Οι αρκούδες δεν έφυγαν ποτέ από τις αγορές
Shutterstock
Shutterstock

Οι αρκούδες δεν έφυγαν ποτέ από τις αγορές

Οι επενδυτές μπορεί να στριμώχτηκαν στην έξοδο την περασμένη Τρίτη μετά την ανακοίνωση των στοιχείων πληθωρισμού, ωστόσο, η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση της Wall Street από τον Ιούνιο του 2020 δεν είχε τα σημάδια μιας άνευ όρων παράδοσης που προϊδεάζει τον πάτο της αγοράς.

Το στρατόπεδο των αρκούδων ποντάρει στην επιτάχυνση της συρρίκνωσης του ισολογισμού της Fed. Η λεγόμενη ποσοτική σύσφιξη (quantitative tightening) μπορεί να κάνει αυτή τη χρονιά ακόμη πιο βάναυση για τις μετοχές και τα ομόλογα και να επιβραδύνει την οικονομία.

Η βουτιά 4,3% του δείκτη S&P500 μπορεί να συνεχίστηκε, όμως η αγορά κρατήθηκε γύρω στο 0,5% πάνω από το τεχνικό επίπεδο των 3.900 μονάδων που θεωρείται σημαντικό στο να αποτρέψει περαιτέρω πτώση στο χαμηλό του φετινού bear market των 3.666 μονάδων που σημειώθηκε τον Ιούνιο.

Οι συνήθεις ενδείξεις, ότι η αγορά έχει εξαντληθεί από τις πωλήσεις, έχει πετάξει έξω τους αδύναμους αγοραστές και είναι έτοιμη να βρει τον πάτο, λείπουν.

Το βαρόμετρο φόβου, ο δείκτης μεταβλητότητας VIX, παραμένει γύρω στις 26 μονάδες, χαμηλότερα από τα επίπεδα άνω των 30 μονάδων όπου σκαρφάλωσε στο κραχ του Ιουνίου.

Μετά τον διπλασιασμό του ισολογισμού της Fed στα 9 τρισ. δολ. στην πανδημική κρίση, η Fed άρχισε τον Ιούνιο να ξεφορτώνεται ομόλογα και άλλα χρεόγραφα που διακρατεί με ρυθμό 47,5 δισ. δολ. μηνιαίως.

Είναι έτοιμη όμως να πατήσει το γκάζι της ποσοτικής σύσφιξης, ανεβάζοντας τον ρυθμό στα 95 δισ. δολ. Η έκταση των πωλήσεων ομολόγων της Fed δεν έχει προηγούμενο και οι επιπτώσεις δεν έχουν ακόμη αποτιμηθεί στις αγορές.

Είναι λογικό μερικοί επενδυτές να μειώνουν την έκθεσή τους σε μετοχές και ομόλογα, καθώς η ποσοτική σύσφιξη επιταχύνεται, φοβούμενοι ότι η διαδικασία αυτή σε συνδυασμό με την άνοδο των επιτοκίων και την ενίσχυση του δολαρίου θα βλάψει την ανάπτυξη και τις αποτιμήσεις των κινητών αξιών.

Με την οικονομία να βρίσκεται σε πορεία καθόδου προς πιθανή ύφεση, η επιτάχυνση του ρυθμού ποσοτικής σύσφιξης μπορεί να επιταχύνει και την πτώση των μετοχών και την άνοδο των ομολογιακών αποδόσεων.

Η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της Fed φέτος έχει επιφέρει πλήγμα στις μετοχές και τα ομόλογα. Ο S&P 500 χάνει 15%, ενώ η απόδοση στα 10ετη ομόλογα αναφοράς των ΗΠΑ έχει αυξηθεί στο 3,47%, μια άνοδος 186 μονάδων βάσης το 2022.

Τα πρόσφατα μακροοικονομικά στοιχέια μπορεί να δείχνουν οτι η αμερικανική οικονομία είναι ανθεκτική στα υψηλότερα επιτόκια, ωστόσο πολλοί οικονομολόγοι εκτιμούν οτι το σφίξιμο της νομισματικής πολιτικής αυξάνει τις πιθανότητες ύφεσης το 2023.  

Τον Μάιο η Fed προέβλεπε ότι η συρρίκνωση του ισολογισμού της θα φτάσει τα 2,5 τρισ. μέχρι το 2025.

Οι εκτιμήσεις όσον αφορά στις επιπτώσεις στην οικονομία δίνουν και παίρνουν. Μια συρρίκνωση ενός τρισ. στον ισολογισμό της Fed ισοδυναμεί με 25 μονάδες βάσης τεκμαρτής αύξησης του κόστους χρήματος, εκτιμούν μερικοί αναλυτές.

Στην BMO Capital Markets η εκτίμηση είναι ότι ισοδυναμεί με αύξηση 75 μονάδων βάσης μέχρι το τέλος του 2023.

Οι αναλυτές της Societe Generale εκτιμούν οτι η Fed θα μειώσει τον ισολογισμό της κατά 3,9 τρισ. δολ., ποσό που ισοδυναμεί με αυξήσεις επιτοκίων 450 μονάδων βάσης. Η αμερικανική κεντρική τράπεζα έχει ήδη αυξήσει τα παρεμβατικά επιτόκια κατά 225 μονάδες βάσης και επίκειται νέα αύξηση 75 η 100 μονάδων βάσης την επόμενη εβδομάδα.

Στη Societe πιστεύουν οτι η επιτάχυνση της ποσοτικής σύσφιξης μπορεί να προκαλέσει την επόμενη βουτιά της αγοράς με τον S&P500 να υποχωρεί στην περιοχή των 2.900-3.200 μονάδων. Η επόμενη συνεδρίαση της Fed είναι προγραμματισμένη για τις 21 Σεπτεμβρίου.

Υπάρχει βέβαια και η αντίθετη άποψη που αμφισβητεί ότι η ποσοτική σύσφιξη θα έχει μεγάλη επίπτωση στις αγορές. Σύμφωνα με τη UBS, «η αύξηση του ρυθμού ποσοτικής σύσφιξης είναι γνωστή από τον Μάιο όταν η Fed ανακοίνωσε τα σχέδιά της. Όμως, όταν συνδυάζεται με την επιθετική της στροφή η αγορά εστιάζει στον ταχύτερο ρυθμό παρόλο που οι συνέπειες στις αγορές μακροπρόθεσμα δεν θα είναι σημαντικές».