Σήμερα η παγκόσμια κοινότητα περιμένει με αγωνία τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα στην Αττάλεια, με τις ελπίδες μιας ενδεχόμενης διπλωματικής λύσης να κορυφώνονται. Το επενδυτικό ερώτημα λοιπόν αν υπάρξει η «επόμενη μέρα» είναι το εξής: Eπιστρέφει το ανοδικό momentum στις αγορές; Πού οφείλεται η γενναία αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου και πού η πτώση των τιμών του πετρελαίου;Εφήμερη ή όχι η ανακούφιση;
Τις ελπίδες για ενδεχόμενη επίλυση της ρωσοουκρανικής κρίσης τροφοδότησαν από νωρίς εχθές το απόγευμα οι θετικές δηλώσεις τόσο από Μόσχα όσο και από Ουκρανία για «σημεία σύγκλισης» μεταξύ τους.
Ως εκ τούτου, ισχυρά κέρδη κατέγραψαν την Τετάρτη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τον πολύπαθο γερμανικό δείκτη Dax -είναι ο δείκτης με τις μεγαλύτερες απώλειες- να σημειώνει μια θεαματική άνοδο της τάξης σχεδόν του 8%.
Καλή συνεδρίαση και από τη Wall με πιο ήπια φυσικά ποσοστά ανόδου, μιας και οι αγορές από την άλλη πλευρά το Ατλαντικού δεν έχουν πληγεί το ίδιο όπως μπορεί κανείς να δει και στα διαγράμματα που ακολουθούν.
Η Μόσχα, διά της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρίας Ζαχάροβα, δήλωσε χθες ότι η Ρωσία θα επιτύχει τον στόχο της να διασφαλίσει το ουδέτερο καθεστώς της Ουκρανίας και θα προτιμούσε να το κάνει αυτό μέσω συνομιλιών. Το σημαντικό είναι ότι πρόσθεσε ότι αυτό δεν συμπεριλαμβάνει την ανατροπή της κυβέρνησης του Κιέβου.
Από τη μεριά του Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε στο ABC News ότι έχασε το ενδιαφέρον του για το ΝΑΤΟ και ότι είναι ανοιχτός σε διάλογο για την τύχη των δημοκρατιών της ανατολικής Ουκρανίας, του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, που η Ρωσία αναγνωρίζει ως ανεξάρτητες. Επίσης είναι έτοιμος να συνομιλήσει για θέματα όπως το ουδέτερο καθεστώς της Ουκρανίας.
Σήμερα λοιπόν περιμένουμε όλοι με αγωνία τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα στην Αττάλεια, με τις ελπίδες μιας ενδεχόμενης διπλωματικής λύσης να κορυφώνονται.
Είναι κατανοητό ότι αν πραγματωθεί το αισιόδοξο αυτό σενάριο οι αγορές θα αντιδράσουν με μια δυνατή ανοδική κίνηση που ενδεχομένως θα οδηγήσει τον Dax τουλάχιστον στις 14800 μονάδες ίσως και στις 15200-15250 μονάδες, ενώ η μητέρα των αγορών πιθανότατα θα τεστάρει τις 4470 μονάδες και αν τις διασπάσει ανοδικά θα επιστρέψει στη γνωστή πλέον ζώνη των 4570-4620 μονάδων. Και βλέπουμε....
Θα επιστρέψει το ανοδικό momentum;
Καταρχήν για να ξεκινήσει η κουβέντα περί ανοδικού momentum θα πρέπει οι αγορές να σπάσουν ανοδικά τα τεχνικά σημεία που δώσαμε λίγο παραπάνω. Οπότε από την πλευρά της τεχνικής θεώρησης των πραγμάτων έχουμε δρόμο ακόμα για να ισχυριστούμε ότι οι αγορές ξεκινάνε μια νέα ανοδική πορεία.
Από τη θεμελιώδη πλευρά τώρα, ας υποθέσουμε ότι η σημερινή ημέρα οριστικοποιηθεί πράγματι ως η μέρα της λήξης των πολεμικών επιχειρήσεων μεταξύ Ουκρανίας – Ρωσίας. Αυτό θα σημάνει και τη λήξη των κυρώσεων μεταξύ Ρωσίας και Δύσης; Ιδού το μέγα επενδυτικό ερώτημα «της επόμενης ημέρας».
Όποιος μπορεί να απαντήσει ποιες από τις κυρώσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης θα αποσυρθούν άμεσα και ποιες όχι, έχει και την απάντηση στο ερώτημα αν αφήσαμε οριστικά τα δύσκολα πίσω μας ή όχι.
Για να δούμε όμως ποια δεδομένα έχουμε στα χέρια μας και προπαντώς, ποια δεν έχουμε.
Μετά από αρκετές ημέρες ακραίας μεταβλητότητας και καθώς απομακρύνεται το ενδεχόμενο κυρώσεων της ΕΕ στις ενεργειακές εξαγωγές της Ρωσίας, οι τιμές του συμβολαίου του Απριλίου του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου στον κόμβο του Άμστερνταμ σημείωσαν πτώση 30% στα 149,50 ευρώ η μεγαβατώρα.
