Oι καταγγελίες εξαπάτησης στα crypto και η προσωπική ευθύνη

Oι καταγγελίες εξαπάτησης στα crypto και η προσωπική ευθύνη

Πριν μόλις από δυο εβδομάδες είχαμε αναφερθεί στα φαινόμενα εξαπάτησης αδαών πολιτών, από απατεώνες που υπόσχονται εύκολο και άκοπο πλουτισμό. Οι απατεώνες αυτοί, υπόσχονται στους επενδυτές / θύματα, ότι θα αποκομίσουν τόσο σημαντικά κέρδη από τις συναλλαγές τους στα κρυπτονομίσματα, που θα τους επιτρέψουν να συνταξιοδοτηθούν από τα 35 τους. Τις τελευταίες ημέρες βγήκαν στο φως της δημοσιότητας μια σειρά από παρόμοιες εξαπατήσεις.

Μέσα από το άρθρο «Προσοχή με τα crypto στην Ελλάδα, πριν αρχίσουν τα παρατράγουδα», είχαμε παρουσιάσει τον τρόπο λειτουργίας αυτών των παράνομων κυκλωμάτων παροχής «επενδυτικών υπηρεσιών». Μάλιστα τα κυκλώματα αυτά γνωρίζουν πολύ καλά την τέχνη της εξαπάτησης, καθώς ζητούν μικρά ποσά «επένδυσης» της τάξης των 1.000 - 3.000 ευρώ από χιλιάδες μικροεπενδυτές. Μικρά ποσά, έτσι ώστε να καθίσταται αναλογικά δυσβάσταχτο το κόστος του νομικού αγώνα κατά των απατεώνων.

Στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, παρουσιάστηκε προ ημερών ένα πολίτης που κατήγγειλε  ότι μια ομάδα απατεώνων κατάφεραν να του αποσπάσουν από τον τραπεζικό του λογαριασμό 52.500 ευρώ. Ο εξαπατηθείς είχε τοποθετήσει σε πλατφόρμα συναλλαγών bitcoin, το αρχικό ποσό των 250 ευρώ. Η πλατφόρμα, του παρουσίαζε κέρδη των 400 ευρώ και ακολούθως των 3.000 με σκοπό να δημιουργήσει σχέσεις εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας. Το ύψος του «χαρτοφυλακίου»  που του εμφάνιζε η πλατφόρμα, σύντομα έφτασε στα 100.000 ευρώ.  

Ο καταγγέλλων, ζήτησε να μεταφερθούν τα κέρδη του από τον λογαριασμό των συναλλαγών του, στον τραπεζικό του λογαριασμό. Η πλατφόρμα αρνήθηκε να του επιστρέψει όχι μόνο τα κέρδη, αλλά και το αρχικό του κεφάλαιο προτάσσοντας διάφορες τεχνικές και διαδικαστικές δικαιολογίες.

Τότε εμφανίστηκε μια δεύτερη εταιρεία που προσφέρθηκε να αναλάβει την υπόθεση του και να επιστρέψει μέρος των κεφαλαίων του. Και μάλιστα με τη δικαιολογία, ότι έπρεπε να πληρωθούν φόροι από τις συναλλαγές στο εξωτερικό, του ζήτησαν να τους στείλει 16.000 ευρώ. Δυστυχώς, ο εξαπατηθείς επενδυτής αναζητά ανεπιτυχώς, τρόπους να ανακτήσει τα κέρδη του και το αρχικό του κεφάλαιο. 

Αλλά και η εφημερίδα «Καθημερινή», έκανε προ ημερών αναφορά σε 300 καταγγελίες που έχουν γίνει στη Δίωξη Οικονομικού Εγκλήματος, για επενδυτές που τοποθετούν τα χρήματα τους σε πλατφόρμες. Αποκομίζουν σημαντικά εικονικά κέρδη με βάση την πληροφόρηση που δίνουν οι πλατφόρμες, όμως στο τέλος χάνουν ακόμα και το αρχικό τους κεφάλαιο. 

Ένα ακόμα παράδειγμα, είναι αυτό ενός επενδυτή, που έχασε κεφάλαια ύψους 25.000 ευρώ, σε συναλλαγές κρυπτονομισμάτων σε πλατφόρμα του Χονγκ Κονγκ. Ο εξαπατηθείς, κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, ασχολείται αποκλειστικά με την υπόθεση ανάκτησης των κεφαλαίων του. Είχε επικοινωνία με τις επιτροπές κεφαλαιαγοράς στην Αθήνα, το Λονδίνο και την αστυνομία στο Χονγκ Κονγκ, από τις οποίες πληροφορήθηκε πως στη δική του περίπτωση, όπως βέβαια στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν είναι σαφές πού ανήκει η αρμοδιότητα, με αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθεί η άκρη του νήματος και να βρεθεί τρόπος να του επιστραφούν τα χρήματά του.

Υποσχέσεις υψηλών αποδόσεων, μέσω παρουσίασης εικονικών κερδών, προσφέρουν αρκετές ομάδες και groups, που αναπτύσσονται  ταχύτατα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Με δεδομένο ότι δεν είναι ξεκάθαρο το ρυθμιστικό και κανονιστικό πλαίσιο που διέπει αυτές τις «επενδυτικές κοινότητες», τις «επενδυτικές σχέσεις» και τις «συναλλαγές», αφού το «βασικό πλεονέκτημα των κρυπτονομισμάτων» είναι η απουσία ελέγχου, το βάρος της προστασίας από τις κακοτοπιές, πέφτει πάνω στους ίδιους τους επενδυτές.