Οι μετοχές της τεχνητής νοημοσύνης και οι χρηματιστηριακές ευκαιρίες
Shutterstock
Shutterstock

Οι μετοχές της τεχνητής νοημοσύνης και οι χρηματιστηριακές ευκαιρίες

Όλος ο πλανήτης παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα την καταιγίδα των ειδήσεων που έρχονται από τον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. Έχει γίνει κατανοητό πως ο κόσμος θα αλλάξει με έναν πρωτοφανή ρυθμό και έναν πρωτόγνωρο τρόπο, που παρόμοιο του δεν έχει ξαναγνωρίσει η ανθρωπότητα. 

Και οι επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης στη ζωή μας έχουν αρχίσει ήδη να ποσοτικοποιούνται. Η Goldman Sachs σε πρόσφατη έκθεση της, εκτιμά πως οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης θα αυξήσουν το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά 7% μέσα στην επόμενη δεκαετία και θα αυξήσουν τους ετήσιους δείκτες παραγωγικότητας κατά 1,5% μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα. 

Όσον αφορά τα μεγέθη που άπτονται του χρηματιστηριακού επενδυτικού ενδιαφέροντος, το Bloomberg αναφέρει πως η ενσωμάτωση των εφαρμογών ΑΙ στις λειτουργίες των επιχειρήσεων μπορούν να αυξήσουν από μόνες τους τα περιθώρια κερδοφορίας κατά 4% μέχρι το 2033. Και δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως κατά τη διάρκεια των παρουσιάσεων των οικονομικών αποτελεσμάτων του Q1, των εισηγμένων εταιρειών στην Wall Street, ο όρος «Α.Ι.» ακούστηκε περισσότερες από 1.600 φορές, σύμφωνα και πάλι με το Bloomberg.

Και εκεί που τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο ενδιαφέροντα είναι στον τομέα των επενδύσεων στις εταιρείες που αναπτύσσουν τεχνολογίες ΑΙ. Σύμφωνα με έρευνα της Mysten Labs, που παρακολουθεί τις χρηματοδοτήσεις των Venture Capitals, εμφανίζεται μια σαφής μετακύλιση του επενδυτικού ενδιαφέροντος των VCs από τον χώρο των cryptos στον χώρο της ΑΙ. 

Έτσι κατά τη διάρκεια του 2022, 3.198 startups είχαν χρηματοδοτηθεί με $52,1 δισ. από 3.396 κύκλους χρηματοδοτήσεων μέσω Venture Capitals. Η OpenAI, η εταιρεία που βρίσκεται πίσω από το ChatGPT, άντλησε $10 δισ. από έναν κύκλο χρηματοδότησης στον οποίο ηγήθηκε η Microsoft. H SnaboxAQ, η Alternyx, η Anthropic και η AdeptAI άντλησαν μέσα στο Q1 του 2023 $8 δισ. από διάφορα VCs όπως το Time Ventures, Breyer Capital, T. Rowe Price, και Eric Schmidt.

Το ερώτημα είναι το πως μέσα από αυτό το παιχνίδι, που προς το παρόν είναι για «μεγάλα παιδιά» θα μπορέσουν να αποκομίσουν κέρδη και υπεραξίες οι ιδιώτες μικρομέτοχοι. Υπάρχουν δυο βασικοί τρόποι. Ο πρώτος τρόπος είναι η έμμεση συμμετοχή μέσω αγοράς μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων και θεσμικών επενδυτών και ο δεύτερος τρόπος είναι η άμεση αγορά μετοχών.

Οι σημαντικότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street που παρακολουθούν τις εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης είναι ο Indxx Global Robotics & Artificial Intelligence Thematic Index και ο Nasdaq CTA Artificial Intelligence & Robotics Index, πάνω στους οποίους έχουν δομηθεί αρκετά ETFs. Επομένως μια επένδυση σε αυτά τα ETFs, εξασφαλίζει τη συμμετοχή στην ανάπτυξη της ΑΙ.

Οι υπόλοιπες προσιτές και σχετικά χαμηλού ρίσκου χρηματιστηριακές επιλογές των επενδυτών, είναι να ακολουθήσουν εκ του ασφαλούς το βαρύ πυροβολικού της ψηφιακής τεχνολογίας, που ηγείται και των εξελίξεων της ΑΙ. Τέτοιες επιλογές είναι:

  • η NVIDIA (NVDA), που μέσω των «graphics processing units», οδηγεί τις εξελίξεις στην ΑΙ και στο machine learning.
  • η Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSM) της οποίας τα «high-end chips» στηρίζουν την ανάπτυξη της ΑΙ
  • η Meta Platforms (META), που επενδύει εξαντλητικά στην ΑΙ και στην LLM (large language model)
  • η Microsoft (MSFT), κυρίως λόγω της ανάπτυξης της OpenAI
  • η Alphabet (GOOG), λόγω των διαρκών επενδύσεων στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης της ΑΙ και της επενδυτικής συμμετοχής της στην Anthropic, που είναι ανταγωνίστρια εταιρεία της OpenAI
  • η Snowflake (SNOW), που θα επωφεληθεί από την αύξηση της ζήτησης για υπηρεσίες cloud, στα πλαίσια των απαιτούμενων υποδομών για τις εφαρμογές της ΑΙ.
  • η C3.ai (AI), η οποία παρέχει υπηρεσίες λογισμικού (Saas) που επιτρέπουν στους χρήστες του να χρησιμοποιούν την ΑΙ για τις εξειδικευμένες ανάγκες τους.