Βλέπετε μπορεί η Κομισιόν να καταρτίζει σχέδιο να μειώσει τις ροές ρωσικού φυσικού αερίου εως και 2/3 μέσα στο 2022, εντούτοις δεν έδωσε ενδείξεις ότι προτίθεται να επιβάλλει κάποιας μορφής κυρώσεις αυτή τη στιγμή, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν είναι σε θέση να το πράξει ακόμα. Άλλωστε και από την πλευρά του ο καγκελάριος Σολτς έσπευσε να δηλώσει ότι αν χρειαστεί, θ’αυξήσει τις εισαγωγές ακόμα από τη Ρωσία, προκειμένου καλύψει τη ζήτηση στη Γερμανία.
Δεδομένου ότι η αγορά στις αρχές της εβδομάδας προεξόφλησε ακόμα και την πιθανότητα διακοπής του εφοδιασμού με φυσικό αέριο από τη Ρωσία, όσο απομακρύνεται το ενδεχόμενο αυτό τις επόμενες ημέρες, τόσο θα αποκλιμακώνονται οι τιμές.
Βίοι παράλληλοι και για το πετρέλαιο. Η Ευρώπη δεν θα ακολουθήσει το παράδειγμα των ΗΠΑ και όσον αφορά το πετρέλαιο, με την αγορά να αποφορτίζεται σημειώνοντας πτώση έως τις 10 το βράδυ 16%, στα 109 δολάρια/βαρέλι.
Υπόψιν ότι η πτώση του πετρελαίου έγινε πολύ πιο «γενναία» όταν ανακοινώθηκε ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα –ΗΑΕ-θα προσπαθήσουν να πείσουν τις υπόλοιπες πετρελαιοπαραγωγές χώρες του OPEC να συμφωνήσουν σε αύξηση της παραγωγής. Η εξέλιξη αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς τα ΗΑΕ είναι στενός σύμμαχος της Σαουδικής Αραβίας. (σ.σ: Θυμηθείτε την ανάλυση μας για το ποιος μπορεί να μας γλυτώσει από την τιμή του πετρελαίου στα 200 δολάρια/βαρέλι).
Σχετική αποκλιμάκωση είχαμε και στα υπόλοιπα εμπορεύματα όπως για παράδειγμα στον χαλκό, στο αλουμίνιο και τα υπόλοιπα μέταλλα –εκτός από το παλλάδιο- ενώ και το σιτάρι σημείωσε πτώση 6% με αρκετά γεωργικά εμπορεύματα να ακολουθούν επίσης, αν και εμφάνισαν πιο ελαφρά πτωτική πορεία.
Ας δούμε τώρα τα δεδομένα που δεν έχουμε. Καταρχήν, η πρωτοβουλία των ΗΑΕ είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς μπορεί να φέρει στην αγορά πολύ γρήγορα περίπου 800.000 βαρέλια πετρέλαιο.
Αυτό όμως είναι περίπου το ένα έβδομο της ρωσικής προσφοράς και ας μην ξεχνάμε ότι ήδη η αγορά πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία αντιμετώπιζε έλλειμμα προσφοράς πέριξ των 900.000 βαρελιών/ημέρα.
Ενδεχομένως βέβαια να επιστρατευτεί και η παραγωγή του Ιράν και της Βενεζουέλας, ήτοι άλλα δύο έβδομα της ρωσικής προσφοράς στην καλύτερη των περιπτώσεων. Όμως ακόμα και στο αισιόδοξο σενάριο, πόσο γρήγορα είναι δυνατόν οι δύο αυτές χώρες να προσφέρουν τουλάχιστον 800.000 έως ένα εκατ.βαρέλια έκαστος στην αγορά; Ας μην ξεχνάμε ότι τα κοιτάσματα πετρελαίου μετά από παρατεταμένες περιόδους υποεπένδυσης δεν επανέρχονται στην πλήρη δυναμική τους εν μία νυκτί.
Οι σχιστολιθικοί επίσης είναι έτοιμοι να ανεβάσουν την παραγωγή, αρκεί να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές στους περιβαλλοντικούς ρυθμιστικούς περιορισμούς και να ολοκληρωθούν και εκεί οι κατάλληλες επενδύσεις σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα.
Το συμπέρασμα είναι ότι η αποκλιμάκωση των πετρελαϊκών τιμών στην παρούσα χρονική φάση είναι πεπερασμένη και ως εκ τούτου οι πληθωριστικές πιέσεις από τον τομέα της ενέργειας αν και λιγότερο τρομακτικές, θα συνεχίσουν να υφίστανται.
Το ίδιο ισχύει και για τα υπόλοιπα εμπορεύματα.Υπενθυμίζουμε ότι χθες ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα που απαγορεύει την εξαγωγή ορισμένων εμπορευμάτων και πρώτων υλών. Ακόμα δεν γνωρίζουμε ποια εμπορεύματα θα περιλαμβάνει αυτή η λίστα, ούτε αν εν τέλει δεν καταρτιστεί καν, σε περίπτωση που αύριο λήξουν οι πολεμικές επιχειρήσεις.
Δεδομένου ότι πολλές από τις πρώτες ύλες που προμηθευόμαστε από την Ουκρανία και τη Ρωσία είναι απολύτως απαραίτητες για τη λειτουργία της βιομηχανίας, κατανοούμε ότι αν το ρήγμα μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας παραμείνει μεγάλο, δύσκολα θα αποκλιμακωθούν οι τιμές τους γενναία από ένα επίπεδο και κάτω.
Πού καταλήγουμε και πάλι; Aκόμα και στο καλό σενάριο της απομάκρυνσης των τυμπάνων του πολέμου, ο πληθωρισμός θα συνεχίσει για αρκετές εβδομάδες να επιτίθεται στις οικονομίες.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.