κατανοητή εάν συγκρίνουμε τα παραδοσιακά μετρητά με τον χρυσό. Το USD έχει χάσει 98%, το GBP 99% και το JPY 93% από το 1971 έναντι του χρυσού.
Και δεν είναι μόνο ο Χρυσός που ξεπέρασε κατά πολύ τα μετρητά. Σχεδόν όλες οι άλλες κατηγορίες σημαντικών περιουσιακών στοιχείων παρουσίασαν σημαντική ανατίμηση τιμών έναντι των μετρητών.
Έτσι γνωρίζουμε ότι, μακροπρόθεσμα:
1. Οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων είναι σε μεγάλο βαθμό συνάρτηση της αξίας των παραδοσιακών νομισμάτων και της δράσης των κεντρικών τραπεζών
2. Οι κεντρικές τράπεζες έχουν παγιδευτεί σε μια δύσκολη “παγίδα” συνεχούς υποτίμησης νομισμάτων και εκτύπωσης χρημάτων για να διατηρήσουν την οικονομική ανάπτυξη
Το φυσικό μας συμπέρασμα είναι ότι:
1. Τα μετρητά είναι... trash μακροπρόθεσμα
2. Η επιτυχής επένδυση αφορά ουσιαστικά την επιλογή της βέλτιστης αποθήκευσης αξίας (έναντι μετρητών) σε οποιαδήποτε συγκεκριμένη χρονική στιγμή
3. Η κατοχή κρυπτονομισμάτων δεν θέλει δεύτερη σκέψη, καθώς πιθανώς θα είναι η κατηγορία των περιουσιακών δεδομένων που θα επωφεληθεί μακροπρόθεσμα πιο πολύ από τον πληθωρισμό. Σε αυτό το σημείο μπορείτε να ρωτήσετε για εκείνους που λένε ότι "Τα μετρητά είναι βασιλιάς" -μπορεί να έχουν δίκιο αλλά μόνο βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα.
Οι τρέχουσες τιμές σημαντικών περιουσιακών στοιχείων όπως τα χρηματιστήρια - αντικατοπτρίζουν την προσδοκία συνεχούς ροής ρευστότητας στο σύστημα σε αυτή τη νέα νομισματική ισορροπία. Οποιαδήποτε ένδειξη περιορισμού από τη Fed και η πιθανή απόσυρση αυτής της ρευστότητας θα είχε ως αποτέλεσμα την ανατιμολόγηση των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων προς τα κάτω.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.