Με το 2021 να φθάνει στο τέλος του, η αποτίμηση του ΧΑ ήταν θετική μεν, μέτρια δε. Και τούτο διότι απέδωσε +10,5% από τις αρχές του έτους, παρά το ότι οι περισσότεροι μεγάλοι χρηματιστηριακοί δείκτες κατέγραψαν πολύ μεγαλύτερα ετήσια κέρδη, ακολουθούμενα από πολλαπλά ιστορικά ρεκόρ.
Ωστόσο, ο Δείκτης από μόνος του δεν μπορεί να αποτυπώσει την πραγματική εικόνα, καθώς υπήρξαν μετοχές που απέδωσαν υπερπολλαπλάσια από εκείνον, και μετοχές που καταποντίστηκαν, αναδεικνύοντας τη μεγάλη σημασία που έχει η σωστή επιλογή μετοχών (εταιρειών) από τον επενδυτή.
Πρωταθλήτρια σε αρνητικές αποδόσεις είναι δίχως άλλο η μετοχή της Τράπεζας Αττικής, η οποία πρόσφατα ολοκλήρωσε την πελώρια, για τα δεδομένα της, ΑΜΚ. Τα παρατράγουδα ήταν πολλά, με το ..αστείο +550% ημερήσιας απόδοσης στα τέλη του Νοεμβρίου. Η μετοχή σταμάτησε στο -81% ετήσια απόδοση, ήδη βαθιά χαμηλότερα από την τιμή διάθεσης, και με το γνωστό πρόβλημα του free float όχι μόνο να μην λύθηκε, αλλά να χειροτέρεψε συγκριτικά με το νέο της μέγεθος. Και το χειρότερο είναι ότι όπως φαίνεται, οι εγκλωβισμένοι από την ΑΜΚ είναι πάρα πολλοί, αναγνωρίζοντας ότι δεν μπορούν να πουλήσουν ούτε και σε χαμηλότερα επίπεδα, πράγμα πολύ επικίνδυνο, ενώ να υπενθυμίσουμε ότι δόθηκε το 100% (!) των αδιαθέτων που ζητήθηκαν σε ιδιώτες.
Με ζημίες σε ετήσια βάση κλείνει το έτος και η μετοχή του Κέκροπα, όχι βέβαια στην έκταση της προηγούμενης (-33%). Μια μετοχή που όπως γνωρίζουμε η απόδοσή της εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τα επίδικα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας, κι ακόμα ακριβέστερα με τις καθυστερήσεις στην οριστική επίλυση της πολυετούς διαμάχης με το δημόσιο. Κι ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους υπήρξε προσπάθεια ανοδικής πορείας, δύο συνεδριάσεις ήταν αρκετές για να εκμηδενίσει τα όποια κέρδη έγραφε όλες τις υπόλοιπες, σταδιακά (-30% στις 15/4 και -22% στις 27 Δεκεμβρίου).
Μια άλλη μετοχή που κινήθηκε αρνητικά ήταν αυτή της Flexopack, που ενώ έπιασε τα 110 εκατ. κεφ/ση στις αρχές του έτους, τελικά βρίσκεται να κλείνει τη χρονιά με κάτω από 80, με ζημίες της τάξεως του 29%. Για αυτό ευθύνονται βασικά οι διαταραχές που επικρατούν στην εφοδιαστική αλυσίδα διεθνώς, κάτι που προεξοφλήθηκε στο ταμπλό αναμένοντας χειροτέρευση των χρηματοοικονομικών της μεγεθών. Η μετοχή καταγράφει δυστυχώς και χαμηλά 18μήνου πριν λίγες ημέρες, επιστρέφοντας στα χαμηλά της πανδημίας, ενώ και η κακή εμπορευσιμότητά της στο ταμπλό, λειτουργεί επιβαρυντικά.
Στην τετράδα, και αφήνοντας στην άκρη πολύ μικρές μετοχές, μπαίνει προς έκπληξη όλων αυτή της Ellaktor, με -12,5%. Θεωρητικά, το αίτιο της αρνητικής επίδοσης είναι η συνεχιζόμενη διαμάχη της διοίκησης, ειδικά μετά και την ολοκλήρωση της ΑΜΚ της τον Αύγουστο και την ανακατάταξη των ποσοστών. Η εταιρεία σαφώς και δεν αποτιμάται σωστά στο ταμπλό με τέτοια κεφαλαιοποίηση (περ. 440 εκατ. ευρώ), ωστόσο η αβεβαιότητα για το μέλλον σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις στη λειτουργική διαδικασία της, λειτουργούν ανασταλτικά για σοβαρότερες τοποθετήσεις, και μάλιστα με άλλες μετοχικές λύσεις να υπάρχουν στο ταμπλό χωρίς σημαντικά προβλήματα.
Αποποίηση Ευθύνης Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.