Χαράς ευαγγέλια για τους πιστούς του γραμματοσήμου, καθώς ο οίκος «Καραμήτσος» οργανώνει μια μεγάλη δημοπρασία διεθνούς ενδιαφέροντος, στο πλαίσιο της φιλοτελικής έκθεσης NOTOS 2021. Το εκθεσιακό γεγονός παρουσιάζει σημαντικά εκθέματα γραμματοσήμων, ανάμεσά τους και βραβευμένες συλλογές, και είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να δει κανείς συγκεντρωμένα τόσα σπάνια κομμάτια. Αν και το γραμματόσημο δεν μπαίνει στο σπίτι από τότε που η ηλεκτρονική αλληλογραφία εξαφάνισε τη συμβατική, ο φιλοτελισμός συνεχίζει και στην ψηφιακή εποχή ως πηγή χαράς, ιστορικής γνώσης αλλά και εικαστικής αξίας. Άλλωστε, όσο επεκτείνεται η χρήση του e-Stamp, τόσο ανεβαίνει η
φιλοτελική αξία του παραδοσιακού γραμματοσήμου.
Η περίφημη πια μορφή του «Ερμή» (έργο του Γάλλου χαράκτη Albert Barre), σφράγισε το ελληνικό γραμματόσημο που πρωτοκυκλοφόρησε το 1861 και είναι ανάμεσα στους συλλέκτες διεθνώς, ονομαστός και περιζήτητος. Μερικά από τα πιο σπάνια κομμάτια του συγκεντρώνονται σε ένα πολύ σημαντικό φιλοτελικό γεγονός, τόσο για την Ελλάδα όσο και παγκοσμίως, μια που οι φίλοι του ελληνικού γραμματοσήμου, και ιδιαίτερα του κλασικού, βρίσκονται παντού.
Στο Ζάππειο Μέγαρο στην Αθήνα, ο οίκος της Θεσσαλονίκης Karamitsos θα προσφέρει το Σάββατο 20 Νοεμβρίου μερικές σπάνιες σειρές από τις περίφημες Μεγάλες Κεφαλές του Ερμού, σε ανοικτή in situ και online δημοπρασία. Πολλές τιμές εκκίνησης κυμαίνονται από εκατοντάδες έως μερικές χιλιάδες ευρώ.
Δέκα λαχνοί κέντρισαν την προσοχή μας και σας τους παρουσιάζουμε:
Λαχνός 2: Δοκίμιο μήτρας σε κόκκινο-καφέ χρώμα χωρίς την ονομαστική αξία, με τον αριθμό “2” ζωγραφισμένο με το χέρι στην οπίσθια όψη. Μοναδικό αντικείμενο μεγάλης σπουδαιότητας για τον Ελληνικό Φιλοτελισμό.
Λαχνός 24: Σφάλμα Πειραιώς, 10 λεπτο Παρισινής εκδόσεως με τον αριθμό ελέγχου ανεστραμμένο. Το μοναδικό ασφράγιστο γραμματόσημο με αυτό το σφάλμα.
Λαχνός 42: Επιστολή με γραμματόσημο 40 λεπτών Παρισινής έκδοσης, σφραγισμένη στο ταχυδρομείο της Σύρου την 1η Οκτωβρίου 1861, πρώτη ημέρα κυκλοφορίας των Ελληνικών γραμματοσήμων. Μόλις δύο γνωστές επιστολές είναι γνωστές με γραμματόσημο 40 λεπτών.
Λαχνός 52: Επιστολή με γραμματόσημο 20 λεπτών Προσωρινών Αθηναϊκών εκδόσεων χωρίς αριθμό ελέγχου. Μεγάλης σπανιότητας, καθώς πολύ λίγα από αυτά τα γραμματόσημα είναι γνωστά επί επιστολής. Πρόκειται για τα πρώτα Ελληνικά γραμματόσημα που τυπώθηκαν στην Αθήνα και είναι εξόχως σημαντικά για τον Ελληνικό Φιλοτελισμό.
Λαχνός 56: Σφάλμα Καρπενησίου, γραμματόσημο 20 λεπτών Προσωρινών Αθηναϊκών εκδόσεων χωρίς αριθμό ελέγχου με πειραματικό αριθμό ελέγχου 9 χιλιοστών τυπωμένο ανεστραμμένο και αντικατοπτρικά. Δύο μόνο γραμματόσημα είναι γνωστά με αυτό το σφάλμα. Από τις πιο σπάνιες στιγμές του Ελληνικού γραμματοσήμου.
Λαχνός 89: Γραμματόσημο 2 λεπτών Προσωρινών Αθηναϊκών εκδόσεων σε πλήρες φύλλο των 150. Το μοναδικό σωζόμενο φύλλο από τις Προσωρινές Αθηναϊκές εκδόσεις.
Λαχνός 187: Γραμματόσημο 5 λεπτών εκδόσεων 1871/1872 με τον αριθμό ελέγχου ανεστραμμένο. Ελάχιστα γνωστά.
Λαχνός 195: Γραμματόσημο 40 λεπτών εκδόσεων 1871/1872 σε χρώμα ροζ-λιλά αντί σαρκόχρωμου. Το περίφημο “Σολφερίνο”. Ένα από τα δεκατρία γνωστά. Μια από τις πιο σημαντικές και διάσημες σπανιότητες διεθνώς.
Λαχνός 196: Γραμματόσημο 40 λεπτών εκδόσεων 1871/1872 με διαφορετικό (καλλιγραφικό) “4” στον αριθμό ελέγχου. Πολύ εντυπωσιακό σφάλμα με την χρήση διαφορετικού ψηφίου, ήδη σε χρήση στο Εθνικό Τυπογραφείο. Δύο γραμματόσημα γνωστά με αυτό το σφάλμα.
Λαχνός 228: Το μη κυκλοφορήσαν γραμματόσημο των 30 λεπτών Αθηναικών εκδόσεων σε κίτρινο – καφέ χρώμα σε τετράδα. Μόνο δύο τετράδες γνωστές από το πολύ σπάνιο αυτό γραμματόσημο.